Corsair HS65 Surround - Zlatna sredina

Zanimljive mogućnosti surround zvuka ovog headseta šlag su na torti kvalitetnog zvuka i izrade

Borna Pleše četvrtak, 30. lipnja 2022. u 18:44
Specifikacije
Izvedba Zatvoreni, naglavni
Driveri 50 mm, 32 Ω, 20 Hz – 20 kHz
Vrsta priključka 3,5 mm, USB
Masa 282 g
Jamstvo 2 godine
Dojam Čak i ako nismo ostali zapanjeni svim njegovim inovacijama, osnovne karakteristike HS65 Surrounda dovoljne su da zaradi toplu preporuku

Osim "ozbiljnijih" računalnih komponenti, Corsair proizvodi razne periferije. Neke od njih vrlo su cijenjene i priznate, dok se s drugima još uvijek bore za svoje mjesto pod suncem. U tu drugu grupu vjerojatno bismo mogli uvrstiti tvrtkine headsete. Ne bismo rekli da je tome tako zbog manjka njihove kvalitete, koliko zbog zasićenosti tržišta. Kako god bilo, novi model H65 Surround za Corsair mogao bi označiti prekretnicu i etablirati ga kao ime koje se bez razmišljanja asocira s kvalitetnim zvukom za igre i zabavu. 

Model H65 ne izgleda pretjerano upečatljivo, pogotovo u crnom izdanju. Metalni uzorak na slušalicama s logom tvrtke jedini je znak osobnosti, ali tako suzdržani dizajn znači da će se taj uređaj lako uklopiti u bilo koje okruženje, i neće izgledati nakaradno ako ih koristite za poslovne sastanke. Dimenzije su također prilično razumne pa neće zauzimati previše mjesta u ruksaku. Slušalice se istodobno mogu prilagoditi da udobno sjednu na sve osim najvećih glava. Jedini problem mogle bi biti ušne školjke, koje su ovalnog oblika, pa možda neće dobro zatvoriti komoru oko svačijeg uha, ali to minimalno utječe na udobnost i performanse HS65 Surrounda. Općenita ergonomija na visokoj je razini; materijali koji su u kontaktu s glavom udobni su, a plastika je čvrsta i ne dopušta savijanje tamo gdje ga ne bismo očekivali. Masa od gotovo 300 grama sugerira da bi dulje nošenje moglo biti naporno, ali zahvaljujući dobroj distribuciji težine te opisanoj izvedbi čitavog headseta, nismo primijetili umor ili neudobnost čak ni nakon višesatnog korištenja. 

Slušalice izgledaju kompaktno, ali trebale bi udobno pristajati većini korisnika
Slušalice izgledaju kompaktno, ali trebale bi udobno pristajati većini korisnika

Opcije

Prilagodljivost je glavna značajka ovog headseta, a prvi će odabir korisnik morati obaviti i prije nego što začuje zvuk iz slušalica. Naime, osim prilagođavanja veličine radi savršenog pristajanja na glavu, treba odabrati i hoćete li HS65 Surround spojiti s računalom pomoću običnog 3,5-milimetarskog priključka, ili preko priloženog USB adaptera, čije korištenje otključava sve naprednije funkcije slušalica. Slušalice nisu opremljene RGB osvjetljenjem, a od kontrola imaju potrebni minimum: kontrolu glasnoće te mogućnost isključenja mikrofona kada ga podignemo u uspravan položaj.

Točke kontakta s glavom korisnika obložene su mekim materijalom, koji neće postati neudoban čak i nakon duljeg korištenja
Točke kontakta s glavom korisnika obložene su mekim materijalom, koji neće postati neudoban čak i nakon duljeg korištenja

Najzanimljivija opcija modela H65 Surround svakako je mogućnost automatskog pronalaženja savršenog profila zvuka tehnologijom SoundID. Ta mogućnost zahtijeva instalaciju softvera iCUE, koji pruža detaljnu kontrolu nad većinom Corsairovih uređaja, kao i praćenje performansi računala. Korištenje SoundID-a i virtualnog surrounda moguće je samo preko USB priključka. Osnovni nedostatak svih tih naprednih funkcionalnosti možete već i sami naslutiti: ako slušalice koristite na nekom uređaju koristeći 3,5-milimetarski priključak, ili nemate mogućnost instalacije softvera iCUE, bit ćete osuđeni na zadani profil zvuka, koji, prema našoj prosudbi, ne pokazuje sve snage ovog headseta.

Skrivena snaga

Bez obzira na to koristite li ove slušalice ponajviše za sastanke, igre ili glazbu, kvaliteta zvuka bit će na jednako visokoj razini. Frekvencijski raspon od 20 Hz do 20 kHz prilično je uobičajen, audiofili bi čak možda i rekli da je ograničen, ali činjenica je da H65 Surround unutar tog raspona donosi gomilu zvuka. Ugrađeni 50-milimetarski driveri omogućuju snažan bas, koji ima volumen i autoritet, a bez žrtvovanja ostatka spektra frekvencija. Doduše, da biste doista postigli savršenu ravnotežu, morat ćete se malo poigrati ekvilizatorom. 

Na zadanim postavkama zvuka, test frekvencijskog odaziva pokazuje da su najniže bas frekvencije Ahilova peta ovog headseta, ali s relativno dobrim rezultatima na ostatku raspona frekvencija
Na zadanim postavkama zvuka, test frekvencijskog odaziva pokazuje da su najniže bas frekvencije Ahilova peta ovog headseta, ali s relativno dobrim rezultatima na ostatku raspona frekvencija

U donjem dijelu spektra relativno je uzak koridor između nepostojeće dubine i mutnog, nedefiniranog zvuka, ali ako pogodite balans između jednog i drugog, bit ćete nagrađeni vrlo ugodnom tutnjavom. Ostatak frekvencijskog raspona nije toliko osjetljiv pa kad pogodite razinu basa, pri kojoj on ne zadire u ostatak raspona, nećete imati previše problema s pronalaskom svog idealnog zvučnog profila. Naravno, igranje s postavkama ekvilizatora, dostupnog preko softvera iCUE, nije nešto na što su svi spremni, i to svakako ne bi trebao biti uvjet za kvalitetne performanse, no u ovom slučaju doista se vrijedi potruditi. 

Softver iCUE nudi tehnologiju SoundID, koja obavlja automatsku "personalizaciju" zvuka, nakon što prođemo kroz kratki zvučni "upitnik"
Softver iCUE nudi tehnologiju SoundID, koja obavlja automatsku "personalizaciju" zvuka, nakon što prođemo kroz kratki zvučni "upitnik"

Corsair očito razumije da je ovim slušalicama potrebno malo rada kako bi se iz njih izvukao maksimum, pa je zato ponudio svoju umjetnu inteligenciju, koja bi trebala omogućiti i potpunim laicima da si prilagode zvuk prema vlastitom ukusu. Nažalost, izgleda da na toj tehnologiji treba još malo poraditi. Igrajući se tehnologijom SoundID (slušate dva uzorka istog komada glazbe pa odabirete bolji), pokušavali smo u više navrata doći do boljeg profila od onoga koji smo sami mogli složiti u nekoliko sekundi, no to nam nikako nije polazilo za rukom. Corsairov algoritam je zbog nekog razloga uvijek proizvodio inferiorniji "miks" od ručnoga, a nerijetko čak i od potpuno neutralnog profila. Možda bismo na nekom drugom headsetu, gdje su niske frekvencije manje osjetljive, postigli bolje rezultate, i mislimo da postoji potencijal u korištenju umjetne inteligencije da nam pomogne u prilagođavanju postavki zvuka, ali H65 Surround očito nije savršen kandidat za to.

Malo o mikrofonu

Kvaliteta mikrofona na velikom broju headseta namijenih za igranje je, budimo iskreni, jeziva. Rezigniranost prema toj komponenti možda je i pomalo na strani kupaca koji su navikli na to, ali drago nam je da se neki proizvođači ne povode za masom. Corsair se očito ubraja među njih, s obzirom na kvalitetu mikrofona na ovom modelu. Snimke glasa zvuče relativno prirodno, bez šumova i zujanja, a pozadinska buka prilično se dobro filtrira. Upravo zbog te redukcije buke nije neobično da snimljen zvuk sadrži i osjetnu kompresiju, ali bilo bi previše očekivati išta više od mikrofona tako malenog formata. Poslušajte kako to zvuči na sljedećem primjeru.

Sam dizajn drške mikrofona pomalo je neobičan. Radi se o gumiranoj i umjereno savitljivoj ručici, koja će omogućiti da si mikrofon postavite na idealnu udaljenost od usta, ali ne baš milimetarski precizno. S druge strane, taj polutvrdi gumeni materijal trebao bi biti prilično otporan na grubo rukovanje i mehanički stres kada se slušalice gužvaju u torbi ili padnu sa stola, pa je manjak prilagodljivosti razumno kompenziran većom izdržljivošću.

Mikrofon nadilazi očekivanja prosječnog headseta za igranje, ali to baš i nije visoka ljestvica
Mikrofon nadilazi očekivanja prosječnog headseta za igranje, ali to baš i nije visoka ljestvica

Virtualni 7.1 surround postao je gotovo nužan za suvremene igre. Prostorno akustičko lociranje meta bitan je element kompetitivnih FPS igara, ali i drugih žanrova u kojima se pozicijski zvuk ne koristi za natjecanje, već za stvaranje atmosfere. Neovisno o vrsti igara, bili smo vrlo zadovoljni HS65 Surroundom, jer su se njegove slušalice pokazale jednako korisnima u lociranju zvuka koraka u tri dimenzije, kao i u gledanju videosadržaja sa surroundom. Virtualni 7.1 surround već je uobičajena pojava, ali izvedbe drastično variraju. H65 Surround u tom se smislu pokazao u dobrom svjetlu, iako podržava samo osnovni standard Dolby Surround. 

USB priključak potreban je za virtualni surround, ali za stereo je dovoljan i obični 3,5-milimetarski priključak
USB priključak potreban je za virtualni surround, ali za stereo je dovoljan i obični 3,5-milimetarski priključak

H65 Surround nije najbolji headset na tržištu, ali vrlo je teško naći bolju alternativu sa sličnom cijenom. Prema tome, jasno je da se radi o proizvodu koji je dobro pogodio svoj segment te kako očekujemo da će postati vrlo popularan izbor među igračima koji prioritiziraju akustičke performanse i ne boje se poigrati njihovim modificiranjem.

Corsair H65 Surround

  • Kvalitetan zvuk
  • Udoban i funkcionalan dizajn
  • Vrlo dobar mikrofon
  • Funkcija SoundID nije pretjerano impresivna
  • Za najbolji zvuk prijeko je potreban softver iCUE
Izrada 8
Mogućnosti 8
Isplativost 9
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 850 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Corsair
Bug 356-357 srpanj/kolovoz 2022.