Noise cancelling slušalice (11/13) - Sennheiser 4.50 BTNC Wireless

Da vam netko kaže kako jedne od najpovoljnijih kvalitetnijih noise cancelling slušalica na tržištu dolaze od Sennheisera, biste li mu povjerovali?

Davor Šuštić nedjelja, 13. svibnja 2018. u 07:01
SPECIFIKACIJE
Veličina drivera Nije specificirano
Povezivost Bluetooth 4.0, žica
Podržani Bluetooth kodek aptX, SBC
Mikrofon Da (na slušalici)
Rotacija ušnih školjki Djelomična
Mogućnost rada bez baterije Da
Deklarirano trajanje baterije 19 h (s ANC) / 25 h (bez ANC)
Dodatna oprema Audiokabel, Micro-USB kabel za punjenje baterije, torbica za prenošenje
Masa 238 g

Pomalo je bizarna situacija u kojoj se Sennheiserove slušalice smještaju među najjeftinije na testu, ali upravo je to slučaj s tvrtkinim modelom 4.50 BTNC Wireless. Cijena mu je 1.400 kuna i samo se još JBL E65BTNC može nositi s njime u smislu omjera uloženog i dobivenog. Ako ih izravno uspoređujemo, brzo postaje očito da su specifikacije na strani Sennheisera, ponajviše zato što podržava Bluetooth kodek aptX, a JBL-ova uzdanica limitirana je na vremešni SBC. To u praksi, doduše, ne znači osobito mnogo – oba para slušalica zvuče odlično s pjesmama koje smo im slali iz Spotifya, Deezera, Tidala i memorije mobitela.

Kvaliteta zvuka blago naginje na Sennheiserovu stranu, prije svega zbog nešto punije, toplije prezentacije, koju ponajviše treba zahvaliti bogatom, ali dobro kontroliranom basu. Bas, dakle, nije toliko dominantan da ne biste mogli razaznati detalje u ostatku frekvencijskog spektra. Nema ni gruboće u visokim tonovima – 4.50 BTNC Wireless s lakoćom se sluša satima u komadu. Širina zvuka nije osobita – tu JBL-ov model nudi više – ali nije ni izvan onoga što obično očekujemo od zatvorenih slušalica. Sasvim je zamislivo da će mnogim korisnicima ovo biti jedine slušalice koje će ikad zatrebati, radi njihove svestranosti u smislu žanrova, kao i mogućnosti pasivnog, žičnog rada, nevezanog uz preostali kapacitet baterije.

Premda se ušne školjke mogu rotirati tek djelomično, slušalice su posve sklopive
Premda se ušne školjke mogu rotirati tek djelomično, slušalice su posve sklopive

Što se udobnosti tiče, JBL ima prednost, jer njegovi jastučići posve okružuju uši i sila pritiska je manja. Jastučići Sennheiserovih slušalica ispunjeni su memorijskom pjenom i prekriveni umjetnom kožom, što ih čini mekanima, ali ipak nije moguće pobjeći od činjenice da više stišću glavu i da će neizbježno nalijegati na jednu stranu ušiju. Sugeriramo da prije korištenja slušalice ostavite nekoliko dana na predmetu koji je širi od vaše glave, kako bi im se stisak malo olabavio.

Kontrole je također bolje odradio JBL. Sennheiser se zaigrao s kombinacijom klizača i dviju odvojenih tipki. Odvojene tipke upravljaju glasnoćom zvuka te uključuju i isključuju ANC, tako da ih pritisnemo istovremeno, što može (i hoće) biti šlampavo. Klizač se može povlačiti u jednu i drugu stranu kako bi prebacivao i premotavao pjesme. Postavljen je na opružni mehanizam pa se centrira sam. Kad je u sredini, također ga možemo koristiti kao tipku. Jedan pritisak pauzirat će ili pustiti pjesmu te odgovoriti na telefonski poziv, dva pritiska odbijaju poziv ili biraju posljednji pozvani broj i slično. Mnogo je to kontrola koje valja zapamtiti i trebat će vam nekoliko tjedana strpljivog korištenja da biste se navikli na njih. Kod JBL-ovih slušalica stvari su nam bile jednostavnije.

JBL odnosi pobjedu i u smislu kvalitete ANC-a, koji je kod njega ipak za nijansu uvjerljiviji i učinkovitiji u utišavanju avionskih motora te žamora ureda i ulice. Ipak, ne radi se o drastičnoj razlici – Sennheiserove slušalice sa svojim sustavom NoiseGard također imaju što ponuditi u tom aspektu. Aktivacija ANC-a sužava zvučnu pozornicu i malo umanjuje prirodnost vokala, no generalno ne uzrokuje drastični pad kvalitete zvuka.

Kvaliteta izrade na visokoj je razini, a dizajn posve nenametljiv
Kvaliteta izrade na visokoj je razini, a dizajn posve nenametljiv

Ugrađena baterija, punjiva preko Micro-USB konektora, potrajat će oko 25 sati bez uključenog ANC-a. Aktivacija ANC-a skraćuje joj autonomiju za otprilike šest sati.

Na konstrukciju Sennheiserovih slušalica nemamo nikakvih zamjerki. Premda su većinom plastične, iskorištena je doista robusna varijanta tog materijala pa ne škripe i djeluju kao da bi mogle preživjeti mnogo godina svakodnevnog korištenja. Zanimljivo je da se ušne školjke ne mogu zakrenuti za punih 90°, ali su zato sklopive pa ne biste trebali imati problema s pronalaskom mjesta za 4.50 BTNC Wireless u vašem ruksaku. Šteta samo što je iz dodatne opreme izostala tvrda futrola, koja bi bila mnogo korisnija od priložene platnene torbice.

Da sumiramo – Sennheiserove slušalice imaju bolji zvuk i podržavaju napredniji Bluetooth kodek od JBL-ova modela E65BTNC. Trajanje baterije im je slično, a udobnost, kontrole i kvaliteta aktivnog blokiranja buke na strani su JBL-a. Sami odlučite što vam je od toga važnije te imajte na umu sljedeće – jedne i druge vrijede traženog novca.

 

Ova recenzija dio je velikog usporednog testa noise cancelling slušalica dostupnih na hrvatskom tržištu. Dosad objavljene recenzije ostalih testiranih modela mogu se pronaći ovdje.

Sennheiser 4.50 BTNC Wireless

  • Kvaliteta zvuka
  • Odličan omjer cijene i performansi
  • Uvjerljiva izrada
  • Sklopive
  • Solidan ANC
  • Podržavaju kodek aptX
  • Nespretne kontrole
  • Nepraktičan 2,5-milimetarski konektor na slušalici
  • Jastučići naliježu na iole veće uši
Kvaliteta zvuka 9
Udobnost 7
Blokiranje buke 7
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 1.399 kn Prikaži sve cijene Ustupio: HGSPOT informatika