Corsair H100i RGB Elite - Tiha voda brege dere

Novo izdanje Corsairova popularnog, 240-milimetarskog, vodenog hlađenja opremljeno je tihim i moćnim ventilatorima, redizajniranim rashladnim blokom i temeljito rekoncipiranim ožičenjem

Davor Šuštić petak, 30. prosinca 2022. u 05:00
Specifikacije
Podržani socketi Intel LGA 115X/1200/1366/1700/2011/2066, AMD AM4/AM5/sTRX4/sTR4
Dimenzije radijatora 277x120x52 mm
Duljina crijeva 400 mm
Specifikacije pumpe 1.350-3.500 o/min.
Ventilatori 2x Corsair AF120 Elite
Jamstvo 2 godine
Dojam Tiho i kvalitetno AIO vodeno hlađenje, s odlično riješenim ožičenjem

Ako vam naziv H100i Elite zvuči poznato, tome je tako jer ga je Corsair koristio za svoje popularno vodeno hlađenje H100i Elite Capellix, lansirano 2020. godine. U ovoj recenziji, međutim, ne bavimo se tim vremešnim modelom, već vodenim hlađenjem koje se zove samo H100i RGB Elite, a jedan je od najnovijih dodataka Corsairovom katalogu proizvoda. Radi se o izravnoj nadogradnji spomenutog starijeg modela, istog formata, dakle, s deklarirano 240-milimetarskim radijatorom. Za potencijalne kupce esencijalno je da su svjesni postojanja jednog i drugog, jer u ponudi brojnih informatičkih trgovina oni još uvijek koegzistiraju. Štoviše, u nekim cjenicima stariji H100i Elite Capellix je skuplji, što bi nekoga moglo navesti na pogrešan zaključak da je i bolji.

Pločica s Corsairovim amblemom magnetski je fiksirana za rashladni blok, što znači da se, prema potrebi, može zarotirati za 90°
Pločica s Corsairovim amblemom magnetski je fiksirana za rashladni blok, što znači da se, prema potrebi, može zarotirati za 90°

Novi H100i RGB Elite doživio je nekoliko značajnih preinaka. Prva i najočitija odnosi se na izvedbu rashladnog bloka, koji sada ima upadljivo čišći i moderniji dizajn te atraktivnije RGB efekte. Osim osvijetljenog, centralno pozicioniranog Corsairova amblema, koji se, prema potrebi, može rotirati za 90°, obasjane su sve četiri strane glave rashladnog bloka. Čitav taj segment prekriven je poluprozirnom, mliječnosivom plastikom, kojom se postiže efekt ravnomjernog i posve prirodnog prelijevanja boja, bez vidljivih pojedinih LED-ica. Donji dio rashladnog bloka načinjen je od bakra, a u kutiji se dobivaju montažni mehanizmi za sva aktualna procesorska ležišta, uključujući onaj za AMD-ove Threadrippere.

Na bakrenu bazu tvornički je nanesena termalna pasta
Na bakrenu bazu tvornički je nanesena termalna pasta

Kad već spominjemo RGB rasvjetu, kažimo da je sva elektronika, zadužena za njeno upravljanje, ugrađena u sâm rashladni blok. To znači da nećete morati tražiti slobodni ARGB konektor na matičnoj ploči (i brinuti se postoji li on uopće), već se za povezivanje s matičnom pločom koristi priloženi kabel, čija se jedna strana spaja u USB-C konektor na samom rashladnom bloku, a "krakove" je potrebno spojiti s, redom, SATA napajanjem, 3-pinskim konektorom za vodenu pumpu (ili primarnim konektorom za ventilator procesora, ako imate stariju matičnu ploču) te internim USB 2.0 headerom. Spomenuti kabel ima još dva priključka – ona za pripadajuće ventilatore, koje u postupku instalacije valja fiksirati za radijator. Sâm kabel je opleten i dovoljno dugačak da bi se nabrojani konektori mogli provesti iza matične ploče i još uvijek spojiti na potrebna mjesta. Corsair je uspješno minimizirao gužvu s kabelima, koja je tradicionalno zacijelo najnaporniji aspekt ugradnje AIO vodenih hlađenja.

Napredno upravljanje

Kad učinite sve navedeno, H100i RGB Elite bit će uredno prepoznat unutar Corsairove aplikacije iCUE, odakle možete upravljati bojom i efektima rasvjete, ali i režimima rada ventilatora i vodene pumpe. Na raspolaganju su tvornički profili Quiet, Balanced, Extreme i Zero RPM, pri čemu je taj posljednji posebno zanimljiv, jer je koncipiran tako da ventilatori miruju dok temperatura rashladne tekućine, za koju je Corsair implementirao pripadajući senzor, ne dosegne 40 °C. Također, možemo kreirati proizvoljan broj vlastitih rashladnih profila, uz mogućnost ručnog namještanja krivulje rada ventilatora, što bi moglo biti zanimljivo naprednijim korisnicima. Za većinu će tvornički profil Balanced biti najbolji odabir, zbog dobro pogođenog omjera buke i performansi.

240-milimetarski radijator i rashladni blok povezani su pomoću uvjerljivih, gusto opletenih cijevi
240-milimetarski radijator i rashladni blok povezani su pomoću uvjerljivih, gusto opletenih cijevi

Rashladni blok i aluminijski radijator, dimenzija 277 x 120 x 27 milimetara, povezani su parom 40-centimetarskih cijevi. One su iznutra gumene, a izvana gusto opletene crnom tkaninom, što ih čini estetski dopadljivima, ali i izrazito robusnima. Savitljivost im je dostatna za bezbrižnu ugradnju čak i u manja kućišta.

U paketu su dva Corsairova ventilatora AF120 Elite, koji su u radu tihi i vrlo učinkoviti
U paketu su dva Corsairova ventilatora AF120 Elite, koji su u radu tihi i vrlo učinkoviti

Za ugradnju na radijator, Corsair je predvidio dva 120-milimetarska PWM ventilatora AF120 Elite. Ne radi se o bezimenim ventilatorima koji su ubačeni u kutiju prema principu "da se nađe", već su to provjereni ventilatori, koje Corsair prodaje (i) kao zasebni proizvod. Specijalizirani su upravo za postavljanje na mjesta s ograničenim protokom zraka, poput radijatora vodenih hlađenja. Karakterizira ih visok statički pritisak, koji se, ovisno o brzini vrtnje, kreće od 0,09 do 1,93 mm/H2O, ali i zavidno niska buka u radu. Pri maksimalnih 1.850 okretaja u minuti, proizvode buku manju od 29 dB, a to znači da će ih u praksi redovito nadglasati ventilatori kućišta. Pri minimalnim okretajima (400 o/min.) posve su bešumni. Kutovi ventilatora gumirani su, kako bi se anulirale vibracije, do kojih bi moglo doći na spoju ventilatora i radijatora. Takvi detalji itekako se cijene, jer pokazuju kako je netko zaista brinuo o tišini rashladnog sustava.

Šuti i radi

Mliječnosiva plastika, koja prekriva LED-ice integrirane u rashladni blok, brine se za atraktivno pretapanje boja
Mliječnosiva plastika, koja prekriva LED-ice integrirane u rashladni blok, brine se za atraktivno pretapanje boja

H100i RGB Elite testirali smo u kombinaciji s Intelovim najmoćnijim aktualnim stolnim procesorom, modelom Core i9-13900K. Dotični je poznat po sklonosti da se pod punim opterećenjem zagrije dobrano preko 90, pa i 100 °C, stoga nas je zanimalo koliko će se uspješno Corsairova uzdanica nositi s obuzdavanjem temperatura njegovih 16 jezgri.

Kao što vidite iz prikazanih rezultata, nakon tridesetminutnog gaženja apsolutno svih jezgri Cinebenchom R23, temperatura cjelokupnog paketa nije prešla 87 °C. Naravno, tu se radi o izrazito teškim radnim uvjetima za bilo koji procesor, u kakvima se on u praksi neće često nalaziti. Ako se, primjerice, ponajviše igrate, tada će Corsair H100i RGB Elite vaš Core i9-13900K držati još mnogo hladnijim. Sa svim slabijim procesorima cjelokupna će situacija biti još bolja – logično. Nažalost, kako je Core i9-13900K novi dodatak našem testnom laboratoriju, moramo iznova izgraditi bazu performansi aktualnih zračnih i vodenih hlađenja, no ona će iz tjedna u tjedan biti sve veća. Zanimljiva je usporedba sa sveprisutnim Noctuinim zračnim hladnjakom NH-D15, koji je još uvijek ponajbolje što svijet zračnog hlađenja može ponuditi. Njega H100i RGB Elite nadmašuje za punih 8 °C pod opterećenjem, s aktivnim profilom Balanced, što nam zorno ilustrira mogućnosti Corsairova AIO sustava.

Ono što iz brojki ne vidite, a svakako treba istaknuti, jest impresivno tih rad Corsairovih ventilatora AF120 Elite. Kao što smo već spomenuli, ventilatori kućišta redovito su nam bili glasniji od njih, a glasnija je bila i sama pumpa, premda ni ona ni u jednom trenutku nije postajala toliko bučna da bi odvlačila pozornost s ekrana.

Za najekstremnije sustave i najveća kućišta, tu su dvije korpulentnije varijante Corsairova hlađenja: H115i RGB Elite (280 mm radijator, dva 140-milimetarska ventilatora) i H150i RGB Elite (360 mm radijator, tri 120-milimetarska ventilatora)
Za najekstremnije sustave i najveća kućišta, tu su dvije korpulentnije varijante Corsairova hlađenja: H115i RGB Elite (280 mm radijator, dva 140-milimetarska ventilatora) i H150i RGB Elite (360 mm radijator, tri 120-milimetarska ventilatora)

S time na umu, H100i RGB Elite zaslužuje preporuku za korisnike kojima je tišina u radu pri vrhu liste prioriteta, uključujući vlasnike perforiranih kućišta, koja su osobito problematična u smislu buke u radu. Ako trebate još više performansi, a uz zadržavanje svega ostalog što smo u recenziji pohvalili, skrećemo pozornost da Corsair također nudi H115i RGB Elite (280-milimetarski radijator), kao i H150i RGB Elite (360-milimetarski radijator).

Corsair H100i RGB Elite

  • Tih rad
  • Uvjerljive performanse, čak i u kombinaciji s najmoćnijim stolnim procesorima
  • Izvrsno riješen menadžment kabela
  • Mogućnost detaljnog namještanja rada ventilatora i RGB osvjetljenja u aplikaciji iCUE
  • Dopadljivi svjetlosni efekti
  • Jednostavna montaža
  • Podržani svi relevantni socketi
  • Cijena
  • Nekima će potencijalno nedostajati RGB rasvjeta ventilatora
Performanse 9
Buka 10
Izrada 9
Montaža 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 145 eura (ComputerUniverse.net) Prikaži sve cijene Ustupio: Corsair
Bug 362 siječanj 2023.