Oppo Find X2 Pro - Galopirajuća zvijer

Superiorne, u nas slabo zastupljene azijske top-modele, često gledamo čeznutljivo. Oppo je svoj posljednji tehnološki dragulj ipak odlučio ponuditi puno široj publici EU-a - evo detaljne recenzije...

Dragan Petric četvrtak, 16. travnja 2020. u 07:00
Specifikacije mobitela
Ekran 6,7" (1.440 x 3.160)
Memorija 12 GB RAM + 512 GB ROM
Baterija 4.260 mAh
Kamere 48 MP + 48 MP + 13 MP (periskopska kamera)
Dimenzije i masa 165 x 74 x 8,8 mm, 200 g

Tržišta mobitela se prema zastupljenosti pojedinih modela drastično razlikuju od kontinenta do kontinenta, a najraznolikija, pa tako i tehnološki najatraktivnija, ponuda vlada u Aziji. Za to je zaslužno nekoliko kineskih proizvođača koji su se posljednjih godina probili iznimno inovativnim tehnologijama te danas nude uređaje koji se itekako mogu mjeriti s ponajboljim modelima globalno prisutnih imena, od kojih su sve češće brži, imaginativniji i originalniji. Jedan takav proizvođač je Oppo, koji je svoj najnoviji top model, Find X2 Pro, ponudio i na europskom tržištu, dostavivši jedan testni primjerak i u Bug.

O ovom ste mobitelu sigurno već dosta čuli, ako ste tehnološki sladokusac. Oppo se, naime, pobrinuo nabrijati tehničke specifikacije dovoljno da izazovu zazubice svakome, pa tako telefon dolazi s nekoliko vrlo primamljivih aduta.

Prije svega, tu je 6,7-inčni AMOLED ekran koji i u punoj razlučivosti od 1.440 x 3.168 piksela nudi frekvenciju osvježavanja od 120 Hz, čime je nadjačana i slična specifikacija Samsung Galaxyja S20 Ultra. Tu je, potom, baterija kapaciteta 4.260 mAh, punjiva u kutiji priloženim SuperVOOC 2.0 punjačem snage 65 W, koji od nule do punog kapaciteta obnavlja snagu vašeg uređaja za manje od 35 minuta.

Tu je, konačno, i trostruka pozadinska kamera s “noćnim” načinom rada, sastavljena od regularne, širokokutne i telefoto periskopske leće s peterostrukim optičkim zumom.

Sve to zaokruženo je impresivnim finišem, gdje se unutar metalnog okvira nalazi jedna od dvije opcije – keramičko ili tzv. “vegan leather” kućište, pojačano IP68 certifikatom. Iznutra, još je detalja za sladokusce, poput 7-nanometarskog Snapdragona 865, podebljanog s čak 12 GB RAM-a i 512 GB memorije za pohranu (zbog čega nitko neće plakati što uređaj nema utor za microSD kartice).

Nije, naravno, sve super bajno. Audiopriključka nema, kao ni mogućnosti bežičnog punjenja telefona, no pravi hladan tuš je cijena telefona od 1.200 eura.

Ekrančina

Nakon nekoliko dana igranja s Oppom Find X2 Pro, nije teško zaključiti – ekran mu je uvjerljivo najjača karika. Štoviše, radi se – prema mnogim kriterijima – o najboljem dosad viđenom ekranu na mobitelima uopće. Podizanje frekvencije osvježavanja na 120 Hz u punoj razlučivosti rezultira zaista fenomenalnim prikazom slike, a razlika u odnosu na upola manju frekvenciju uočljiva je ponajviše pri scrollanju ekrana i kod animacija.

Sve to izgleda puno prirodnije, ugodnije i ljepše no što smo navikli (već godinama) uz uobičajene mobitele. Osim toga, kontrast, a i postojanost kontrasta, na ekranu ovog telefona, odlični su.

Bijeli tonovi doista su mliječno čisti, dok su crni tonovi posve crni, a jaka svjetlina omogućuje da se to održi i prilikom izloženosti uređaja izravnoj sunčevoj svjetlosti. Saturacija boja također je odlična, a uzme li se u obzir da ekran s lijeve i desne strane uopće nema obrube, već je zaobljen prema bočnim stranama telefona, dok su s gornje i donje strane obrubi minimalni, doista je teško naći uređaj koji bi ponudio raskošniji ili bolji prikaz slike. Nije, utoliko, teško preboljeti i izrez za selfie kameru, smješten uz gornji lijevi kut.

Kamere

Performanse uređaja su, jasno je iz specifikacija, superiorne i ništa se ne može prigovoriti fluidnosti, memorijskim kapacitetima, ponašanju uređaja pri izvršavanju zahtjevnih zadaća, poput “premotavanja” videa, editiranja videa, igranja vizualno kompleksnijih igara, i slično. Koristiti Oppo Find X2 Pro je, utoliko, u svakodnevnim situacijama pravi užitak, i osjećaj je podjednak korištenju ponajboljih top modela na tržištu – posve je jasno već na prvu loptu da se radi o superiornom uređaju.

Kamere su, međutim, ono kod čega se osjete razlike u detaljima u odnosu na konkurente. Oppo Find X2 Pro i ovdje se dosta dobro drži, ulazeći s ovim modelom među prvoligaše, ponajviše prateći trendove oko solidno realiziranog noćnog načina fotografiranja te ugradnje periskopske kamere, namijenjene kvalitetnom optičkim zumiranju.

Evo i konkretno. Periskopska kamera donosi fokusnu duljinu od 129 mm, izraženo u jedinicama ekvivalentnim za 35 mm film, što se laički interpretira kao “peterostruki” zum. Ta je kamera optički stabilizirana, uz blendu f/3.0, no dolazi s relativno malim 1/3.44-inčnim 13-megapikselnim senzorom.

Preostala dva senzora su, međutim, kudikamo veći. Ultraširoka leća tako koristi 1/2.0-inčni senzor razlučivosti 48 megapiksela s Quad Bayer filterom, što je uobičajeno za primarne kamere, te f/2.2 blendom, što nije. Ono što je posebnost ove širokokutne kamere jest činjenica da nema fiksni fokus, već varijabilno autofokusira, što nemaju, primjerice, niti najnoviji iPhonei, a niti Samsungov najnoviji Galaxy.

Glavni senzor dolazi sa Sonyjevim IMX 689 čipom veličine 1/1.43 inča i razlučivosti 48 megapiksela s Quad Bayer filterom i dualnom nativnom ISO osjetljivošću, pa drugačije procesira fotografije snimljene uz malo ambijentalnog svjetla u odnosu na one snimljene uz dobro osvjetljenje. Također koristi i Oppovu tehnologiju nazvanu “All Pixel Omni-directional PDAF” koja se, u biti, svodi na fazno detektiranje korištenjem svih piksela, pa osim pomicanja izoštrenih objekata po horizontali, ova kamera detektira pomake i po vertikali. Blenda je f/1.7, te je kamera optički stabilizirana.

Evo noćne fotografije snimljene primarnom kamerom, dakako "night" načinom snimanja...

Selfie kamera je 32-megapikselna s Quad Bayer filterom, no nema mogućnost autofokusiranja.

U praksi, rezultati koji se dobivaju među najboljima su na mobilnim uređajima. Uz dnevno osvjetljenje, teško je uočiti bilo kakve razlike u odnosu na suparnike iz Huaweija, Samsunga i Applea, osim, dakako, uz hibridno zumiranje koje Oppo Find X2 Pro nudi do 60 puta, a koje je usporedivo – kvalitetom rezultata – sa zumiranjem kod onih konkurenata koji također imaju barem peterostruki optički zum. Fotografije su, generalno, izrazito dobro saturirane i eksponirane te prepune detalja zahvaljujući vrlo visokoj razlučivosti.

Evo primjer zumiranja istog kadra s Oppom, od širokokutne kamere (0,5x), preko primarne kamere (1x), pa do periskopske kamere (5x, 20x i 60x).

Po noći se ponajbolji rezultati dobivaju primarnom kamerom, kada su, uz uključeno noćno snimanje, fotografije usporedive s onima na Huaweiju P40 Pro i iPhoneu 11 Pro Max, te vidno bolje nego na Samsungovom Galaxyju S20 Ultra. Ipak, kada se koristi širokokutna ili zumirajuća kamera po noći, kvaliteta slika postaje prije usporediva sa Samsungovim modelom, dok Huawei u tom slučaju nudi bolje rezultate.

Evo kako isti kadar izgleda uz snimanje "night" načinom na Oppu Find X2 Pro i Huaweiju P40 Pro.

Kada se sve zbroji i oduzme, može se reći da Oppo, nakon Huaweija P40 Pro, nudi najbolji setup kamera na tržištu, uz jasne pokazatelje gdje je prostor za dodatnu doradu. To potvrđuje i Dxomark, gdje je ovaj telefon dobio treću najbolju ocjenu (nakon spomenutog modela Huaweija i bratskog mu modela Honora).

Autonomija, softver, cijena…

Oppo je inače poznat i kao marka koja rado nudi dobar audio svojim kupcima, pa tako i Find X2 Pro nudi natprosječno dobre stereo zvučnike, a u paketu se dobivaju i bubice spojive na USB Type-C priključak, koje su daleko bolje od mnogih koje ćete dobiti sa samim telefonom.

Baterija nas nije baš naročito impresionirala, barem u usporedbi s najistaknutijim suparnicima. U uređaj težak 200 grama, s također nemalim dimenzijama, mogao se možda ugurati još koji miliampersat pored ovih 4.260, što se osjeti na autonomiji, pogotovo kada držite osvježavanje ekrana na 120 Hz.

Tada će vam Oppo Find X2 ponuditi sat-dva autonomije manje od suparnika. Ako frekvenciju osvježavanja ekrana spustite na dosadnih 60 Hz, izgubljenih sat-dva autonomije lako ćete nadoknaditi (pa i više od toga), no imati telefon s ovakvim fenomenalnim ekranom, a ne ga koristiti u svojoj punoj raskoši, ne bi imalo puno smisla.

Utoliko je brz i snažan punjač koji se dobiva u paketu neloša utjeha, jer doista bateriju može napuniti suludo brzo – u 30 minuta čak 95%. Oprezno, međutim, s tim punjačem: on takvu brzinu nudi samo s ovim mobitelom, i samo s USB kabelom koji se dobiva u kutiji.

Softverski, dobit ćete Android OS 10.0 upotpunjen s u nas malo poznatim Oppovim korisničkim sučeljem ColorOS 7.1 koje, srećom, ne donosi puno više od kozmetičkih dotjerivanja u odnosu na čistu verziju Googleove platforme. Valja napomenuti to da se tu radi o “pravom” Googleovom Androidu, dakle, s Google Mobile Servisima, pa će vam sve aplikacije biti dostupne i radit će normalno te biti uobičajeno dostupne preko Google Playa.

Cijena je, da prokomentiramo i to na kraju, paprena. Za 1.200 eura mora se dobiti top uređaj, što Oppo Find X2 Pro svakako jest, ali i statusni simbol, što – barem u Europi – ovaj uređaj zasad još nije. Nedvojbeno se radi o jednom od najmoćnijih uređaja na svijetu, svakako s ponajboljim ekranom na svijetu i impresivnim kamerama, finišem i brojnim drugim detaljima, no i za nešto manji novac moguće je unutar EU kupiti nekoliko konkurentskih modela koji jednako tako neće razočarati svojim suvremenim tehnološkim dosezima.

Oppo Find X2 Pro

  • Ekran
  • Noćne snimke primarne kamere
  • Finiš (keramički i kožni)
  • Memorijski kapaciteti
  • Aunomija baterije
  • Cijena
Dizajn i finiš 9
Performanse 10
Baterija 8
Ekran 10
Kamere 9
Ukupno 9
Cijena 1.200 eura (u EU) Ustupio:
Bug 330 svibanj 2020.