eShark Shuriken - Lagan, a bez kompromisa

Lagan, ali moćan miš za igranje dobar je ambasador elitne verzije domaćeg brenda

Borna Pleše petak, 31. prosinca 2021. u 00:00
Specifikacije
Tip senzora Optički (19.000 DPI)
Dimenzije 123x70x39 mm
Masa 65 g
Broj tipki 6
Vrsta priključka USB 2.0
Kabel 1,8 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine

Jedan od problema s brendovima koji se asociraju uz „kvalitetu za nisku cijenu“ je nemogućnost plasiranja proizvoda kao visoko-kvalitetnih i postavljanja visokih cijena. Iz tog razloga se ponekad vidi spin-off brend koji se od samog početka prezentira kao skuplji, ali bez kompromisa na kvaliteti. Taj scenarij vidimo s EShark kao nominalno boljom, kvalitetnijom, ali i nešto skupljom alternativom u ponudi White Sharka.

Ergonomični oblik i niska masa znače veliku stabilnost, ali i mobilnost miša
Ergonomični oblik i niska masa znače veliku stabilnost, ali i mobilnost miša

Elitna lakoća

Shuriken se u rastućem katalogu eSharka, elitnog ogranka domaćeg brenda White Shark, trenutačno predstavlja kao vrhunac u tvrtkinoj ponudi miševa. Stilski se radi o obliku koji asocira na neke Razerove, Corsairove, ali i White Sharkove vlastite proizvode, a ponajviše na Razerov legendarni DeathAdder, jedan od najomiljenijih miševa u povijesti.

Rasvjeta se sastoji od svjetla na kotačiću, logotipu unutar kućišta te pojasa na stražnjoj strani
Rasvjeta se sastoji od svjetla na kotačiću, logotipu unutar kućišta te pojasa na stražnjoj strani

Kućište s rupičastom plastikom vrlo je lagano; ukupna masa od samo 65 grama jedna je od najlakših koju ćete naći u modelima koji zadržavaju tradicionalan oblik miševa za igranje. Konvencionalni oblik i veličina pomažu u očuvanju visokog standarda ergonomije, a ušteda na gramaži zasigurno ima veze i s time što se rupičasta plastika ne nalazi samo na gornjoj strani uređaja, već i na dnu. Osim rupica i senzora, tamo nalazimo i prekidače kojima se može mijenjati polling rate i osvjetljenje na mišu, a bez potrebe za instalacijom softvera. Osim niske mase, senzor je ključna značajka koja ovom mišu daje prednost u odnosu na dobar dio konkurencije. Maksimalna razlučivost od 19.000 DPI-ja zvuči pomalo neobično i neparno, kao da je ta brojka odabrana samo kako bi bila veća od brojnih miševa koji se hvale s 18.000 DPI-ja. Međutim, teško je prigovoriti kada komad PC periferije ima bolje performanse, čak i ako je poboljšanje marginalno. Shurikenova visoka razlučivost dolazi iz Pixartova senzora PMW3370, koji se u testiranju pokazao vrlo dosljednim i preciznim, pogotovo na maksimalnom polling rateu od 1.000 Hz. Pod lijevom tipkom, koja bi trebala trpjeti najveće opterećenje, nalazi se izdržljiv i responzivan Omronov prekidač, a kabel kojim se uređaj ukopčava u PC dovoljno je lagan da neće uznemiravati balans miša i prouzročiti negativnu inerciju prilikom bržih pokreta. Općenita kvaliteta uređaja vrlo je dobra. Crna plastika ne daje dojam osobitog luksuza, ali konstruirana je dovoljno čvrsto da i prilikom jačeg stiskanja nema savijanja ili škripanja.

Osim prekidača na vrhu, na dnu miša nalaze se kontrole za uključenje i isključenje rasvjete te upravljanje polling rateom
Osim prekidača na vrhu, na dnu miša nalaze se kontrole za uključenje i isključenje rasvjete te upravljanje polling rateom

Rezultati testiranja MouseTesterom

Za testiranje miševa koristimo softver MouseTester. Taj nam softver omogućuje da pronađemo eventualne nedostatke u komunikaciji miša s računalom zbog kojih bismo mogli imati problema u igrama. Fokusiramo se na očitavanje brzih pomaka, stabilnost veze s računalom i potencijalne probleme u preciznosti koji se manifestiraju kroz jittering i umjetno poravnavanje kursora.

Rezultate testiranja miša eShark Shuriken pogledajte ispod.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost veze miša s računalom. U idealnom slučaju, linija će na svim postavkama biti ravna. Eventualne nepravilnosti negativno utječu na odaziv i smanjuju pouzdanost miša.

Shuriken pokazuje vrlo dosljedne rezultate na maksimalnoj postavci polling ratea od 1000Hz Manje razlike u mjerenjima ne utječu na općeniti trend ili prosjek rezultata, što znači da miš redovito i u pravilnim razmacima dojavljuje podatke senzora računalu.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost praćenja brzih pokreta i maksimalnu brzinu koju senzor može registrirati. U idealnom slučaju prikazana linija bit će bez velikih nepravilnosti. Suvremeni senzori najčešće mogu prepoznati brzine mnogo više od onih koje mogu ostvariti obični smrtnici poput nas, koji u svojim testiranjima rijetko prelazimo vrijednost od 3,5 m/s. 

Očekivano je kod velikog broja odaziva vidjeti i poneke anomalije u radu miša, a ona mogu biti rezultat hardvera ili softvera miše no također mogu biti uzrokovana podlogom. U ovom slučaju vidimo da očitanja koja odudaraju od prosječnih vrijednosti dolaze u pravilnim intervalima što upućuje na hardverska ograničenja ili namjeru dizajnera. Kako god bilo, takve anomalije ne utječu na kriviulju prosjeka, a to znači da je pokret dobro "snimljen" te da miš ispravno registrira ono što smo napravili rukom na mišu.

Slično brzini, moderni senzori sposobni su pratiti mnogo veća ubrzanja od onih koje može ostvariti ljudska ruka. U idealnom slučaju, graf iznad prikazuje pravilnu uspravnu liniju bez neočekivanih prekida.

Ovako elegantno ravnu krivulju nećete vidjeti na bolidu Formule 1, koji su također poznati po munjevitom ubrzanju. Shuriken komotno može na Grand Prix u ovom segmentu.

Takozvani Paint Test omogućuje nam da provjerimo prisutnost jitteringa i saznamo koristi li miš umjetno zaglađivanje pokreta. Ove dvije stvari, kad su prisutne, negativno utječu na preciznost, što posebno smeta za vrijeme igranja strateških i pucačkih igara u kojima precizni i brzi pomaci imaju najveću vrijednost. Jittering se manifestira kroz izrazito nepravilne i grbave linije, dok se smoothing (umjetno zaglađivanje) prepoznaje po savršeno ravnim linijama koje djeluju kao da smo ih crtali uz pomoć ravnala.

Manje trzanje senzora primjetno je samo na najvišim postavkama brzine senzora za koju ne možemo zamisliti da će biti u redovitoj upotrebi kod većine korisnika. U malo racionalnijem dijelu spektra, od 10.000 DPI-ja i manje je vrlo teško primijetiti neke probleme u preciznosti ili pretjeranom zaglađivanju pokreta.

Samo najbitnije

Detaljnije upravljanje funkcionalnostima ovog miša dolazi u obliku softvera koji je namijenjen isključivo za njega. Operativno, tamo ćete naći sve što biste trebali za upravljanje osnovnim značajkama uređaja, od promjene uzorka rasvjete, do promjene DPI-profila i programiranje makro naredbi na svih šest tipki. Dizajn i prezentacija softvera te nedostatak nekih naprednijih funkcionalnosti, poput varijabilnih krivulja ubrzanja, jedini je nedostatak u odnosu na vrhunske miševe s kojima ovaj model ulazi u direktnu konkurenciju. Jedine primjedbe koje možemo predvidjeti na račun ovog miša tiču se osobnog ukusa, ali dizajn je dovoljno neutralan da bi trebao odgovarati velikom broju korisnika. Cijena je također prilično razumna, s obzirom na to da se ovaj miš prema svojim karakteristikama može direktno uspoređivati samo s proizvodima renomiranih brendova, koji su u prosjeku osjetno skuplji. Prezentacija pakiranja i popratnog softvera očiti su razlozi za mogućnost uštede, ali takav kompromis nešto je što bismo vrlo rado vidjeli i kod drugih proizvođača, ako to znači da ćemo dobiti jeftiniju ambalažu, ali vrhunski proizvod.

eShark Shuriken

  • Dobra ergonomija
  • Kvaliteta izrade
  • Visoka razlučivost senzora
  • Popratni softver prilično je bazičan
Cijena 400 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Šmit Electronic
Bug 350 siječanj 2022.