Bowers & Wilkins Zeppelin (2021) - Ikona bežičnog zvuka ponovno jaše

Novo izdanje čuvenog Zeppelina, možda i najpoznatijeg bežičnog zvučnika na svijetu, nastavlja impresionirati dizajnom i kvalitetom zvuka

Aron Paulić četvrtak, 31. ožujka 2022. u 06:00
Bowers & Wilkins Zeppelin (2021)
Zvučničke jedinice 2x 25 mm visokotonac + 2x 90 mm srednjetonac + 1x150 mm subwoofer
Frekvencijski odaziv 35 Hz – 24 kHz
Snaga pojačala 240 W
Dimenzije 210x650x194 mm
Masa 6,5 kg
Ulazi Bluetooth 5.0 (aptX Adaptive, SBC, AAC), AirPlay 2, Spotify Connect
Jamstvo 2 godine

Prvi Bowers & Wilkins Zeppelin pojavio se još 2008. godine u formi docka za iPod, i unio pravu pomutnju u tek stasalom tržištu zvučnika prilagođenih mobilnim uređajima. Elegantan dizajn i kvaliteta zvuka daleko su odudarali od plastičnih kutijica drugih proizvođača. Cijena je također bila prikladna – punih 600 USD. U narednim inkarnacijama, poput Air, Wireless i Mini, Zeppelin je mijenjao načine konekcije sukladno vremenu, a krajem 2021. godine pojavila se verzija "ogoljelog" imena – Zeppelin.

Kontrole su vidljivije na svjetlosivom modelu
Kontrole su vidljivije na svjetlosivom modelu

I dalje je tu prepoznatljiv eliptični dizajn, sada više asimetričan, te vrlo fina izrada, s postoljem od brušenog aluminija, diskretno osvijetljenog plavkasto-bijelom LED-icom. Dugo nas je zbunjivalo pojavljivanje jarko crvenog LED svjetla tik ispod logoa, sve dok nismo shvatili da ukazuje na funkciju mikrofona za glasovnu navigaciju. Dakle, ako ste paranoik koji ne želi da ga Alexa prisluškuje, pomirite se s prilično jarkom crvenom oznakom. Na gornjoj pozadinskoj strani nalazi se nekoliko komandi za glasnoću, aktiviranje glasovne komande, te jedna multifunkcijska tipka koja daje indikacije prilikom konektiranja. Tipke nisu baš najbolje izvedene, ali ih, srećom, rijetko trebamo. Denon Home serija bežičnih zvučnika ima te komande daleko bolje riješene, a nude i tri do pet "preset" tipki za odabir izvora zvuka. Zeppelin je ovdje orijentiran na kontrolu (samo) preko mobilnih uređaja.

Zvučnik raspolaže s dva visokotonca, dva srednjetonca i centralnim subwooferom
Zvučnik raspolaže s dva visokotonca, dva srednjetonca i centralnim subwooferom

Za tu namjenu postoji aplikacija Bowers & Wilkins Music, dostupna u verzijama za Android i iOS. Ona služi i za kontrolu (još skuplje) serije bežičnih zvučnika Formation. Sama aplikacija ima osnovne funkcije i jednostavna je za upotrebu, ali s manje mogućnost no što je to slučaj kod, primjerice, Sonosa, Bluesounda i Denona. Podržani su veći streaming servisi, poput Tidala, Spotifya i Deezera, ali nedostaje podrška za Idagio, Amazon Music i veći izbor internetskih radijskih servisa. Nema ni mogućnosti mapiranja mrežnih diskova, niti je podržan UPnP. Aplikacija Music ima dosta zgodno riješenu kategoriju Library, koja integrira naše favorite iz svakog servisa, tako da su nam playliste, albumi i izvođači s Tidala i Deezera, dva servisa koja smo aktivno koristili, svi bili na jednom mjestu.

Konstrukcija i zvuk

Postavke aplikacije Music nude samo osnovno
Postavke aplikacije Music nude samo osnovno

U 65 centimetara širokom "cepelinu" smješteno je pet zvučnika, po dva visokotonca i srednjetonca, te jedan subwoofer. Iako je razmak između visokotonskih zvučničkih jedinica popriličan, stereo slika nije ništa bolja nego kod Denonovog najvećeg zvučnika Home 350. No, zato su jasnoća na visokim tonovima i precizan bas zaista impresivni. Zeppelin je podjednako dobar pri tihom slušanju, kao i kod veće glasnoće, gdje ne dolazi do izobličenja. Proizvođač navodi 240 W ukupne snage, dovoljno da drži zvučnik ispod gornje granice, gdje često i neki ugledniji brendovi znaju imati problema. Zvuk ne zamara niti prilikom vrlo dugog slušanja, a podjednako dobro zvuče sve vrste glazbe. Naravno, ako zanemarite skromnost stereo slike. U dokumentaciji nema spomena o tome da se dva Zeppelina mogu spojiti u stereo par, što je standardna mogućnost kod Bluesounda i Denona, pa čak i kod JBL-ovih i mnogih jeftinijih Bluetooth zvučnika. Naravno, aplikacija Music podržava višesobni rad, i moguće je slati različitu glazbu u različite sobe.

Bowers & Wilkins Zeppelin i u najnovijoj je verziji ostao na tronu, pa se tako mogu pronaći opravdanja i za cijenu od gotovo šest tisuća kuna. Jedinstveni dizajn svakako mu je najjači adut, ali jednako tako i kvaliteta zvuka. Popis mogućnosti i sama aplikacija nisu baš pri vrhu, no to je već stvar za razmatranje. Pretpostavljamo da ovaj zvučnik kupuje određeni segment ljudi koji se ne vode čistom ekonomskom računicom te oni za taj novac neće ostati razočarani. Vlasnici Appleovih uređaja bit će nešto zadovoljniji odabirom, radi AirPlaya, koji najjednostavnije rješava konekcije, a čak omogućuje i višesobne sustave bez potrebe za aplikacijom B&W Music. Aplikacija Music ni ne nudi konektor za servis Apple Music.

Jedno je sasvim sigurno: ovaj zvučnik neće ostati nezamijećen gdje god ga sretni vlasnik postavi.

Bowers & Wilkins Zeppelin (2021)

  • Dizajn
  • Raskošan zvuk
  • Skroman izbor podržanih streaming servisa
  • Samo bežične konekcije
Cijena 5.990 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art
Bug 353 travanj 2022.