Recenzije

Mountain Everest 60 - 60-postotni luksuz

Davor Šuštić četvrtak, 14. travnja 2022. u 16:00

Mountain je proširio svoju luksuznih periferija 60-postotnom tipkovnicom Everest 60, koja donosi iznimnu kvalitetu izrade, kvalitetne mehaničke prekidače, ali i nekolicinu jedinstvenih karakteristika

SPECIFIKACIJE
Izvedba 60-postotna mehanička tipkovnica (ANSI)
Prekidači Mountain Tactile 55 i Linear 45
Pozadinsko osvjetljenje RGB (potpuno upravljivo)
Kabel 1,6 m (opleten, odvojiv)
Dodaci Numerička tipkovnica (kupuje se odvojeno)
Dimenzije 307,2x114x46,44 mm
Masa 768 g
Jamstvo 2 godine
Dojam Skupa, ali izvrsna 60-postotna mehanička tipkovnica

Njemački proizvođač periferija Mountain dosad nam se predstavio izvrsnim mišem Makalu 67 i nesvakidašnjom, modularnom mehaničkom tipkovnicom Everest Max. Potonja je imala svojih mana, ali Mountainu nitko ne može osporiti da je pokušao proizvesti nešto novo, i da su fundamentalni aspekti Everest Maxa, poput kvalitete izrade kućišta, mehaničkih prekidača i samih tipki, bili praktički besprijekorni.

Tvrtkin novi, danas predstavljeni proizvod naziva se Everest 60, a riječ je o, kako mu ime kaže, ultrakompaktnoj, 60-postotnoj tipkovnici. Takve su tipkovnice namijenjene korisnicima koji klasične tenkeyless modele, one bez numeričkog dijela, još uvijek nalaze suviše glomaznima, bilo zbog strogo ograničenog prostora u radnoj okolini, bilo zbog osobnih preferencija.

Everest 60 preuzima brojne značajke, a samim time i odlike svojeg velikog i modularnog brata Everest Max. Najočitija među njima svakako je izuzetno čvrsto kućište, s bazom od guste plastike i gornjom pločom od brušenog aluminija. Ta kombinacija kod toliko kompaktne tipkovnice, koja broji svega 30,7 centimetara u širinu i 11,5 centimetara u "dubinu", rezultira još višom razinom robusnosti. S neočekivano visokom masom od 768 grama, Everest 60 bi vam mogao poslužiti kao hladno oružje, zlu ne trebalo.

Bočni konektori za numeričku tipkovnicu prekriveni su plastičnim pokrovom, kako bi tipkovnica zadržala monolitan izgled kad ne koristimo taj dodatak
Bočni konektori za numeričku tipkovnicu prekriveni su plastičnim pokrovom, kako bi tipkovnica zadržala monolitan izgled kad ne koristimo taj dodatak

Na stražnjem rubu tipkovnice strateški su raspoređena tri USB-C konektora, koji nam omogućavaju da odaberemo hoće li nam kabel izlaziti sa sredine, ili bliže lijevom odnosno desnom rubu tipkovnice. Everest 60 za rad iziskuje samo jedan USB 2.0 konektor našeg računala.

Visina odnosno nagib tipkovnice regulira se pomoću okruglih, magnetskih pločica, promjera od 25 i visine od 7 milimetara. One se postavljaju na odgovarajuća mjesta u lijevom i desnom uglu donje strane tipkovnice, a kako se hvataju jedna za drugu, korisnik ima poveliku slobodu u namještanju nagiba Everesta 60.

Dvostruka injekcija

Kapice tipki uzdižu se iznad gornje aluminijske ploče, djelomično otkrivajući bazu prekidača i ugrađeno RGB osvjetljenje, kojim je moguće upravljati na razini svake pojedine tipke. Za malo dodatne svjetlosne raskoši, čitava tipkovnica okružena je LED trakom, čiju boju i efekte također možemo birati prema vlastitom nahođenju.

Oznake tipki dopadljivo su osvjetljene i lako se prepoznaju u dnevnim i noćnim uvjetima. Hrvatskih dijakritika, naravno, nema. Tipkovnica Everest 60 prodaje se isključivo putem Mountainovog web-shopa, stoga lokalizacija za mikroskopsko tržište, poput našeg, ne bi imala ni najmanjeg smisla.

Kapice tipki načinjene su od dvostruko injektirane PBT plastike, a krasi ih odlična čvrstoća, visok stupanj otpornosti na trošenje te prepoznatljiva, hrapava dodirna površina. Osim "običnih", crnih kapica, Mountain nudi čitav niz takozvanih Mineral PBT kapica tipki, dostupnih u raznim zanimljivim kombinacijama boja. Sve ih možete razgledati u web-shopu, tako da mijenjate odabir u kategoriji "Keycap color". Sve varijante, izuzev crne, povećavaju cijenu tipkovnice za 20 eura.

Kapice su postavljene na Mountainove vlastite mehaničke prekidače Tactile 55 ili Linear 45. Jedni i drugi imaju čeličnu oprugu i hod od četiri milimetra, a razlikuju se prema reakciji na pritisak i potrebnoj sili pritiska. Karakteristike su im sažete u nazivu; prekidači Tactile 55 su taktilni (trenutak okidanja osjeća se pod prstima) i imaju silu pritiska od 55 grama, dočim su prekidači Linear 45 linearni i sa silom pritiska od 45 grama. Mountain ističe kako su svi prekidači tvornički ručno podmazani, a u svemu zajedno odlazi i još jedan korak dalje te specificira kako se radi o lubrikantu Krytox GPL 205 Grade 0.


Dodavanje numeričke tipkovnice - Brojčano proširenje

Što ako ipak trebate numeričku tipkovnicu, ali još uvijek želite zadržati sve druge karakteristike 60-postotne tipkovnice? Mountain u tome ne vidi problem. Numerički dio možete kupiti kao dodatnu opremu te ga tada pripojiti glavnoj tipkovnici s lijeve ili desne strane – kako god vam bolje odgovara.

Numerička tipkovnica se za glavni dio tipkovnice fiksira pomoću USB-C konektora i dviju vodilica s magnetskim završecima. Sam spoj djeluje relativno labavo, ali ipak nema rizika od odvajanja numeričkog dijela prilikom pomicanja tipkovnice po podlozi. Kako bi se zadržala uniformnost RGB rasvjete, numerički dio tipkovnice također je okružen svjetlosnom trakom te ima istu izvedbu prekidača i kapica tipki poput "glavnog" dijela Everesta 60. Cijena modula s numeričkom tipkovnicom jest 50 eura.


Prekidači su postavljeni na Cherryjeve stabilizatore te se prema potrebi mogu promijeniti. Tipkovnica Everest 60 u potpunosti podržava 3-pinske prekidače koji se fiksiraju na metalnu ploču iznad PCB-a, kao i 5-pinske, koji se učvršćuju izravno na PCB. Njihova instalacija i deinstalacija izvedivi su bez lemljenja.

Ispod stabilizatora postavljen je umetak od gustog silikona, kao i dva sloja pjenastog materijala, s ciljem akustičke apsorpcije odnosno upijanja zvukova koje proizvode tipke i mehanički prekidači. Zahvaljujući tome, Everest 60 zaista je tiha tipkovnica, čak i u kombinaciji s prekidačima Tactile 55, kojima je raspolagao testirani primjerak. To se vjerojatno neće dopasti baš svima, ali za korisnike koji kod mehaničkih tipkovnica vole sve osim njihovog glasnog kliketanja, riječ je o daru s nebesa.

Izazovi iznimne kompaktnosti

U smislu izvedbe same tipkovnice i mehaničkih prekidača, Mountain je ponovo odradio odličan posao te Everest 60 zaslužuje isključivo riječi hvale. Međutim, korištenje 60-postotne tipkovnice sa sobom donosi neke izazove, kojih trebate biti svjesni prije no što pohitate na tvrtkin web-shop i naručite svoj primjerak.

Prvo i osnovno, Everest 60 raspolaže s ukupno 64 tipke, dakle četrdesetak tipki manje nego računalna tipkovnica pune veličine. Osim čitavog numeričkog dijela, 60-postotne tipkovnice nemaju funkcijske tipke (F1-F12), sistemske tipke Page Up, Page Down, Insert, Home i End, kao ni kursorske tipke. Potonje za Everest 60, doduše, ne vrijedi – Mountain je pronašao način da ugura kursore ispod Entera, tako što je jako skratio desni Shift te izbacio desne tipke Windows i Control. Na drastičnu redukciju desnog Shifta navikavali smo se nekoliko dana, a za izostankom drugih tipki nismo žalili.

Sve 60-postotne tipkovnice žrtvuju tipke na račun izuzetne kompaktnosti. Mountain je kod Everesta 60 zadržao kursore, žrtvovanjem desnog Controla, desne tipke Windows i dimenzija desnog Shifta
Sve 60-postotne tipkovnice žrtvuju tipke na račun izuzetne kompaktnosti. Mountain je kod Everesta 60 zadržao kursore, žrtvovanjem desnog Controla, desne tipke Windows i dimenzija desnog Shifta

Do funkcijskih tipki (F1-F12) dolazi se pomoću najgornjeg reda tipki, a uz prethodni pritisak tipke Fn. Tako, primjerice, na Everestu 60 nećete moći pritisnuti ALT+F4, već ALT+Fn+4. Oznake tih "alternativnih" funkcijskih tipki izostale su (obično bivaju otisnute na prednju stranu pripadajućih tipki), stoga se treba pripremiti na malo nabadanja naslijepo, barem dok ne zapamtite kako kombinacija Fn+0 mijenja tipku F10, a Fn i dvije tipke desno od nule su F11 i F12.

Spomenimo još i kako se Mountainova tipkovnica proizvodi isključivo s ANSI rasporedom tipki, dakle s Enterom u jednom redu  i tipkom "Ž" iznad njega. Za dio domaćih korisnika to bi mogla biti nepremostiva zapreka.


Base Camp - Bolji nego prije

Za upravljanje tipkovnicom koristi se Mountainova aplikacija Base Camp, koja nudi sve uobičajene opcije za konfiguraciju tipkovnice. Tako možemo, među ostalim, upravljati bojom svake pojedine tipke i svjetlosnim efektima (Static, Color Wave, Tornado, Breathing, Reactive, Matrix), mijenjati funkcije svih tipki, snimati makroe, te pohranjivati sve postavke u pet korisničkih profila.

Odlučimo li se za promjenu funkcije tipki, svakoj tipki možemo dodijeliti pokretanje željene aplikacije, kao i neku multimedijalnu ili sistemsku funkciju, funkciju miša, makro i slično. Od našeg posljednjeg druženja s Base Campom, aplikacija je drastično poboljšana u aspektu stabilnosti i pouzdanosti, stoga se kod Everesta 60 nismo susretali s nedaćama poput neobjašnjivog usporenja drivera, ili prestanka reagiranja tipkovnice na promjenu postavki. Mountain je ispunio obećanje da će neumorno raditi na poboljšanju aplikacije. Pohvalno!


Ponavljamo, 60-postotne tipkovnice definitivno nisu za svakoga, ali ako ste se namjerili na upravo takav primjerak, tada vjerojatno znadete zašto ga kupujete – i u tom slučaju se Everest 60 nameće kao odličan odabir. Riječ je o ponajboljoj 60-postotnoj tipkovnici koju smo dosad imali prilike iskušati, doduše istovremeno i najskupljoj. Cijena od 140 eura bit će prihvatljiva samo onima koji žarko žele tipkovnicu tih gabarita te ne pristaju ni na kakve kvalitativne kompromise.

Mountain Everest 60

  • Izvrsna izrada kućišta
  • Iznimno kompaktna izvedba
  • Visoka kvaliteta prekidača i tipki
  • Odlična implementacija pozadinskog osvjetljenja tipki
  • Mogućnost zamjene prekidača
  • Prigušen zvuk mehaničkih prekidača oduševit će mnoge korisnike
  • Atraktivna ponuda zamjenskih kapica tipki
  • Cijena
  • Reducirani desni Shift iziskuje podosta navikavanja
Izrada 10
Mogućnosti 7
Isplativost 6
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 140 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Mountain
Bug 354 svibanj 2022.