Razer Huntsman – Optomehanika iz Razera

Nova mehanička tipkovnica iz Razerove ponude stiže s tvrtkinim in-house optičkim prekidačima koji, umjesto tradicionalnim načinom, naredbe aktiviraju svjetlom

Daniel Lučić srijeda, 27. ožujka 2019. u 06:00
Razer Huntsman
Izvedba Puna veličina, ANSI
Tip Optička mehanika
Prekidači Razer Opto-Mechanical Switch
Pozadinsko osvjetljenje RGB
Dimenzije 444 x 140 x 35 mm
Vrsta priključka USB
Kabel 1,8 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine

Mehaničke tipkovnice dugoročna su investicija. Pod uvjetom da odaberete kvalitetnu, malo je toga što bi vas moglo natjerati da je zamijenite. Iznimno su izdržljive i dugotrajne pa vas na nadogradnju može natjerati tek želja za osvježavanjem igraćeg arsenala ili neka inovacija. Potonjih je u svijetu tipkovnica relativno malo, a možda najveći tehnološki skok u posljednjih nekoliko godina predstavlja dolazak novih, optičkih mehaničkih prekidača. Svoju verziju tih prekidača proizvela je i tvrtka Razer te je na tržište plasirala novu tipkovnicu Razer Huntsman, na kojoj ćete tipkati brzinom svjetlosti (nećete, ali dobro zvuči).

Jednostavan dizajn skriva pravu namjenu ove tipkovnice, a tek RGB osvjetljenje daje naslutiti kako se radi o uređaju za gejmere
Jednostavan dizajn skriva pravu namjenu ove tipkovnice, a tek RGB osvjetljenje daje naslutiti kako se radi o uređaju za gejmere

Razer Huntsman na prvi je pogled sasvim obična tipkovnica. Ništa, osim suptilnog loga na desnom gornjem dijelu kućišta i RGB osvjetljenja, ne govori da se radi o uređaju namijenjenom igračima. Tipkovnica je pune veličine i stiže u ANSI izvedbi (mali Enter). Baza tipkovnice relativno je teška, što daje naslutiti da je načinjena od metala, a obložena je elegantnom matiranom plastikom, vrlo ugodnom na dodir. Na pozadini tipkovnice nalaze se dvije sklopive nožice, kojima je moguće odrediti kut baze u dva stupnja, a tamo se nalazi i ukupno osam gumenih površina koje sprečavaju klizanje tipkovnice po podlozi. Tipke su na ovoj tipkovnici uzdignute od baze, a kako ne postoje izbočeni rubovi, moguće je vidjeti dijelove prekidača. Takvo rješenje vrlo je dobro za održavanje, jer je prostor između tipki lakše čistiti, no nezgodno je prilikom tipkanja zato što prsti moraju stajati visoko. Nažalost, tipkovnica u ovoj izvedbi ne dolazi s odmorištem za dlanove (za to se treba isprsiti za skupocjeni Huntsman Elite, čiji ćemo opis ostaviti za neku drugu zgodu) pa se zapešća lako umore, čak i pri kraćem tipkanju.

Baza tipkovnice nema uzdignute rubove pa je prostor između tipki mnogo lakše održavati
Baza tipkovnice nema uzdignute rubove pa je prostor između tipki mnogo lakše održavati

Huntsman, osim osnovnih, ne nudi nikakve dodatne tipke. Za upravljanje multimedijom moguće je iskoristiti sekundarne naredbe na funkcijskim tipkama, pod uvjetom da prije toga pritisnemo tipku Fn, koja je zamijenila desnu sistemsku tipku. Jednako tako moguće je upravljati osvjetljenjem te snimati makro naredbe. Potonje je moguće raditi i u Razerovom softveru Synapse, gdje je također svakoj tipki moguće definirati do dvije alternativne funkcije, individualno osvjetljenje i slično. Sve korisničke postavke pohranjuju se u memoriju same tipkovnice, koja prima maksimalno četiri korisnička profila.

Za registriranje pritiska na Huntsmanu, kao što stoji u uvodu ovog teksta, zaduženi su Razerovi prekidači Opto-Mechanical. Na papiru, ti su prekidači mnogo brži od tradicionalne mehanike, no u praksi je tu razliku teško primijetiti. Rezultati ostvareni u testovima na TypingTest.com pokazuju kako pomaka u odnosu na uobičajene redakcijske tipkovnice nema, što znači da, ako i postoje, jednom kad se prsti nauče na tipkovnicu, nisu osobito veliki.

Iskustvo tipkanja na Huntsmanu ipak nije bajno. Tipke pod prstima djeluju vrlo plastično, a usprkos postojanju neke vrste stabilizatora, kapice tipki klimave su. Osim toga, svaki pritisak stvara prilično neugodnu buku visoke frekvencije, a pritom ne mislimo na očekivani “klik” karakterističan za plave prekidače Cherry MX ili Razerove zelene. Ovaj visoki ton metalan je i odzvanja, pa ga ne bismo preporučili koristiti ni u kakvom dijeljenom prostoru, tek u vlastitom uredu ili igraćem brlogu. Sa svime tim na umu, stava smo da za traženi novac postoje brojne kvalitetnije mehaničke tipkovnice.

Razer Huntsman

  • Elegantan dizajn
  • Iznimno moćan softver
  • Neuvjerljive kapice tipki
  • Cijena
Izrada 7
Mogućnosti 8
Isplativost 7
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 1300 kn Ustupio: ComTel Corp.