Recenzije

Bluesound Powernode 2 i KEF Q150 - Skladan par

Aron Paulić ponedjeljak, 18. prosinca 2017. u 07:00

Premda Bluesound Powernode 2 i KEF Q150 možete kupiti odvojeno i upariti s drugim komponentama, ako upravo tražite kombinaciju pojačala, DAC-a, playera i izvrsnih zvučnika, ništa vas ne bi trebalo spriječiti da razmislite o tome da ih nabavite kao komplet – sinergija im je doista sjajna

Bluesound Powernode 2 - SPECIFIKACIJE
Tip Mrežni player s pojačalom i DAC-om
DAC Burr-Brown PCM5122 (32-bit/192 kHz)
Pojačalo 2x 60 W (8 Ω)
Jamstvo 1 godina

Uparivanje komponenti audiosustava posebna je vještina. Određene kombinacije znaju ponekad dati optimalan zvuk, a nije zanemariv ni vizualni sklad. Na ovomjesečnom testu našao nam se upravo jedan takav par. Radi se o KEF-ovim novim pasivnim zvučnicima Q150 te Bluesound Powernodeu 2 – pojačalu, DAC-u i mrežnom playeru u kompaktnom kućištu. Prije nekoliko mjeseci na testu smo imali Bluesound Node 2, player/DAC bez ugrađenog pojačala, tako da smo vas već upoznali s dijelom karakteristika ovog uređaja.

Bluesound Powernode 2
Bluesound Powernode 2

Bluesound je sestrinska tvrtka poznatije i dugovječnije kompanije NAD. U ovom modelu Bluesound je od NAD-a posudio konstrukciju pojačala snage, i tako u osnovi nadogradio svoj Node 2. Oba uređaja su sličnih, kompaktnih dimenzija, a mogu se dobiti u bijeloj i crnoj boji. Uređaj u obje varijante izgleda izvrsno. Finiš u ovoj, crnoj varijanti nalikuje na onaj kod Lenovovih ThinkPada, što je svakako plus. Na gornjoj ploči Powernodea nalaze se osnovne kontrole za upravljanje – regulacija glasnoće, Play/Pause te Previous/Next. Kako Powernode 2 dolazi bez daljinskog upravljača, osnovni kontrolni element su stolne i mobilne aplikacije. Ugrađeni IR port omogućuje korištenje univerzalnog ili televizorskog daljinskog upravljača, ali vrlo upotrebljiva aplikacija BluOS, dostupna za mobilne uređaje i računala, bolji je odabir.

Još jedan ulaz dobro bi došao
Još jedan ulaz dobro bi došao

BluOS je naziv Bluesoundova softvera za upravljanje njihovim uređajima i bibliotekama digitalno pohranjene glazbe. Predstavlja jedno od najkompletnijih takvih rješenja koja smo vidjeli, a ujedno je i dovoljno intuitivno za one manje vješte. Softver podržava rad s više uređaja, a svaki od njih može izvoditi različitu glazbu, ili pak istu, ako to želite. Pregledno sučelje omogućuje konekciju na lokalni disk, mrežne diskove, te spajanje na streaming servise, kao i spajanje jednog vanjskog analognog ili digitalnog “žičanog” uređaja.

BluOS Controller, kako se punim imenom zove aplikacija za Windows, ima vrlo pregledno sučelje s brojnim mogućnostima. Na jednom, glavnom, ekranu moguće je upravljati svim informacijama, poput odabira i namještanja glasnoće za sve priključene uređaje, pregleda trenutačno izvođene pjesme s naznakom izvora, te čak i kvalitete zapisa. Osim toga, ima upotrebljivu tražilicu, koja radi unutar određenog izvora, a aplikacija pronalazi i informacije o autoru na Last.FM-u i Wikipediji. Svidio nam se i MiniPlayer način rada, koji nam iznimno nedostaje u Deezerovoj aplikaciji.

BluOS Connectov glavni ekran – sve informacije na jednom mjestu
BluOS Connectov glavni ekran – sve informacije na jednom mjestu

Samo konfiguriranje svih parametara uređaja odvija se kroz internetski preglednik, što daje donekle oskudno sučelje, ali s druge strane, omogućuje pristup preko IP-ja, neovisan o instaliranim aplikacijama. Osim standardnih stvari koje tamo očekujemo, poput postavki vezanih uz bežičnu mrežu i mrežne shareove, u tom sučelju nalaze se i audio kontrole, poput regulacije basa i visokih tonova, koje bismo radije vidjeli unutar Bluesoundovih aplikacija. Naravno, zbog multiplatformskog rada i mogućnosti pristupa s različitih uređaja, ovime je omogućena neovisnost o OS-u, a i nije baš da svakih pet minuta pojačavamo bas, ali ipak bismo radije da ta funkcija nije tri klika daleko.

BluOS Connect – dostupni su brojni streaming servisi
BluOS Connect – dostupni su brojni streaming servisi

Za pretvorbu digitalnog signala u analogni, zadužen je Burr-Brown PCM5122 DAC čip s 32-bit/192 kHz maksimalnim sempliranjem, te ARM Cortex A9 procesor, takta od 1 GHz. Gigabitni LAN priključak, jedan USB priključak te kombinirani optičko-analogni 3,5-milimetarski ulaz, nalaze se na stražnjoj strani uređaja. Na nekim mjestima u online dokumentaciji donedavno je stajalo da USB prima samo FAT32 formatirane medije, ali to, dakako, nije istina. NTFS USB disk od 1 TB radio nam je bez problema. FAT32 svojim ograničenjima više zaista ne može biti jedini format ni u kakvom medijskom uređaju. Iako većina korisnika ovog uređaja neće trebati dodatne ulaze i izlaze, napomenimo da će ponekom gadget freaku manjkati još koji ulaz. Ne zaboravimo spomenuti da Powernode 2 ima i RCA Sub izlaz za aktivni subwoofer te prednji izlaz za slušalice.

Naravno, bežična konekcija je prisutna, i to u formi WiFi-ja i Bluetootha, s uredno podržanim kodekom aptX, koji omogućuje prijenos zapisa više kvalitete (ako vaš mobitel ili prijenosni svirač također podržavaju aptX). Podržani su gotovo svi važniji formati digitalnog zapisa, a od hi-res formata tu su FLAC, MQA, WAV i AIFF.

Bluesound Powernode 2

  • Besprijekorna hardverska i softverska izvedba
  • Nedostaje pokoji ulaz
Izrada 10
Konektori 8
Mogućnosti 9
Kvaliteta zvuka 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 6.999 kn Ustupio: Sigma Audio Koncept

 

KEF Q150

SPECIFIKACIJE
Vrsta Pasivni zvučnici
Driveri 1” visokotonac + 5,25” woofer
Frekvencijski odaziv 51 Hz – 28 kHz
Impedancija 8 Ω
Osjetljivost 86 dB
Jamstvo 5 godina
KEF Q150 su najmanji bookshelfovi iz osvježenog izdanja tvrtkine linije Q
KEF Q150 su najmanji bookshelfovi iz osvježenog izdanja tvrtkine linije Q

KEF-ovi zvučnici Q150 nasljeđuju popularni model Q100, od kojeg preuzimaju dio konstrukcijskih rješenja, poput visokotonca aksijalno smještenog unutar dubokotonca. Tu konstrukciju KEF usavršuje već godinama, naziva je Uni-Q te ističe da donosi “trodimenzionalnu” zvučnu sliku. Istina, zvučna slika bila je vrlo ravnomjerno raspoređena širom cijele prostorije, uz doista izvrsnu prostornu dubinu. U prethodnoj inkarnaciji bas refleks otvor bio je sprijeda, no na modelu Q150 premješten je na stražnju stranu. Time se driverska jedinica mogla smjestiti točno u sredinu zvučne kutije, što, navodno, smanjuje rezonanciju i izgleda atraktivno, ali donosi i djelomični problem sa smještajem zvučnika preblizu stražnjeg zida. Iako ovaj tip zvučnika spada u kategoriju bookshelfova, stražnji bas refleks otvor zahtijeva odmak od zida od barem nekoliko desetaka centimetara.

Ovako izgleda KEF-ova UniQ konstrukcija
Ovako izgleda KEF-ova UniQ konstrukcija

No, Q150 ima rješenje i za takve situacije pa su se u kutiji našle dvije spužve za popunu bas refleks otvora. Probali smo obje varijante, i možemo reći da malo spužve može činiti razliku. Zato, ako kupite ove zvučnike, pripazite na ambalažu, jer takve stvari često završe u smeću, a mogu zatrebati. Sve u svemu, Q150 nije pretjerano osjetljiv na smještaj, što će biti važno mnogim kupcima koji ne mogu podrediti raspored prostorije pozicioniranju zvučnika.

Kombinacija ova dva spomenuta uređaja nam je, tijekom višetjednog testiranja, pružila popriličan izvor zadovoljstva u svim granama glazbe koje smo isprobali, od vokalnog jazza do jačeg indie zvuka. Stereo nije fokusiran samo na jednu točku, već je neobično široko raspoređen. Kombinacija HybridPower pojačala, kako u Powernodeu nazivaju ovu svoju (odnosno NAD-ovu) modifikaciju pojačala D klase, te preciznih KEF-ovih zvučnika Q150, imala je dovoljno snage i za vrlo glasne zadatke, ali jednako je dobro zvučala i pri manjim glasnoćama. S time na umu, cijena od 3.600 kuna ne doima se pretjeranom.

KEF Q150

  • Izvrsna kvaliteta zvuka
  • Izgled
  • Nemaju zaštitnu mrežicu (nabavlja se uz nadoplatu)
Zvuk 10
Izrada 10
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 3.599 kn Ustupio: Sigma Audio Koncept