SteelSeries Prime+ - Skrivene vještine

Miš koji na prvi pogled ne izgleda upečatljivo, zapravo je pun funkcionalnosti za najzahtjevnije korisnike

Borna Pleše srijeda, 8. prosinca 2021. u 06:00
SteelSeries Prime+
Tip senzora Optički (18.000 DPI)
Dimenzije 125x59x23 mm
Masa 71 g
Broj tipki 6
Vrsta priključka USB 2.0 (odvojiv)
Kabel 2 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine
Dojam Vrlo prilagodljive performanse i precizan senzor osvojit će one koji su voljni progutati neke neintuitivne dizajnerske odluke, poput smještanja ekrana na dno miša

Golema konkurencija na tržištu miševa za igranje znači da je vrlo teško istaknuti se u odnosu na konkurenciju. Proizvođači zbog toga često izmišljaju neobično dizajnirane uređaje s čudnim funkcionalnostima, a njihov mali format vjerojatno je jedini razlog zašto još nismo vidjeli miša s ugrađenim držačem za šalice. Upravo zato ostali smo zatečeni SteelSeriesovim modelom Prime+, koji izgleda vrlo neupadljivo, ali nudi puno više no što se može naslutiti iz tako suptilne vanjštine.

Profil miša prilično je univerzalan i odgovarat će većini korisnika, bez obzira drže li ga punim dlanom ili vršcima prstiju
Profil miša prilično je univerzalan i odgovarat će većini korisnika, bez obzira drže li ga punim dlanom ili vršcima prstiju

Baš kao što Clark Kent izgleda kao običan novinar, tako i Prime+ na prvi pogled izgleda kao najobičniji uredski miš. Njegov zaobljen i blago asimetrični oblik dobro leži u ruci i lako se prilagođava raznim stilovima držanja. Crno kućište i pet tipki standardna su oprema, a jedva vidljiv logo i diskretno svijetlo oko kotačića jedine su naznake da se radi o mišu namijenjenom malo izbirljivijoj publici od onih koji samo trebaju nešto za punjenje tablica u Excelu. Međutim, kada se Prime+ okrene na poleđinu, otkrivaju se maleni OLED ekran i tipka za promjenu profila. Za upravljanje profilima potrebno je instalirati softver SteelSeries GG, koji upravlja svim tvrtkinim uređajima. Osim golemom količinom opcija, poput namještanja DPI-ja i polling ratea, softverom je moguće i detaljno upravljati ubrzavanjem i usporavanjem te osjetljivošću na promjene smjera i visinu miša od podloge. Naravno, tako precizne kalibracije zahtijevaju i iznimno precizno "oko", a Prime+ dolazi opremljen s impresivnim optičkim senzorom koji registrira do 18.000 DPI-ja, te sekundarnim senzorom koji može registrirati minimalne promjene visine i podizanje miša s podloge.

Mehanički prekidač ispod "glavne" tipke na mišu znači trenutačni odziv tipke čim osjetite i čujete zvuk kliktanja
Mehanički prekidač ispod "glavne" tipke na mišu znači trenutačni odziv tipke čim osjetite i čujete zvuk kliktanja

Ispod lijeve tipke na mišu nalazi se mehanički prekidač, sličan onima koje možete naći na tipkovnicama. On omogućuje vrlo responzivnu i konzistentnu aktivaciju tipke koja se daleko najviše koristi u mišu, što je svakako poželjna karakteristika za kompetitivnu igru, ali također znači da je zvuk kliktanja malo prodorniji i glasniji od uobičajenog.

OLED ekran i tipka za prebacivanje profila nalaze se na donjoj strani miša
OLED ekran i tipka za prebacivanje profila nalaze se na donjoj strani miša

S mišem ovako profinjenih mogućnosti, zapravo je neshvatljivo da nije moguće upravljati profilima direktno preko tipki koje se nalaze pod prstima. Jedini način promjena postavki je okretanje miša i pritiskanje tipke pored OLED ekrana. Ekran će informirati korisnika o promjeni profila, ali s obzirom na to da je smješten na dno uređaja, nije baš na najpraktičnijem mjestu.

Obrazloženje za tako minimalistički dizajn je predvidljivo: ovo nije miš čije ćete performanse stalno modificirati, već je namijenjen onima koji znaju točno što žele. Profesionalni i amaterski e-sportaši padaju na pamet kao dobar primjer. Takvim korisnicima treba vrlo prilagodljiv uređaj, ali bez nepotrebnih dodataka. Jednom kada si namjeste profil miša, ne trebaju ništa više osim preciznog senzora i tipki za pucanje. 

Paprenu cijenu ovog miša teško je zanemariti, pogotovo kad uzmemo u obzir da SteelSeries nudi i bazičniju varijantu Prime, koja dolazi bez OLED ekrana, ali košta dvjestotinjak kuna manje. 

Rezultati testiranja MouseTesterom

Za testiranje miševa koristimo softver MouseTester. Taj nam softver omogućuje da pronađemo eventualne nedostatke u komunikaciji miša s računalom zbog kojih bismo mogli imati problema u igrama. Fokusiramo se na očitavanje brzih pomaka, stabilnost veze s računalom i potencijalne probleme u preciznosti koji se manifestiraju kroz jittering i umjetno poravnavanje kursora.

Rezultate testiranja miša SteelSeries Prime+ pogledajte ispod.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost veze miša s računalom. U idealnom slučaju, linija će na svim postavkama biti ravna. Eventualne nepravilnosti negativno utječu na odaziv i smanjuju pouzdanost miša.

Prime+ je pokazao iznimnu stabilnost i konzistentnost u komunikaciji s računalom, uz rijetke i zanemarive anomalije koje se neće osjetiti se u korištenju. Nismo ništa manje očekivali s obzirom da se radi o mišu koji komunicira s računalom putem kabela, a ne bežičnom modelu.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost praćenja brzih pokreta i maksimalnu brzinu koju senzor može registrirati. U idealnom slučaju prikazana linija bit će bez velikih nepravilnosti. Suvremeni senzori najčešće mogu prepoznati brzine mnogo više od onih koje mogu ostvariti obični smrtnici poput nas, koji u svojim testiranjima rijetko prelazimo vrijednost od 3,5 m/s. 

Test pokreta nije ponudio savršene rezultate jer smo zabilježili određeno raspršenje vrijednosti, ali prosječne vrijednosti pokazuju stabilan pokret bez osjetne nepreciznosti. Treba i spomenuti da ovaj test mjeri samo linearnu preciznost senzora, njegovo kretanje po jednoj osi i ne uzima u obzir performanse sekundarnog senzora koji će pomagati u neutraliziranju oscilacija miša prilikom minimalnog podizanja s podloge. U tom smislu, linearna preciznost nije savršena u usporedbi s najboljim primjercima u klasi, ali je potpomognuta softverom, što pokazuje i sljedeći graf.

Slično brzini, moderni senzori sposobni su pratiti mnogo veća ubrzanja od onih koje može ostvariti ljudska ruka. U idealnom slučaju, graf iznad prikazuje pravilnu uspravnu liniju bez neočekivanih prekida. Vrlo glatko i dosljedno bilježenje vrijednosti dokazuje kako nema manjka informacija prilikom pomicanja miša te da se pokret bilježi dosljedno od početka do kraja.

Takozvani Paint Test omogućuje nam da provjerimo prisutnost jitteringa i saznamo koristi li miš umjetno zaglađivanje pokreta. Ove dvije stvari, kad su prisutne, negativno utječu na preciznost, što posebno smeta za vrijeme igranja strateških i pucačkih igara u kojima precizni i brzi pomaci imaju najveću vrijednost. Jittering se manifestira kroz izrazito nepravilne i grbave linije, dok se smoothing (umjetno zaglađivanje) prepoznaje po savršeno ravnim linijama koje djeluju kao da smo ih crtali uz pomoć ravnala.

Crtanjem slobodnom rukom možemo vidjeti kako pri manjim postavkama DPI-ja Prime+ ocrtava stvarni pokret po podlozi. Nisu vidljiva umjetna zaglađenja u bilo kojem trenutku, dok se tek u najvišim zadanim postavkama može primijetiti prisutnost jitteringa. To se može u velikoj mjeri i neutralizirati putem kalibracije u već spomenutom softveru SteelSeries GG pa ne predstavlja značajan nedostatak i pokazuje kako se radi o uređaju s velikim potencijalom, ako imate vremena i volje baviti se detaljem i finim ugađanjem. S druge strane, velik broj korisnika vjerojatno neće koristiti miš na postavkama iznad 6.000 DPI-ja pa neće imati ni potrebe za time.

Potpuno upravljanje performansama miša može se obavljati pomoću softvera GG, koji služi za konfiguraciju svih aktualnih SteelSeriesovih uređaja
Potpuno upravljanje performansama miša može se obavljati pomoću softvera GG, koji služi za konfiguraciju svih aktualnih SteelSeriesovih uređaja

Ovaj miš krcat je funkcionalnostima koje se ne viđaju često na miševima ovako diskretnog dizajna. Doduše, sve te dodatne funkcionalnosti skrivene su na donju stranu miša, ili su ovisne o kompleksnom i pomalo glomaznom softveru, koji nije uvijek praktično instalirati na svakom uređaju koji koristite. Nije loše biti diskretan i neupadljiv, ali neće baš svatko htjeti Clarka Kenta koji baš nikada ne skida naočale.

SteelSeries Prime+

  • Odličan senzor
  • Čvrsta izrada
  • Ergonomski vrlo ugodan dizajn
  • Odvojiv kabel
  • Nepraktično smješten OLED ekran i tipka za upravljanje profilima
  • Cijena
Izrada 8
Ergonomija 9
Mogućnosti 9
Isplativost 6
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 665 kn Prikaži sve cijene Ustupio: SteelSeries
Bug 350 siječanj 2022.