Recenzije

Huawei MediaPad T5 10 - Tablet za cijelu obitelj

Mario Baksa srijeda, 31. listopada 2018. u 15:24

Novost u Huaweijevoj ponudi tableta na našem tržištu simpatični je 10-inčni model T5, koji je zbog dodatnog softvera posebno pogodan i za djecu

SPECIFIKACIJE
Ekran 10,1" IPS / 1.920x1.200 (16:10) / 224 PPI
SoC Hisilicon Kirin 659 (8 jezgri)
Memorija za pohranu / RAM 16 GB + microSD (do 256 GB) / 2 GB RAM
Stražnja kamera 5 MP f/2.4, AF
Prednja kamera 2 MP f/2.4, fiksni fokus
Kapacitet baterije 5.100 mAh (neizmjenjiva)
Konektor za slušalice Da (na lijevom boku)
Vrsta USB konektora Micro USB
Dimenzije i masa 243 x 164 x 7,8 mm / 465 g
Operacijski sustav EMUI 8.0.0 (Android 8.0.0)

Uz pisanu recenziju, za ovaj uređaj pripremili smo i videorecenziju pa možete birati, ovisno o tome volite li više čitati ili gledati i slušati.

Huawei je poznat kao tvrtka koja nudi proizvode, u najmanju ruku, dobre kvalitete za pristupačnu cijenu. Ovaj uređaj nije iznimka. Zaobljeno kućište tableta marginalno je tanje od 8 milimetara, s na padove otpornim staklom s prednje strane i metalnom poleđinom ugodne površine sa stražnje. Ugodu korištenja malo kvari rub oko samog stakla - ne može se reći da je oštar, ali ga se osjeti pod prstima. Kad se tablet promatra u pejzažnoj orijentaciji, pri desnom gornjem rubu smještena su tri gumba, koja će korisnik pritiskati palcem. To su klasični gumbi kod uređaja temeljenih na Androidu - za pojačavanje i stišavanje glasnoće, te za uključivanje, odnosno otključavanje ekrana.

Na lijevom boku nalazi se 3,5-milimetarski audiokonektor, ladica za microSD i nano SIM karticu te Micro USB konektor. Blizu svega toga, ali sa stražnje strane, nalazi se glavna kamera, dok je prednja, odnosno selfie kamera središnje smještena na prednjoj strani, iznad ekrana, zaštićena staklom koje štiti i ekran.

Dimenzije tableta su 243 x 164 milimetra, a 76,4% prednje strane tableta zauzima ekran dijagonale 10,1". Rezolucija je 1920x1200 piksela, što znači da je gustoća piksela 224 PPI - puno viša gustoća od tipičnih računalnih monitora, ali osjetno niža od 5-6 inčnih mobitela Full HD razlučivosti. Riječ je o IPS ekranu s dosta dobrim kutom vidljivosti - bez očitih promjena u boji, uz tek smanjenje svjetline slike pod većim kutom.

Boje na ekranu su ugodne, dovoljno zasićene, a raspon svjetline odgovarajući većini situacija. Iznimka je, naravno, kad ga se koristi pod sunčanim nebom - sadržaj ekrana i tada se vidi, ali ne vidi se baš najbolje - tipično za IPS ekrane sa staklenim pokrovom. Senzor za intenzitet ambijentalnog osvjetljenja je izostao, što znači da nema mogućnosti automatske prilagodbe svjetline ekrana.

Nule i jedinice

Operacijski sustav je EMUI 8.0, Huaweijeva modifikacija Androida 8 Oreo. Ako dosad niste koristili EMUI, brzo ćete se snaći, jer je jednostavan za korištenje i nema tako velike razlike u odnosu na druge izvedbe Androida. Sučelje može biti i na hrvatskom jeziku te nema kineskih aplikacija. Pri dnu ekrana smještene su stalne ikone, dok se ostatak ekrana skrola stranicu po stranicu.

Na početnom zaslonu nalaze se sat, datum, vrijeme i okvir za pretraživanje. Lijevo od njega nalazi se zaslon s Googleovim sažetkom novosti iz lokalnih on-line medija, dok su na ostalima smještene ikone instaliranih aplikacija. Naravno, sve to se može podešavati. Između ostalog, mogu se odabrati pozadinska slika i prijelazi između zaslona, može se mijenjati konfiguracija ikona, isključiti Googleov sažetak novosti te još ponešto. Mogu se dodavati i widgeti.

Mogućnost rada s dvije aplikacije istovremeno može podići produktivnost
Mogućnost rada s dvije aplikacije istovremeno može podići produktivnost

Tablet podržava pokretanje dvije aplikacije istovremeno držanjem virtualne tipke za pregled pokrenutih aplikacija, nakon čega se radna površina raspolovi, a u novom se okviru bira druga aplikacija. Pritom su ponuđene samo aplikacije koje podržavaju paralelni rad. Zgodna mogućnost, jedino što u takvom paralelnom načinu rada nešto padne kvaliteta zvuka - počinje se malo čuti šum. To bi vas trebalo brinuti samo ako namjeravate u jednom od okvira vrtjeti aplikaciju koja će reproducirati zvuk. Nismo primijetili promjenu u zvuku ako se samo u pozadini vrti glazba.

Čvrst dio

Srce tableta je Huaweijev SoC Kirin 659, s ukupno osam ARM Cortex-A53 jezgri glavnog procesora - četiri koje rade na taktu do 2,36 gigaherca, četiri koje dosežu takt od 1,71 gigaherc. Grafički procesor je ARM Mali-T830 MP2.

Ovako aplikacija Phone Information vidi situaciju s procesorom, RAM-om i Flash memorijom
Ovako aplikacija Phone Information vidi situaciju s procesorom, RAM-om i Flash memorijom

Prve izvedbe ovih tableta na našem tržištu dolaze s 2 gigabajta RAM-a te 16 gigabajta interne Flash memorije, od čega je za korisničku particiju namijenjeno 9 gigabajta, no u konačnici ćete imati mnogo manje slobodnog prostora kojeg biste naknadno zapunjavali. To u praksi znači da ćete morati malo pripaziti s brojem i veličinom aplikacija koje namjeravate instalirati, a ako namjeravate puno fotografirati ili snimati video, memorijska kartica je obavezna.

Sve u svemu, ova kombinacija hardvera omogućava lagodno korištenje tableta, pregledavanja web-stranica pa i igranja igara, barem onih koje nisu ultra zahtjevne. Nekad je učitavanje ili prebacivanje između aplikacija ili rotiranje ekrana malčice sporije, ali sve je u granicama prihvatljivog. Što se benchmarkova tiče, u Geekbenchu 4.3.0 je postigao 939 bodova kod korištenja jedne jezgre i 3527 bodova kod korištenja više jezgri. U benchmarku PCMark Work 2.0 ostvario je rezultat od 4775. Pokušali smo obaviti i AnTuTu, no on zbog nepoznatog razloga nije htio odraditi test do kraja.

Što se tiče senzora, prema programima za izvlačenje informacija o uređaju, ovaj ih tablet ima samo tri: akcelerometar (nužan za određivanje položaja, odnosno zakrenutosti tableta), senzor za značajni pokret (significant motion trigger) te senzor za udaljenost glave od tableta (proximity sensor).

Ovaj drugi senzor, za značajni pokret, u osnovi služi kao zamjena za tipku za buđenje, odnosno uključivanje ekrana tableta dizanjem, a punu svrhu dobio je tek s posljednjom nadogradnjom operacijskog sustava, koja je donijela prepoznavanje lica kao jednu od mogućnosti otključavanja. Tako sad tablet može ležati na stolu, možete ga podignuti u pejzažnu orijentaciju (portretna nam je rijetko kad funkcionirala), nakon čega se ekran uključuje i započinje se s prepoznavanjem lica. Drugim riječima, podignete ga te bez ikakve dodatne akcije, kad prepozna vaše lice, možete raditi na njemu - praktično.

Baterija je kapaciteta 5100 mAh i izdržat će dan-dva uporabe - naravno, ovisno o tome koliko ćete tablet koristiti, kojim aplikacijama ćete ga opteretiti, koju ćete svjetlinu ekrana staviti. Brzo punjenje nije podržano - tablet vuče do oko 1 amper struje, što u praksi znači da će se baterija od 10 do 100% napunjenosti napuniti za oko četiri sata.

Oko sokolovo

Foto-video karakteristike ovog uređaja treba promatrati iz cjenovnog razreda u kojem se nalazi. Sama funkcionalnost će zadovoljiti većinu korisnika (nekome će možda nedostajati mogućnost mijenjanja balansa bijele), a kvaliteta one koji se neće previše opterećivati rezolucijom. Naime, stražnja kamera je rezolucije 5 megapiksela (2560 x 1920), a prednja 2 megapiksela (1600 x 1200), što za današnje pojmove nije mnogo.

Dinamički raspon nije loš za tablet ove klase. Kad malo padne količina svjetla, dolazi se do karakteristične situacije kod koje se šum jako popegla, čime se smanje detalji, pa se grubim izoštravanjem pokušava vratiti dojam detaljnosti slike. Boje na fotografijama nisu odveć zasićene - nema efekta "nabrijanosti". Kvaliteta fotografija dovoljna je za dokumentarnu fotografiju, za stavljanje na Facebook i web gdje se fotografije neće previše zumirati.

Panoramska fotografija od 360 stupnjeva, rezolucije 16.960 x1.536 piksela
Panoramska fotografija od 360 stupnjeva, rezolucije 16.960 x1.536 piksela

Funkcija snimanja panorame od 360 stupnjeva je prisutna, iako se na mjestima mogu uočiti prijelazi kad se gleda zumirano. Prednja će kamera solidno poslužiti za selfije i za videochat preko Skypea.

Što se videa tiče, stražnja kamera može snimati do 1080p, a prednja 720p. Framerate je 30 sličica po sekundi, dakle nema slow motiona te nema za naše područje tipičnog frameratea od 25 sličica u sekundi. Za kvalitetu videa voljeli bismo da je ipak malo viša.

Otvori za stereo zvučnike su sa donje stražnje strane, u obliku dvije grupe rupica
Otvori za stereo zvučnike su sa donje stražnje strane, u obliku dvije grupe rupica

Zvučnost

Tablet ima stereo konfiguraciju zvučnika, koji su smješteni s donje stražnje strane, dakle primarno su namijenjeni korištenju tableta u horizontalnom položaju, na primjer kad se gleda videozapis. Takav položaj ujedno pogoduje stavljanju tableta na tvrdu površinu ili na stalak, jer se reflektiranjem zvuka od tvrde površine dobije glasniji, bogatiji ton. S druge strane, stavljanje na mekanu površinu, recimo deku ili plahtu kad ste ugodno zavaljeni u krevetu, značajno će prigušiti zvuk. To zapravo i nije neki problem, jer tablet uvijek možete okrenuti "naglavačke", pa će vam zvučnici biti okrenuti prema gore.

S obzirom na fizičku veličinu zvučnika, jasno je da je nemoguće postići imalo dublje tonove, dakle zvuk se pretežito sastoji od srednjih i visokih frekvencija i kao takav dobro će dobro poslužiti za gledanje YouTubea ili slušanje podcastova, dok ćete za slušanje glazbe ili zvukovno uživanje u filmovima iskoristiti 3,5-milimetarski audio konektor za slušalice ili zvučnike.

Za slušalice Huawei ističe svoju tehnologiju nazvanu Histen, za koju kažu da daje bogatiji zvuk. Potencijalno korisno, recimo ako imate ne baš dobre slušalice koje ulaze u uho - odabirom odgovarajuće vrste slušalica u Histenu, mogu se pojačati niži tonovi, a može se i povećati prostornost (podržana je i simulacija 3D efekta). Naravno, ako želite slušati "autentični" zvuk slušalica, Histen možete isključiti.

Koristite li slušalice uz tablet, možete birati vrstu slušalica kako bi vam tehnologija histen pokušala njima prilagoditi zvuk
Koristite li slušalice uz tablet, možete birati vrstu slušalica kako bi vam tehnologija histen pokušala njima prilagoditi zvuk

U vezi slušalica, odnosno njihova kabela, postoji jedan zanimljiv fenomen - touchscreen reagira na kabel kao da se prstom vuče po ekranu.

Ostale stvarčice

Tablet dolazi u dvije izvedbe - WiFi i LTE. WiFi izvedba podržava samo WiFi za spajanje na Internet, znači ne koristi mobilnu mrežu telekom-operatera, dok nešto skuplja LTE verzija uz WiFi podržava i mobilni internet, uključujući LTE, dakle u nju se stavi nano SIM kartica pa se tablet koristi slično kao da se koristi mobitel. To ne vrijedi samo za podatkovni promet, nego i za telefoniju - s LTE verzijom tableta tako možete obavljati i telefonske pozive, samo što tablet nećete stavljati na uho, nego ćete, ako nemate headset pri ruci, razgovarati slično kao da s nekim skypeate.

USB OTG (on-the-go) je podržan, što znači da na ovaj tablet možete spojiti USB tipkovnicu, miša ili memorijski stick, bilo pojedinačno, bilo sve skupa preko USB huba. Tablet se može spojiti na WiFi mreže na 2,4 i 5 gigaherca, a ima i funkcionalnost WiFi+. Kad je WiFi+ uključen, tablet će koristiti mobilni promet (4G LTE) ako se ne nalazi u blizini lozinkom nezaštićene ili poznate WiFi mreže, a ako se nalazi u blizini takve mreže, koristit će WiFi vezu umjesto mobilnog interneta. Zgodno za sve one koji stalno moraju imati vezu na Internet, jer ih oslobađa ručnog prebacivanja.

Huawei MediaPad T5 10

  • Ekran
  • Elegantni dizajn
  • Metalna poleđina
  • Solidne performanse
  • Dječji kutak
  • Malo mršav memorijom
  • Nema senzor za ambijentalno osvjetljenje
  • Kvaliteta videa bi mogla biti i viša
  • Nema bljeskalicu
Dizajn i finiš 8
Performanse 7
Baterija 7
Kamere 6
Ekran 8
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 1.499 kn (2/16 GB, WiFi), 1.699 kn (2/16 GB, LTE) Ustupio: Huawei Consumer BG