Recenzije

KEF X300A - Melem za uši

Davor Šuštić ponedjeljak, 20. studenog 2017. u 07:00

Sve je više ljubitelja vrhunskog zvuka koji svoju omiljenu aktivnost upražnjavaju ispred računala. Upravo se takvima KEF obraća sa svojim zamamnim zvučnicima X300A

SPECIFIKACIJE
DAC 24-bit/96 kHz (USB 2.0)
Driveri 1” visokotonac + 5,25” woofer
Pojačala 20 + 50 W po zvučniku
Frekvencijski odaziv 58 Hz – 28 kHz
Dimenzije i masa (po zvučniku) 280 x 180 x 243 mm / 7,5 kg
Konektori USB 2.0, 3,5-mm audioulaz
Jamstvo 1 godina na elektroniku, 5 godina na pasivne dijelove zvučnika

Iako KEF primarno vežemo uz neke od najpoznatijih i najboljih pasivnih hi-fi zvučnika, dakle onih koje bismo postavili u dnevni boravak i spojili na pojačalo ili AV receiver, tvrtka je davno prepoznala PC kao praktičan i svestran izvor zvuka, kao i činjenicu da sve više korisnika glazbu bira slušati upravo dok sjedi ispred računala.

Kao što je dobro poznato svakome tko se u takvo što upustio, izgradnja kvalitetnog ozvučenja za PC započinje kupnjom eksternog DAC-a, uređaja koji će obavljati konverziju bitova u analogni signal, prepoznatljiv zvučnicima, a s računalom će biti povezan preko USB-a ili optičkog kabela. Potom valja odabrati zvučnike. Ako se želi izbjeći kupnju pojačala, zvučnici moraju biti aktivni (što znači da posjeduju ugrađeno pojačalo, ili više njih), dakle biraju se iz kategorije studijskih monitora. Pasivni zvučnici također su legitimna opcija, ali u slučaju njihova korištenja obavezno trebamo dodatno vanjsko pojačalo. Sve to nije nimalo jeftino. Napredniji audiosustav za PC, izgrađen na opisani način, koštat će između jedne i dvije tisuće eura. Zbog toga se mnogi korisnici jednostavno ni ne upuštaju u eksperimentiranje, već se drže najobičnijih zvučnika za PC, koje je dovoljno utaknuti u matičnu ploču – nema gnjavaže, a nema ni dodatnih troškova povrh tih nekoliko stotina kuna, koliko su sami zvučnici koštali.

Na vanjskom obodu 5,25-inčnog woofera označeni su razlučivost i sample rate ugrađenog DAC-a
Na vanjskom obodu 5,25-inčnog woofera označeni su razlučivost i sample rate ugrađenog DAC-a

Međutim, ako se netko kategorički odbija pomiriti s kvalitetom zvuka koja je tek prosječna te glazbu na svojem računalu želi slušati u punoj raskoši, KEF mu nudi rješenje u obliku sustava X300A. Riječ je o paru visokokvalitetnih aktivnih zvučnika s ugrađenim DAC-om, sasvim sposobnim da vam iskustvo slušanja glazbe na računalu podignu na ozbiljnu audiofilsku razinu, i ponude vam akustičko zadovoljstvo kakvo dotad niste mislili da biste pred računalom mogli osjetiti.

 

Dva po dva

U gunmetal sivoj boji i s nesvakidašnjim dizajnom membrana, gdje se 1-inčni visokotonac s aluminijskom kupolom nalazi točno u sredini 5,25-inčnog magnezijsko-aluminijskog woofera, X300A izgledaju apsolutno prekrasno. U svakom zvučniku nalaze se dva pojačala: jedno 20-vatno, koje upravlja visokotoncem, te 50-vatno, zaduženo za woofer. Oba zvučnika iziskuju vlastito napajanje (koristi se klasični IEC kabel, poput onoga za napajanje računala) i međusobno se povezuju pomoću priloženog USB kabela. Još jedan USB kabel, također uključen u paketu, spaja lijevi zvučnik s računalom. Windowsi smjesta, bez ikakve instalacije drivera, prepoznaju ugrađeni DAC kao eksternu zvučnu karticu, stoga ga prije početka muziciranja samo preostaje odabrati kao izvor zvuka u Control Panelu.

Na stražnjoj strani lijevog zvučnika nalaze se potenciometar za glasnoću, 3,5-milimetarski ulaz za zvuk te dva USB konektora – jedan vodi prema desnom zvučniku, a drugi u računalo. Tu je i prekidač koji prilagođava karakteristike zvuka mjestu ugradnje (na stolu ili stalcima)
Na stražnjoj strani lijevog zvučnika nalaze se potenciometar za glasnoću, 3,5-milimetarski ulaz za zvuk te dva USB konektora – jedan vodi prema desnom zvučniku, a drugi u računalo. Tu je i prekidač koji prilagođava karakteristike zvuka mjestu ugradnje (na stolu ili stalcima)

Kažimo još da se na stražnjoj strani lijevog zvučnika također nalazi prekidač pomoću kojeg biramo jesmo li ih postavili na stalke ili stol (odozdo imaju gumene nožice, stoga stanovita separacija od podloge postoji i u tom slučaju), a tu su i 3,5-milimetarski audioulaz (ako želimo slušati glazbu s mobitela i drugih vanjskih uređaja) te potenciometar glasnoće. Za njime, naravno, nećete posezati svaki put kad želite korigirati glasnoću zvuka, već ćete ga namjestiti na željenu razinu i finu regulaciju obavljati unutar Windowsa. Audiofilima se na samu pomisao ovakvog načina digitalnog upravljanja glasnoćom diže kosa na glavi, ali ne dajte se smesti – u praksi nismo naišli ni na kakva čujna izobličenja i slične anomalije. Na poleđini desnog zvučnika imamo samo potenciometar za regulaciju balansa između lijevog i desnog kanala, koji, po svoj prilici, nećete koristiti nikad.

Integrirani DAC 24-bitne je razlučivosti te podržava sampling rate od 96 kHz

Oba zvučnika otvore za bas imaju straga. Kako to ne bi stvaralo probleme u slučaju njihova postavljanja u blizinu zida, u paketu se isporučuju valjkasti umeci od spužve. Njih jednostavno možemo gurnuti u otvore te tako učvrstiti i pročistiti bas, u slučaju da on prilikom takvog pozicioniranja postane problematičan.

Integrirani DAC 24-bitne je razlučivosti te podržava sampling rate od 96 kHz. Za današnje pojmove, ne radi se o osobito naprednim specifikacijama, stoga će vlasnici glazbenih zapisa zabilježenih u 24-bit/192 kHz ili 32-bit/384 kHz kombinacijama ostati kratkih rukava – DAC u KEF-ovim zvučnicima s njima ne umije raditi. Takvih je, međutim, izrazito malo, te se čak i kolekcionari FLAC-ova često zaustavljaju upravo pri 24-bit/96 kHz.

 

PC kao hi-fi

Usporediti zvuk KEF-ovih zvučnika s nekim Logitechovim ili Creativeovim zvučnicima za PC bilo bi gotovo tragikomično, jer oni ne pripadaju istim svjetovima. KEF-ovi puleni snage odmjeravaju s ozbiljnim hi-fi zvučnicima i kvalitetnim studijskim monitorima. Štoviše, iz brojnih tih okršaja izlaze kao pobjednici.

Zvuk im je izvanredno izbalansiran u čitavom spektru, što rezultira kristalnom čistoćom pri svim glasnoćama slušanja, i istinski impresivnom količinom detalja, kakvih se ne bi posramili nijedni studijski monitori. Oduševljava i širina zvučne slike, zahvaljujući kojoj ćete imati dojam da glazba dopire iz čitave prostorije, a ne iz para kutija s vaše lijeve i desne strane. Bas je odlično definiran i kontroliran kirurškom preciznošću, stoga se baš nikad ne prelijeva u srednje tonsko područje, gdje bi mogao poremetiti razaznavanje detalja i finesa.

Međutim, također treba kazati da duboki tonovi ne sežu strahovito duboko, što je osobito izraženo pri nižim glasnoćama, gdje KEF-ovim zvučnicima fali “mesa” te na trenutke znaju zvučati beživotno. Izlaza za subwoofer nažalost nema, tako da bi se on u teoriji mogao spojiti samo ako bismo se odrekli USB konekcije (samim time i ugrađenog DAC-a), dakle, kada bismo 3,5-milimetarski ulaz na lijevom zvučniku spojili s izlazom na integriranoj zvučnoj kartici računala i koristili odgovarajuće splittere za ubacivanje subwoofera u takvu kombinaciju.

Srećom, kad se ugrađena pojačala ozbiljnije potjeraju – a upravo zbog toga kupujete ovakve zvučnike – KEF X300A razotkriva sav svoj potencijal i oduševljava raskošnošću i kontrolom vlastite akustičke prezentacije.

Ako KEF X300A promatrate kao par običnih zvučnika za PC, njihova se cijena doima iznimno visokom. Premda oni doista jesu namijenjeni korištenju pred računalom, nećete ih kupiti da bi vam razbijali tišinu dok švrljate po Facebooku i piskarate po Redditu. Ovo su zvučnici koji se nabavljaju kad PC želite pretvoriti u mjesto gdje ćete pripremiti omiljenu playlistu, zavaliti se u stolac, pritisnuti Play, isključiti monitor i – istinski uživati.

KEF X300A

  • Prekrasno izbalansiran, širok, čist, detaljan i topao zvuk
  • Izvrsna kontrola i udarnost basa
  • Prekrasan izgled
  • Vrhunska kvaliteta izrade
  • Nema izlaza za subwoofer
  • Mnogo manje impresivni na nižim glasnoćama
Zvuk 9
Izrada 10
Povezivost 8
UKUPNO 9
Cijena 6.099 kn Ustupio: Sigma Audio Koncept