HyperX Alloy Elite RGB - Neki to vole šareno

Popularna mehanička tipkovnica nadograđena je RGB osvjetljenjem, no u tom procesu je i podosta poskupjela

Daniel Lučić subota, 17. studenog 2018. u 06:30
SPECIFIKACIJE
Tip prekidača Mehanički (Cherry MX Blue, Brown i Red)
Sučelje USB
Kabel 1,8 m
Jamstvo 2 godine

Ako ste, čitajući nadnaslov ovog teksta, pomislili kako vas neko pokušava učiniti ludim jer ste, naime, identičan uređaj na ovim stranicama vidjeli prije samo nekoliko mjeseci – djelomično ste u pravu. Tipkovnica HyperX Alloy Elite doista je već opisivana u Bugu 303, no tada se radilo o “običnoj” izvedbi. Ova koju sada opisujemo inkrementalno je osvježenje koje je iznimno kvalitetnoj i gotovo savršenoj tipkovnici, umjesto fiksnog crvenog, donijelo podesivo RGB osvjetljenje. Ne možemo reći da je ta promjena bila nužna, no istodobno smo sasvim sigurni kako će brojni zaljubljenici u stolno šarenilo biti više nego zadovoljni.

RGB osvjetljenje na HyperX Alloy Elite RGB-u moguće je podešavati “u letu”, pomoću dediciranih tipki na gornjem lijevom kutu okvira, ali i pomoću softvera pomalo hohštaplerski nazvanog NGenuity. Uzalud “pametno” ime – softverom nije moguće podesiti sve što bismo na tipkovnicama visoke klase voljeli podešavati. Konkretnije, osvjetljenje ima samo jednu zonu i nije ga moguće podešavati za individualne tipke ili setove tipki. Ipak, tu su razni raznobojni efekti, a osvjetljenje je u pojedinačnim profilima također moguće dodijeliti samo nekim tipkama.

Osim RGB osvjetljenja, nikakvih hardverskih promjena u odnosu na prethodnika, model Alloy Elite, nije bilo, što znači da oba modela pružaju identično iskustvo za vrijeme igranja i tipkanja
Osim RGB osvjetljenja, nikakvih hardverskih promjena u odnosu na prethodnika, model Alloy Elite, nije bilo, što znači da oba modela pružaju identično iskustvo za vrijeme igranja i tipkanja

Hvale je vrijedna proizvođačeva odluka da model Alloy Elite RGB poboljša još jednim dodatkom – podrškom za makro naredbe. Zahvaljujući novom softveru, inače namijenjenom prije svega podešavanju osvjetljenja, vlasnici ove novije tipkovnice moći će snimati makroe i koristiti ih u igrama, aplikacijama koje koriste na poslu, ili kako im već bude drago. To je nešto što nisu mogli činiti na običnom Eliteu.

Sve ostalo je isto – izrada je izvrsna (baza tipkovnice je metalna), mehanički prekidači su besprijekorni (dostupni su u varijantama Cherry MX Blue, Brown i Red), a odvojene multimedijalne kontrole i kotačić za glasnoću zvuka iznova se pokazuju vrlo korisnim dodatkom. Ako vas RGB LED-ice i makro tipke ne zanimaju te se možete zadovoljiti crvenim osvjetljenjem tipki, zanimat će vas da je “obični” Alloy Elite trenutačno punih 250 kuna jeftiniji.

HyperX Alloy Elite RGB

  • Jednostavan dizajn i dobra izrada
  • Multimedijske tipke
  • Podrška za makroe
  • Relativno visoka cijena u odnosu na “obični” Alloy Elite
  • RGB osvjetljenje nije dovoljno fleksibilno
Izrada 10
Mogućnosti 7
Isplativost 6
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 996 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Links