eShark ESL-M4 Naginata - Lakši od pera

Novi ultralaki miš iz ponude tvrtke eShark u ruci je gotovo neprimjetan, a nakon njega svaki će vam se drugi glodavac činiti poput cigle

Daniel Lučić ponedjeljak, 29. lipnja 2020. u 21:00
Specifikacije
Tip senzora Optički (PMW 3369, 16.000 DPI)
Dimenzije 126 x 65 x 39 mm
Masa 60 g (bez kabela)
Broj tipki 6
Vrsta priključka USB
Kabel 1,8 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine

Nevjerojatno laki miševi pojavljuju se u ponudi gotovo svih proizvođača igraće periferije, a eShark u tome nije iznimka. Njihov novi model tek je marginalno teži od (vjerojatno) najlakšeg miša na svijetu, čuvenog modela Finalmouse Ultralight 2, s kojim dijeli kućište, no u zamjenu za nešto veću masu donosi elegantno RGB osvjetljenje.

eShark ESL-M4 Naginata simetričan je miš tradicionalnog oblika, kojeg zbog činjenice da dodatne tipke nudi samo na lijevoj strani, najbolje mogu iskoristiti samo oni koji miševe drže u desnoj ruci. Kućište ovog miša načinjeno je od lake plastike, obojene mat crnom bojom, a gotovo čitavim njegovim tijelom prostiru se rupice u obliku šesterokuta, kojima je primarna namjena smanjiti količinu materijala koji se koristi za izradu, te istodobno mišu smanjiti masu. I doista, s masom od 60 grama bez kabela, ovo je četvrti najlakši miš na svijetu. 

Iz unutrašnjosti ovog miša nazire se osvijetljeni amblem koji može svijetliti odabranim uzorkom i bojom, a isti se efekti automatski dodjeljuju plastičnom kotačiću obloženom gumenim gripovima. RGB osvjetljenje moguće je podešavati u driveru, a za jednostavne kontrole, poput uključivanja i isključivanja, te osvjetljavanja isključivo amblema, dostupan je maleni klizni prekidač na donjoj strani miša. Tamo se nalaze i četiri teflonske nožice, koje osiguravaju vrlo lako klizanje miša po tvrdoj podlozi, no zbog vrlo oštrih rubova na krpenim podlogama mogu stvarati manje probleme. Miš ima nevjerojatno fleksibilan presvučeni kabel, koji pod prstima djeluje poput vezice. Mekan je i ne stvara otpor te bismo upravo takav kabel voljeli vidjeti na svim žičanim modelima.

Osim tri osnovne tipke, miš ima jednu dodatnu tipku, smještenu ispod kotačića, te dvije bočne tipke na lijevoj strani. Bočne su tipke na kućištu smještene vrlo dobro. Ne smetaju kad ih ne trebamo i lako ih je aktivirati kada treba. Nažalost, obojene su sjajnim premazom koji pod prstima ne djeluje baš dobro, a mehanizam im je pomalo “spužvast” pa se klimaju i ostavljaju dojam jeftinoće. Također, “iz kutije” stižu pogrešno mapirane, pa tipka Forward zapravo koristi obrnutu funkciju, no to se lako ispravi u driveru. Mimo toga, svoj posao rade dobro, a zahvaljujući podršci za snimanje makro naredbi u driveru, mogu biti korisne za više od igranja i surfanja webom.

U svojoj unutrašnjosti, eShark Naginata krije Pixartov moćni optički senzor 3389, koji nudi iznimne performanse i preciznost bez jittera, angle snappinga ili neželjene akceleracije. Senzor ima maksimalnu razlučivost od 16.000 DPI, podesivu u koracima od 100 u priloženom driveru, te je sposoban prepoznati ubrzanja od 50 G i pomake brzine 11,43 m/s, što obični smrtnici teško mogu ostvariti. Zahvaljujući tom senzoru i suludo niskoj masi miša, lijepiti headshotove u FPS-ovima pravi je užitak. I doista, nakon što neko vrijeme koristite glodavca poput ovog, svaki tradicionalni miš bit će vam pretežak.

S cijenom od 320 kuna, ovo nije najjeftiniji miš na tržištu, a ni najjeftiniji ultralaki miš. Za tu bismo cijenu ipak očekivali bolje bočne tipke i besprijekorne teflonske nožice, no ako imate čvrstu podlogu i spremni ste istrpjeti pomalo klimave bočne tipke, ovaj će vas miš oduševiti performansama, mogućnostima i masom kakva je prije samo nekoliko godina djelovala neostvarivo.

eShark ESL-M4 Naginata

  • Iznimne performanse
  • Vrlo mala masa
  • Odličan kabel
  • Spužvaste bočne tipke
  • Teflonske nožice imaju oštre rubove
Izrada 7
Ergonomija 9
Performanse 10
Isplativost 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 320 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Šmit Electronic
Bug 332-333 srpanj/kolovoz 2020.