Corsair HS65 Wireless - Manje žice, više basa

Odličan Corsairov headset lansiran je u bežičnom izdanju. Kako mu to utječe na kvalitetu zvuka, aspekt koji nas je impresionirao kod njegova žičnog brata?

Borna Pleše četvrtak, 30. studenog 2023. u 06:00
Specifikacije
Izvedba Zatvoreni, naglavni
Driveri 50 mm, 20 Hz – 20 kHz
Vrsta priključka 2,4 GHz Wi-Fi, Bluetooth
Masa 275 g
Jamstvo 2 godine
Dojam U odnosu na žičnu varijantu istog modela, kvaliteta zvuka donekle je pala, a funkcionalnost je značajno porasla – sve to bez značajnijeg skoka u cijeni

Transformacija popularnog komada računalne periferije iz žične u bežičnu izvedbu djeluje kao potez bez rizika, ali zapravo sa sobom donosi brojne izazove. Tehničke promjene povećavaju trošak proizvodnje i iziskuju shematske modifikacije, koje mogu narušiti cjelokupnu ravnotežu proizvoda. Dobra pretvorba iz žičnog stanja u bežično značila bi da su očuvane sve kvalitete uređaja, a bez drastičnog povećanja cijene. Promotrimo s koje strane te kalkulacije pada Corsairov headset HS65 Wireless.

S obzirom na to da se radi o bežičnom izdanju postojećeg modela HS65 Surround, nema nekih vizualnih preinaka koje bismo mogli istaknuti. U crnoj ili bijeloj varijanti taj headset izgleda jednako neupadljivo; poglede privlače tek metalni uzorak i tvrtkin logo na svakoj slušalici. Jedina novost su dodatne kontrole, koje omogućuju prebacivanje s klasičnog bežičnog načina rada na Bluetooth te tipka za uključenje i isključenje, koja će sačuvati bateriju kada se uređaj ne koristi.

Kontrole na slušalicama omogućuju promjenu načina spajanja, kao i kontrolu glasnoće i mikrofona
Kontrole na slušalicama omogućuju promjenu načina spajanja, kao i kontrolu glasnoće i mikrofona

Dobra vijest je da dodatne komponente ne donose značajnije povećanje mase, jer je razlika u odnosu na žični model samo šest grama. Životni vijek baterije od oko 24 sata, ili nekoliko sati dulje u slučaju korištenja Bluetootha, nije osobito impresivno u usporedbi s nekim drugim bežičnim headsetima, ali dovoljno je da čak i redovito korištenje ne zahtijeva svakodnevno punjenje.

Umjetna koža i pjenasti materijal na slušalicama dovoljno su udobni za nekoliko sati nesmetana korištenja, a veličina se može prilagoditi različitim dimenzijama glave. Udobnost možda nije na najvišoj mogućoj razini ako headset na glavi nosite više od nekoliko sati bez predaha, ali usporediva je s drugim uređajima u istom rangu cijena. Domet bežične veze od petnaestak metara prilično je dobar, i bežična konekcija posve je stabilna.

Bijela varijanta uređaja malo bolje pokazuje dizajn zbog kombinacije sa sivim tonovima
Bijela varijanta uređaja malo bolje pokazuje dizajn zbog kombinacije sa sivim tonovima

HS65 Wireless nudi mogućnost istodobnog povezivanja s priloženim bežičnim dongleom i sekundarnim uređajem preko Bluetootha, što znači da možete obaviti telefonski poziv bez skidanja headseta s glave. Nije moguće istodobno primati zvuk s oba bežična izvora, stoga nemojte računati na klafranje s prijateljima preko mobilne inačice Discorda, dok se igrate na PlayStationu.

Čuvanje integriteta

HS65 Wireless i dalje dolazi s 50-milimetarskim neodimijskim driverima te u teoriji ne bi trebalo biti razlike u profilu zvuka u odnosu na žičnu verziju headseta. Međutim, vrlo je očito da bežični model osjetno više naglašava niže frekvencije, do te mjere da one dominiraju u zvučnoj slici u gotovo svakom tvorničkom profilu zvuka. Igranje s ekvilizatorom, dostupnim u aplikaciji iCUE, može umanjiti napadnost basova, ali ne bez djelomičnog degradiranja cjelokupne zvučne slike.

SoundID, funkcija personalizacije zvuka prolaskom kroz "test preferencija", nije nas impresionirao posljednji put kad smo ga susreli, a sada, s manje uravnoteženim zvukom, ima još manje koristi, jer gotovo svi profili koje proizvede imaju isti, jako naglašeni bas. Naravno, ako volite dominantan zvuk basa, to za vas nije nužno loša vijest, jer je bas čist i dobro definiran.

Prilagodba zvuka obavlja se pomoću aplikacije iCUE, uz mogućnost korištenja SoundID funkcionalnosti, kako bi vam aplikacija pomogla u pronalaženju idealnog zvučnog profila
Prilagodba zvuka obavlja se pomoću aplikacije iCUE, uz mogućnost korištenja SoundID funkcionalnosti, kako bi vam aplikacija pomogla u pronalaženju idealnog zvučnog profila

Srednje i više frekvencije zvuče pomalo tanko pa neki zvukovi padaju u drugi plan, čak i kad ne bi trebali. Na ukupnu glasnoću ne možemo se žaliti, kao ni na činjenicu da Dolby 7.1 virtualni surround dobro funkcionira, unatoč asimetričnoj zvučnoj slici. Drugim riječima, oni koji ovaj headset planiraju nabavljati prije svega za igre u kojima je esencijalno prostorno orijentiranje pomoću zvuka, ne moraju se previše zabrinjavati. Mikrofon se također pokazao više nego dovoljnim za komunikaciju u igri ili na sastancima. Na određenim glasovima malo šuška pa ga ne možemo nazvati natprosječnim.

Odličan zvuk i privlačna cijena bili su najveći aduti žičane verzije modela HS65. Premda nam se akustičke performanse modela HS65 Wireless sviđaju manje, cijena nije porasla onoliko koliko biste očekivali, pa vjerujemo da će mnogima to svejedno biti iznimno privlačan uređaj.

Corsair HS65 Wireless

  • Kvalitetan 7.1 virtualni surround zvuk
  • Dobar bežični domet
  • Istodobno bežično povezivanje preko bežičnog prijamnika i Bluetootha
  • Nije došlo do značajnijeg skoka u cijeni u odnosu na žični model
  • Jako naglašen bas neće biti svima prema volji
Izrada 7
Mogućnosti 7
Isplativost 9
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 105 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Corsair
Bug 373 prosinac 2023.