Sonos Era 100 - Početak nove Ere

Sonosova nova linija bežičnih multiroom zvučnika ispravlja grijehe iz prošlosti, a najmanji model Era 100 nameće se kao nova referenca u svojoj kategoriji

Davor Šuštić subota, 8. travnja 2023. u 08:05
SPECIFIKACIJE
Povezivost Wi-Fi 6 (2,4 i 5 GHz), Bluetooth 5.0, Apple AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal Connect
Ulazi USB-C
Dimenzije i masa 182,5 x 120 x 130,5 mm, 2,02 kg
Jamstvo 2 godine
Dojam Nova referenca u svijetu kompaktnih bežičnih kućnih zvučnika

Kad je odlučio da će svoje nove pametne zvučnike nazvati Era, Sonos nam je na pladnju servirao naslove njihovih recenzija. Zvuči prvoloptaški i izlizano, ali zvučnici Era 100 i Era 300, s kojim ćemo se pozabaviti u zasebnom opisu, za tvrtku zaista obilježavaju novu eru kućne akustike, jer se u nekim aspektima odmiču od osobina na kojima je Sonos ustrajao dugi niz godina, sve glasnijem protivljenju svoje publike unatoč.

Era 100 manji je od dva nova zvučnika, a radi se o svojevrsnom nasljedniku modela One i One SL, dakle najjeftinijih proizvoda u Sonosovoj ponudi. Kažemo svojevrsnom, jer se, prema trenutačno dostupnim informacijama, One i One SL nastavljaju proizvoditi, i dalje će dobivati softverske nadogradnje te se nalaziti u cjenicima trgovina paralelno s Erom 100. Zanimljivo je, premda ne i neočekivano, da dolazak Ere 100 nije oborio njihove cijene. Sonos One u nas i dalje košta 250 eura, a One SL, koji je po svemu isti, samo nema integrirani mikrofon i podršku za glasovno upravljanje, 215 eura. Era 100 koštat će vas oko 300 eura, a u odnosu na Sonos One donosi taman toliko noviteta i poboljšanja da nadoplata od 50 eura čini vrlo primamljivom.

Promjena dizajna

U odnosu na One i One SL, zvučnik Era 100 je oko dva centimetra viši (18,25 cm) te je nešto širi i dublji. Tijelo mu više nema oblik kvadra, već je ovalno. Proizvodi se u istoj mat bijeloj i mat crnoj boji poput svih drugih Sonosovih zvučnika, a smjesta su prepoznatljivi i konstrukcijski materijali, odnosno glatka i čvrsta plastika, kojom je zvučnik sa svih strana prekriven. Konektor za napajanje se nije mijenjao – ostao je pametno integriran u donju stranu zvučnika, tako da spojeni kabel ne nikamo ne strši, već elegantno izlazi iz donjeg ruba zvučnika. Naravno, kao što smo od Sonosa već navikli, kabel napajanja iste je boje poput zvučnika. Na donjoj strani zvučnika nalazi se gumirani prsten, koji sprečava njegovo klizanje, a istovremeno uspostavlja blagu separaciju zvučnika od podloge, čime se anulira prijenos zvučnih valova na podlogu odnosno pojava vibracija, neugodnih rezonantnih frekvencija i drugih anomalija.

Donja strana zvučnika zaštićena je silikonskim prstenom, koji sprečava klizanje po površini, a istovremeno separira kućište zvučnika od podloge
Donja strana zvučnika zaštićena je silikonskim prstenom, koji sprečava klizanje po površini, a istovremeno separira kućište zvučnika od podloge

Sličnosti između dvaju zvučnika tu završavaju. U praktički svakom drugom pogledu Era 100 je drugačiji proizvod. Većinu promjena smatramo pozitivnima, osim jedne: žične povezivosti. Naime, dok su One i One SL na svojoj stražnjoj strani imali Ethernet port, koji je njihovim vlasnicima omogućavao lako žično umrežavanje, Era 100 umjesto njega koristi univerzalni USB-C konektor te – pogađate – od nas traži da kupimo odgovarajući adapter, već prema funkcionalnosti koju želimo dodati.

Ako nam je cilj, primjerice, dodati mogućnost spajanja vanjskih izvora zvuka, poput gramofona, to nam omogućuje Sonos Line-In Adapter. Dotični na jednom kraju ima USB-C, a na drugom 3,5-milimetarski linijski konektor. Stoji 25 eura i u trenutku pisanja ove recenzije (početak travnja) na isporuku se čeka punih mjesec dana. Drugi dodatak, koji je moguće spojiti u USB-C konektor Ere 100, jest Sonos Combo Adapter. On sadrži 3,5-milimetarski ulaz i Ethernet port, a košta 45 eura.

Dvije su olakotne okolnosti za Sonos. Prvo, Era 100 podržava bežični standard Wi-Fi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax) te se uredno spaja na Wi-Fi mreže u 2,4 i 5-gigahercnim frekvencijskim pojasevima. Upravljanje zvučnikom putem bežične mreže funkcionira bez ikakve zadrške ili neobjašnjivog čekanja da se dogodi – nešto. Samim time, izostanak Ethernet porta gotovo posve gubi na značaju. Drugo i nešto manje važno, želja za spajanjem gramofona i drugih žičnih izvora zvuka neće se javiti kod velikog broja vlasnika Ere 100. Takvo što potencijalno će biti zanimljivo samo onima koji su kupili dva zvučnika te ih bežično povezali u stereo par. Takvima trošak od 25 eura, koliko stoji Sonos Line-In Adapter, ne bi trebao biti nepodnošljiv.


Postolja za zvučnike - Podno ili zidno

Osim adaptera za dodavanje 3,5-milimetarskog ulaza i mrežnog konektora, u (skupu) dodatnu opremu za Eru 100 ubrajaju se zidni i podni nosač. Prvi košta 80, a potonji 160 eura. Zidni nosač dozvoljava naginjanje zvučnika u rasponu od 15° prema gore i dolje te ulijevo i udesno. Izveden je tako da ostavlja prostor za korištenje Line-In Adaptera i Combo Adaptera.

Podni nosač visine je od jednog metra te je dizajniran za optimalno pozicioniranje Ere 100 prilikom slušanja iz sjedećeg položaja. Na svojoj stražnjoj strani ima kanal za provođenje kabela, što je zgodan detalj i velika pomoć pri sakrivanju kabela. Poput samog zvučnika, oba nosača proizvode se u bijeloj i crnoj boji.


Još jedna negativna promjena u odnosu na Sonos One posve je subjektivnog karaktera; vašem je autoru One oku ugodniji od Ere 100.

Napokon Bluetooth

Ostali noviteti, koje je Sonos predstavio sa zvučnikom Era 100, mahom su dobrodošli.

Nakon dugogodišnjeg odolijevanja vapajima korisnika, tvrtka je napokon odlučila ponuditi mogućnost bežične reprodukcije zvuka putem Bluetootha. Bluetooth je dosad bio integriran samo u tvrtkine zvučnike s ugrađenom baterijom, modele Roam i Move. Kod "kućnih" zvučnika, kao što su One i Five, te soundbarova Ray, Beam Gen 2 i Arc, inzistiralo se na puštanju glazbe putem bežične mreže. Teško je reći što je presudilo, ali Sonos je popustio. Na stražnjoj strani Ere 100 pronaći ćete tipku za pokretanje uparivanja putem Bluetootha, koju treba kratko držati, nakon čega preostaje posegnuti za željenim mobilnim uređajem i obaviti povezivanje sa zvučnikom. Dok ne pustite zvuk s uređaja s ostvarenom Bluetooth konekcijom, Era 100 svirat će glazbu koju ste odabrali putem bežične mreže, bilo putem Sonosove aplikacije S2, bilo unutar službenih aplikacija glazbenih servisa koji uredno prepoznaju zvučnik, kao što su Spotify i Tidal.

Tri noviteta straga: tipka za uključenje Bluetootha na vrhu, prekidač za prekidanje napajanja mikrofona te USB-C konektor za povezivanje adaptera s mrežnim portom i 3,5-milimetarskim ulazom
Tri noviteta straga: tipka za uključenje Bluetootha na vrhu, prekidač za prekidanje napajanja mikrofona te USB-C konektor za povezivanje adaptera s mrežnim portom i 3,5-milimetarskim ulazom

Zvučnik istovremeno može ostvariti Bluetooth konekciju samo s jednim uređajem; kad spojite drugi, prvi će se automatski odspojiti. Premda Era 100 posjeduje mikrofon, koji se koristi za glasovno upravljanje, zvučnik ne može raditi kao speakerphone, dakle nije ga moguće iskoristiti za obavljanje telefonskih poziva bez posezanja za mobitelom. Pridodamo li tome podatak da su podržani samo najosnovniji Bluetooth kodeci, SBC i AAC, u konačnici se ne možemo otarasiti dojma da je Bluetooth implementiran prvenstveno kako bi kupci (i recenzije poput ove) prestali prigovarati zbog njegova izostanka.

U praksi smo Bluetooth koristili tri ili četiri puta, i to ponajprije kako bismo iskušali stabilnost, koja je besprijekorna, te bežičnu latenciju, koja je dovoljno niska za gledanje videa. Zašto ne češće? Zato što je kućno korištenje Ere 100, kao i svih drugih Sonosovih zvučnika, neusporedivo ugodnije kad se obavlja putem Wi-Fija i pripadajuće mobilne aplikacije Sonos S2, ili preko AirPlaya 2, koji je također podržan. Reprodukcija glazbe putem bežične mreže također rezultira najvišom ostvarivom kvalitetom zvuka. Ipak, Bluetooth se pokazao izuzetno korisnim u situacijama kad smo Eru 100 ponijeli na put ili kod prijatelja, jer smo zvučnik tada mogli koristiti bez povezivanja na Wi-Fi i ponovne konfiguracije, za koju ionako ne bismo imali želje ni strpljenja.


Dodirne kontrole - Nikad lakše upravljanje

Svi Sonosovi zvučnici donose odlične dodirne kontrole, ali one su kod Ere 100 rekoncipirane i dodatno poboljšane. Tipka Play/Pause i dalje obavlja svoju uobičajenu funkciju: pokreće i pauzira glazbu te, u slučaju da ju pritisnemo i držimo, obavlja uparivanje s najbližim drugim Sonosovim zvučnikom i započinje reprodukciju glazbe koja svira na njemu. Međutim, tipke s njene lijeve i desne strane više ne reguliraju glasnoću zvuka, nego nas prebacuju na prethodnu i sljedeću pjesmu, što nam je nakon otprilike pet minuta postalo neusporedivo traže od dosadašnjeg načina obavljanja te radnje – povlačenja prsta ulijevo i udesno.

A glasnoća zvuka? Njome se upravlja klizanjem prsta po udubini na središnjem dijelu gornje strane zvučnika. Što veći pomak napravimo, doći će to značajnije promjene zvuka. Praktično, besprijekorno realizirano i – za primjer drugima!


Spomenuli smo glasovno upravljanje. Premda se u nas ne radi o osobito popularnoj značajki bilo kojeg pametnog zvučnika, svejedno vrijedi spomenuti da Era 100 podržava Amazon Alexu i Sonosov vlastiti Voice Control. Podrške za Google Assistant više nema. Direktor Sonosa, Patrick Spence, tvrdi da je tome tako zbog Googleovog inzistiranja na besmislenim i suviše kompliciranim promjenama u načinu implementacije Assistanta, no izglednije je da se radi o posljedici jako nategnutih odnosa između dviju tvrtki, koje u novije doba jedna drugu naizmjence tužakaju i povlače po sudu. Razlog: navodna povreda patenata vezanih uz pametne zvučnike i glasovno upravljanje.

Trueplay dostupan svima

Ako ne planirate koristiti glasovno upravljanje, Sonos vam je na raspolaganje stavio dodirnu tipku za isključenje glasovnih mogućnosti Ere 100. Dotična se nalazi na gornjoj strani zvučnika. Za korisnike osjetljive oko problematike prisluškivanja uređaja kojima smo okruženi, na stražnjoj strani zvučnika je prekidač za potpuno, hardversko isključenje mikrofona. Spuštanjem prekidača u donji položaj prekida se napajanje mikrofona i pripadajuće elektronike.

Veći dio kućišta Ere 100 perforiran je
Veći dio kućišta Ere 100 perforiran je

Taj čin će vam, doduše, onemogućiti korištenje Trueplaya, Sonosove tehnologije za prilagodbu akustičkih performansi zvučnika okolini u koju je smješten. Kao što je nekima zacijelo poznato, kalibracija zvuka putem Trueplaya dugi je niz godina bila dostupna isključivo vlasnicima Appleovih mobilnih uređaja odnosno korisnicima iOS-a. Tome je bilo tako jer je Sonos raspolagao specifikacijama mikrofona ugrađenih u iPhoneove i iPade, dok je takvo što u slučaju Androida, zbog pukog broja proizvođača i uređaja, bilo nemoguće.

Zvučnici Era 100 i Era 300 prekidaju tu tradiciju. Za funkcioniranje Trueplaya koriste vlastite mikrofone pa je, samim time, kalibracija izvediva iz aplikacije za oba aktualna mobilna operacijska sustava. Sam postupak traje svega nekoliko sekundi, a u našem slučaju je donio suptilna, ali čujna poboljšanja u kvaliteti zvuka. Sonos tvrdi da se daljnjim slušanjem kalibracija zvuka u pozadini nastavlja, što ne možemo ni potvrditi, a ni negirati. U svakom slučaju, neće se dogoditi da vam jednog dana Era 100 zvuči drastično bolje u odnosu na jučer; ako se spomenuto "uštimavanje" zaista nastavlja, riječ je o finom ugađanju, koje može rezultirati tek miniskulnim promjenama.

Poput svih drugih Sonosovih zvučnika, Era 100 proizvodi se (i) u mat crnoj boji
Poput svih drugih Sonosovih zvučnika, Era 100 proizvodi se (i) u mat crnoj boji

Ako imate neki od podržanih Appleovih uređaja, još uvijek ćete moći odraditi i klasičnu Trueplay kalibraciju, onu gdje s vašim uređajem šećete po prostoru, dok njegov mikrofon prima zvučne signale iz zvučnika, analizira ih i ugađa izlaznu frekvencijsku karakteristiku. Sonos takvu kalibraciju naziva Advanced tuning, dok se "obični" Trueplay, onaj kod kojeg se koriste mikrofoni samog zvučnika, zove Quick tuning. Insinuira se kako je Advanced tuning bolji od Quick tuninga, što Sonos zapravo i potvrđuje, ističući kako bi Advanced tuning trebalo koristiti kad god je to moguće, a osobito u većim prostorima.

Šire, dublje

Za reprodukciju zvuka Era 100 koristi jedan središnje pozicioniran bas-srednjetonac te dva visokotonca, postavljena iznad središnje jedinice, ali tako da "gledaju" ulijevo i udesno, pod kutom od otprilike 45°. Ugrađenim zvučničkim jedinicama upravljaju tri pojačala klase D, čiju snagu Sonos ne navodi.

U odnosu na Sonos One, Era 100 ima za četvrtinu veći bas-srednjetonac te dva umjesto jednog visokotonca. Visokotonci su zakrenuti ulijevo i udesno, s ciljem povećanja širine zvuka
U odnosu na Sonos One, Era 100 ima za četvrtinu veći bas-srednjetonac te dva umjesto jednog visokotonca. Visokotonci su zakrenuti ulijevo i udesno, s ciljem povećanja širine zvuka

Kvaliteta zvuka poboljšana je u odnosu na One i One SL, doduše ne toliko da bi to trebao biti detalj zbog kojeg ćete se odlučiti na nadogradnju na Eru 100. Dva "zakrenuta" visokotonca umjesto jednog frontalnog rezultiraju "pravom" podjelom na lijevi i desni kanal te nešto širim zvukom, koji se ljepše disperzira po prostoru i zbog toga djeluje prirodnije. Prema službenim specifikacijama, bas-srednjetonska jedinica povećana je za 25%, što moramo prihvatiti točno tako kako nam je servirano, jer ne znamo ni prijašnju, ni sadašnju veličinu u centimetrima. Ipak, u izravnoj usporedbi sa Oneom, Era 100 seže nešto dublje i zvuči mesnatije, osobito kod glasnijeg slušanja.

Dvije Ere 100 bežično su uparive u stereo par. Uparivanje se izvodi putem Sonosove mobilne aplikacije, a zvučnici zajednički nastupaju besprijekorno, kao da su povezani žicom
Dvije Ere 100 bežično su uparive u stereo par. Uparivanje se izvodi putem Sonosove mobilne aplikacije, a zvučnici zajednički nastupaju besprijekorno, kao da su povezani žicom

Naravno, zvučnik Era 100 zadržao je druge akustičke sposobnosti svojeg duhovnog prethodnika, pri čemu prvenstveno mislimo na ekvilizator, pomoću kojeg možemo pojačati (ili reducirati) bas i visoke frekvencije te aktivirati Loudness, funkciju koja pojačava oba ta frekvencijska područja prilikom tišeg slušanja, kako bi zvučnik i tada zadržao svoj zabavni karakter. Za vrijeme našeg testa, koji je trajao nekoliko tjedana, Eru 100 najveći smo dio vremena koristili s aktivnim Trueplayem, Loudnessom i basom podignutim na +5. To je rezultiralo vrlo ugodnim zvukom, kako za pozadinsko, tako i aktivnije slušanje. Raspon glasnoće nadilazi očekivanja, uzmemo li u obzir fizičke gabarite zvučnika, i sasvim je dostatan za korištenje u kuhinjama, spavaćim i dječjim sobama, čak i manjim dnevnim boravcima, pogotovo ako bi se Era 100 prvenstveno koristila za slušanje radiopostaja.

Potencijalno zanimljiva kombinacija za izgradnju bežičnog surround sustava: Sonos Beam Gen 2, Sub Mini i dvije Ere 100 u funkciji stražnjih kanala
Potencijalno zanimljiva kombinacija za izgradnju bežičnog surround sustava: Sonos Beam Gen 2, Sub Mini i dvije Ere 100 u funkciji stražnjih kanala

Era 100 također može postati dio ambicioznijeg glazbenog sustava. Osim što se dva zvučnika dadu bežično upariti u stereo par, također se radi o zanimljivom izboru za stražnje zvučnike u surround sustavu. Logična kombinacija u tom slučaju bili bi Sonosov soundbar Beam Gen 2 i subwoofer Sub Mini sprijeda, a dvije Ere 100 straga. Sprijeda može, naravno, biti i Sonosov najveći soundbar Arc te monstruozni subwoofer Sub, no u stražnji dio takvog sustava bolje će se uklopiti zvučnici Era 300, čiju recenziju donosimo uskoro.

Kompletan proizvod

Mobilna aplikacija Sonos S2 koristi se za konfiguraciju zvučnika i puštanje glazbe. Podržava sve relevantne glazbene i radijske servise (uključujući Apple Music) i omogućava jednostavno korištenje jednog ili više Sonosovih zvučnika
Mobilna aplikacija Sonos S2 koristi se za konfiguraciju zvučnika i puštanje glazbe. Podržava sve relevantne glazbene i radijske servise (uključujući Apple Music) i omogućava jednostavno korištenje jednog ili više Sonosovih zvučnika

Opis nijednog Sonosovog proizvoda ne može proći bez spomena možebitno najboljeg aspekta tvrtkinih zvučnika: aplikacije S2 (Android, iOS, Windows, macOS) i tvrtkinog vrhunskog multiroom "ekosistema". Kao što smo na ovim stranicama već više puta istaknuli, iz aplikacije se na krajnje intuitivan način pristupa zvučniku, njegovim postavkama, kao i podržanim glazbenim servisima. Nude se svi relevantni glazbeni i radijski servisi, uključujući Apple Music, čiji "blagoslov" za integraciju i korištenje nema nijedan drugi konkurentski multiroom sustav. Dostupni su i svi ostali servisi, kao što su Spotify (ako ga zbog nekog razloga ne želite koristiti preko službene aplikacije), YouTube Music, Tidal, Deezer, TuneIn, Amazon Music, Qobuz i drugi. Sadržaje je također moguće pustiti iz mrežno dijeljenog glazbenog direktorija ili lokalnog Plex servera.

Posebno je zanimljivo kako unutar aplikacije izgleda interakcija dvaju ili više Sonosovih zvučnika. U bilo kojem trenutku, u dva ili tri dodira, moći ćete ih grupirati ili razdvojiti, puštati željene sadržaje na svima zajedno ili svakom posebno, te nezavisno ili grupno upravljati glasnoćom zvuka. Neće vam se događati da aplikacija odjednom ne prepoznaje neki od umreženih zvučnika, ili da oni ne reagiraju u istom trenutku na pauziranje glazbe, prebačaj pjesme, ili neki treći vanjski podražaj. Puka intuitivnost aplikacije Sonos S2 jedan je od glavnih aduta svih Sonosovih zvučnika, i zacijelo primarni razlog njihove planetarne popularnosti.

Zbog svega toga, Era 100 u neku je ruku nova referenca u svijetu kompaktnih kućnih bežičnih zvučnika. Radi se uređaju čiji nijedan aspekt nije prepušten slučaju, i koji Sonos-novacima može poslužiti kao sjajan ulazak u svijet najboljeg multirooma današnjice. Dodavanjem Bluetootha i podrške za kalibraciju putem Trueplaya neovisno o mobilnoj platformi, Sonosov novi najbolji kompaktni kućni zvučnik postao je potpuno zaokružen proizvod. Nipošto ga ne bismo nazvali povoljnim, ali isto tako smo posve sigurni da njegovi vlasnici neće zažaliti za potrošenim novcem.

Sonos Era 100

  • Izvrsno iskustvo korištenja (osobito u kombinaciji s drugim Sonosovim zvučnicima)
  • Intuitivna i moćna mobilna aplikacija Sonos S2
  • Tehnologija Trueplay dostupna na svim platformama
  • Kompaktni gabariti
  • Odlične dodirne kontrole
  • Mogućnost bežičnog uparivanja s drugom Erom 100
  • Opcija pretvaranja u bežične surround zvučnike za Sonosove soundbarove
  • Konektor za žično umrežavanje i linijski ulaz za zvuk iziskuju kupnju adaptera
  • Izbačena podrška za Google Assistant
  • Ne može se koristiti kao speakerphone putem Bluetootha
Izrada 9
Mogućnosti 10
Kvaliteta zvuka 8
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 307 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Sonos
Bug 367 lipanj 2023.