AudioQuest DragonFly Red - Raspjevani konjic

Od trenutka kad su se pojavili na tržištu, AudioQuestovi digitalno-analogni konverteri s ugrađenim pojačalom za slušalice, DragonFly Black i Red, miljenici su kritike i publike. Napokon nam se ukazala prilika da testiramo jedan od njih

Davor Šuštić četvrtak, 11. travnja 2019. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Tip DAC s pojačalom za slušalice
DAC ESS Sabre 9016 (24-bit/96 kHz)
Konektori 1x 3,5 mm (slušalice/linijski izlaz)
Sučelje USB
Jamstvo 2 godine

Testirali smo skuplji DragonFly Red, koji, s cijenom od 1.540 kuna, cilja na vlasnike slušalica srednje i više klase, a osobito na modele koji traže više pogonske snage. S obzirom na njegovih izlaznih 2,1 V i 135 mW (pri 32 Ω) po kanalu, morat ćete se dobrano pomučiti da biste pronašli slušalice koje DragonFly Red neće tjerati pri dostatnoj glasnoći. Na većini slušalica koje smo koristili za test (Sennheiser HD 660 S, Oppo PM-3, Philips Fidelio X2) nismo osjećali potrebu da glasnoću podignemo na više od 45 do 50% ukupnog raspona, jer bismo riskirali oštećenje sluha. Tek smo HiFiManov model HE4XX potjerali do 65-70% glasnoće, jer su njegove planarno-magnetske jedinice u tom smislu relativno zahtjevne. Primjerice, jedan FiiO E10K, vrlo popularan DAC s pojačalom za slušalice, uopće ih ne može potjerati pri zadovoljavajućoj glasnoći. Spominjemo isključivo slušalice, no oba DragonFlya mogu pogoniti i aktivne zvučnike. Kako bi njihov 3,5-milimetarski konektor radio kao linijski izlaz, potrebno je povećati glasnoću u operacijskom sustavu i aplikaciji za slušanje glazbe na maksimum, nakon čega se glasnoća zvuka regulira na samim zvučnicima. Kad se tako koristi, DragonFly funkcionira samo kao digitalno-analogni konverter – pojačanje konvertiranog, analognog signala obavlja pojačalo u zvučnicima.

Snaga pojačala za slušalice ujedno je temeljni aspekt u kojem se DragonFly Red razlikuje od točno upola jeftinijeg DragonFly Blacka (770 kuna). Pojačalo modela Red otprilike je tri puta snažnije. Black ima i drugačiji DAC – ESS Sabre 9010, u odnosu na ESS Sabre 9016 kod Reda – iako su im maksimalna dubina i razlučivost isti: 24-bita i 96 kHz. Premda DragonFly Black nismo poslušali pa ne možemo suditi o njegovim akustičkim performansama, tehničke specifikacije ukazuju na to da je on bolji izbor za vlasnike slušalica u klasi do nekakvih 1.500 kuna, među kojima većina modela ima razmjerno visoku osjetljivost i razumne zahtjeve u smislu amplifikacije.

Pomoću odgovarajućeg OTG adaptera, koji valja kupiti odvojeno, DragonFly Red može se povezati s mobitelom
Pomoću odgovarajućeg OTG adaptera, koji valja kupiti odvojeno, DragonFly Red može se povezati s mobitelom

Vratimo se na DragonFly Red. Najveći potencijalni “nedostatak” ovog uređaja jest to što izgleda poput najobičnijeg USB sticka. Takve su mu dimenzije, a takvo mu je i plastično kućište; jedino se iz ugrađenog 3,5-milimetarskog audioizlaza može naslutiti kako se ipak radi o nečem drugom, ozbiljnijem. Zašto ovo spominjemo kao potencijalni nedostatak? Zato što će dijelu potencijalnih kupaca zasigurno biti mrsko platiti 1.540 kuna za komad akustičkog hardvera koji nema konkretnu masu, veliki potenciometar za glasnoću te barem nekoliko ulaza i izlaza. Sve što DragonFly Red ima, izuzev spomenutog 3,5-milimetarskog izlaza, jest svjetleći vilin konjic, čija je silueta izrezana na gornjem dijelu uređaja. Boja vilinog konjica simbolizira odabrano sempliranje – bit će zelen za 44,1 kHz, plav za 48 kHz, narančast za 88,2 kHz i ružičast za 96 kHz.

Međutim, sugeriramo da se oslobodite predrasuda, jer su oblik i izvedba DragonFly Reda takvi kakvi jesu s dobrim razlogom. Osim što je on zamišljen kao instant-nadogradnja akustičkih performansi bilo kojeg stolnog računala ili laptopa, također ga je moguće spojiti s mobitelima, korištenjem običnog OTG adaptera (ili Appleovog Lightning to USB Camera Adaptera, ako posjedujete iPhone/iPad). U svim slučajevima DragonFly Red funkcionira bez ikakvih dodatnih drivera. Ako baš želite, možete instalirati AudioQuest Device Manager, aplikaciju za nadogradnju firmwarea. Dotična automatski prepoznaje trenutačnu verziju firmwarea, kao i najnoviju dostupnu verziju, te nudi mogućnost da u jednom kliku pokrenemo postupak nadogradnje. Tako smo u manje od minute postigli da testirani DragonFly Red dobije podršku za MQA datoteke, koja je stigla s firmwareom 1.6.

Kvaliteta zvuka DragonFly Reda prilično je impresivna. Tu ne mislimo samo na sirovu snagu, koje doista ima na bacanje, već i na čistoću i detaljnost instrumenata i vokala, čvrstoću basova te općeniti osjećaj prozračnosti i grandioznosti glazbe. Cjelokupna prezentacija izrazito je zabavna, a pomaci nabolje u odnosu na integrirane zvučne kartice, čak i najbolje među njima, drastični. U potonje smo se uvjerili izravno uspoređujući DragonFly Red s Asusovim SupremeFX-om S1220, ponajboljom zvučnom karticom koja se trenutačno ugrađuje na matične ploče.

Iako nije nimalo jeftin, DragonFly Red ostavlja odličan dojam i jasna je nadogradnja za svakog vlasnika kvalitetnijih slušalica, koji već ne posjeduje dobar vanjski DAC/pojačalo.

AudioQuest DragonFly Red

  • Izvrsne akustičke performanse
  • Velika zaliha snage
  • Izrazito kompaktna izvedba
  • Jednostavna nadogradnja firmwarea
  • Cijena
Kvaliteta zvuka 10
Prenosivost 10
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 1.540 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art