Bowers & Wilkins Px7 S2 - Fino poliranje

Novo izdanje Bowers & Wilkinsovih naglavnih bežičnih slušalica donosi poboljšanja na svim bitnim poljima, ali i pripadajući inflacijski skok u cijeni

Aron Paulić petak, 28. listopada 2022. u 21:00
specifikacije
Izvedba Zatvorene, naglavne
Zvučničke jedinice 40 mm (dinamičke)
Povezivost Bluetooth 5.2, USB-C
Podržani Bluetooth kodeci SBC, AAC, aptX, aptX HD, aptX Adaptive
Deklarirano trajanje baterije 30 h (s ANC-om), 5 h nakon 15 min punjenja
Dodatna oprema Čvrsta futrola, 3,5-mm na USB-C kabel, USB Type-A na USB-C kabel
Jamstvo 2 godine
Dojam Jedan od ponajboljih, ali i najskupljih predstavnika kategorije bežičnih naglavnih slušalica

Prije dvije godine imali smo na testu dvojac Bowers & Wilkins bežičnih ANC (Active Noise Cancellation) slušalica visokog razreda, kao i cijene. Jeftiniji i lakši over-ear model Px5 u međuvremenu je nestao iz ponude, koja se u međuvremenu proširila za dva in-ear modela, tako da je u klasi naglavnih bežičnih slušalica B&W ostao samo na jednom modelu. Model Px7 prije dvije godine predstavljao je najbolje što se u kategoriji naglavnih slušalica s ANC-om moglo naći, zajedno sa Sonyjevim modelom WH-1000X4. Sada je došlo vrijeme za nasljednika, "maštovitog" naziva Px7 S2.

Px7 S2 naslijedio je većinu dobrih strana prethodnika, ali u donekle izmijenjenom dizajnu, koji sada više naliči na umirovljeni Px5. Brzinski obiteljsko-prijateljski žiri bio je podijeljen kad je izgled u pitanju, tako da ćemo ubuduće morati težiti neparnom broju glasača. Umjetna koža na Px7 S2 nešto je mekša, i kupole su manje izražene, pa se novi model čini manjim i lakšim od prethodnika, iako je razlika u masi svega tri grama. Nosači školjki i dalje su karakterističnog zakrivljenog oblika, ali nisu više napravljeni od karbona, koji su B&W-ovi PR-ovci toliko hvalili prilikom predstavljanja prve verzije modela. Ušne školjke se pri preklapanju mogu potpuno izravnati, pa je i zaštitna tvrda torbica nešto plića, no i dalje je pozamašnih dimenzija. Px7 S2 dolaze u tri boje, crnoj, srebrnoj i plavoj, s ukrasnim metalik obrubom, koji je kod plave verzije u zlatnoj nijansi.

Sve osim ANC-a, kontrolira se na desnoj školjci
Sve osim ANC-a, kontrolira se na desnoj školjci

Isti raspored

Raspored tipki isti je kao kod prethodnika. Na desnoj školjki smještene su tipke regulacije glasnoće, tipka Play/Pause i prekidač za uključenje, koji ujedno služi i za Bluetooth uparivanje. Osim toga, tu je i USB-C utor dvostruke funkcije, koji služi za punjenje te kao digitalni audioulaz; slušalice se, naime, mogu povezati s računalima preko USB-a te će u tom slučaju biti prepoznate kao eksterni DAC i spremne za slušanje glazbe bez potrebe za bežičnim uparivanjem. Radi se o zgodnoj funkciji u situacijama kad ne želite trošiti bateriju (ili se ona ispraznila), i kad vam je bitno da nema ni najmanjeg laga prilikom reprodukcije zvuka, primjerice, prilikom igranja.

Zamjetan je nestanak 3,5-milimetarskog analognog ulaza. Lijeva ušna školjka ima samo ANC tipku s tri načina rada. Tehničke specifikacije ukazuju da je povećan broj mikrofona za ANC. Nismo baš primijetili neki osobit napredak u sprečavanju vanjske buke, s obzirom na to da nam je već kod prethodnika bila dovoljno dobra. Veći napredak uočili smo kod pass-through funkcije, koja sada daje nešto čišći ulazni zvuk. Podsjetimo, radi se o funkciji propuštanja vanjskih zvukova, najčešće glasa, bez skidanja slušalica.

Podržana je tehnologija Bluetooth Multipoint, koja slušalicama omogućuje istodobnu Bluetooth konekciju s dva izvora zvuka. To mogu biti, primjerice, laptop i mobitel, kako biste s laptopa slušali glazbu, a istodobno se bezbrižno javljali na telefonske pozive.

Pregledne kontrole dodatnih funkcija u aplikaciji Music
Pregledne kontrole dodatnih funkcija u aplikaciji Music

Iako bi sufiks S2 sugerirao da se radi o manjim izmjenama osnovnog modela, zvuk je poprilično drugačiji. Potpuno novi 40-milimetarski driveri za 3,6 milimetara manjeg su promjera od onih u prethodniku, te proizvođač navodi da su zakošeni prema naprijed. I zaista, čitava zvučna slika pomaknuta je prema naprijed, što nam se jako svidjelo, a i raspored instrumenata u prostoru nešto je precizniji nego ranije. Nasuprot tome, duboko bas područje ima nešto manje snage, ali zato manje opterećuje pri duljem slušanju.

Osim Bluetooth konekcije, probali smo i onu s USB kabelom, i to na dva načina: USB-USB, te 3,5-mm analogna – USB. Ova potonja može začuditi, ali dobro dođe u nekim situacijama, osobito kad imamo na umu da je uz slušalice priložen i pripadajući kabel, u dobro dizajniranom pretincu unutar futrole za prenošenje.

Nova aplikacija

Px7 S2 prve su B&W-ove slušalice kojima se upravlja pomoću njihove aplikacije Music, dosad rezervirane za linije zvučnika Zeppelin i Formation. Pomoću aplikacije Music moguće je izvesti čak i Bluetooth uparivanje, bez potrebe za otvaranjem Settingsa, a sama aplikacija nudi podešavanje rada ANC-a te osnovne tonske kontrole za podešavanje visokih tonova i basova, kao i osjetljivost senzora nošenja, zaduženog za automatsko pauziranje zvuka nakon skidanja slušalica.

Px7 S2 kod nas su izazvale podijeljene osjećaje. Kvaliteta zvuka i izvedba u samom su vrhu klase. S druge strane, "stari" Px7 sada stoji gotovo 25% manje, 2.490 kn, a za one koji žele još više (i skuplje), već je predstavljen i model Px8, s cijenom od 700 eura, koja nadmašuje većinu ANC slušalica na tržištu.

EDIT (16.11.2022) - Slušalice su trenutno na popustu pa trenutno u Sonus Artu stoje 2.799 kn.

Bowers & Wilkins Px7 S2

  • Izvedba
  • Kvaliteta zvuka
  • Podrška za Bluetooth kodeke aptX HD i aptX Adaptive
  • Dvostruka konekcija (Bluetooth Multipoint)
  • USB DAC ulaz
  • Kontrole ANC-a i senzora nošenja mogle bi biti bolje
Izrada 9
Mogućnosti 9
Zvuk 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 3.250 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art
Bug 360 studeni 2022.