Roksan Attessa Streaming Amplifier - Kontesa s otočja

Integrirano streaming pojačalo britanske tvrtke Roksan iz osnovne serije Attessa po mnogočemu je proizvod koji će mnogi – što racionalno, što neracionalno – poželjeti, a dobrom dijelu njih njegova cijena neće biti apsolutno nedostižna

Vedran Vukašinović petak, 30. lipnja 2023. u 05:00
Roksan Attessa Streaming Amplifier tvrtkin je najvažniji uređaj u seriji Attessa, koja uključuje još i gramofon, CD transport te integrirano pojačalo s digitalnim ulazima
Roksan Attessa Streaming Amplifier tvrtkin je najvažniji uređaj u seriji Attessa, koja uključuje još i gramofon, CD transport te integrirano pojačalo s digitalnim ulazima
Specifikacije
Tip Integrirano pojačalo sa streamingom i digitalnim ulazima
Izlazna snaga 80 W pri 8 Ω (130 W pri 4 Ω)
Ulazi 2x digitalni koaksijalni
2x digitalni optički S/PDIF
Bluetooth
2x RCA analogni (varijabilni i fiksni)
1x MM phono, 2x USB
Izlazi 1x RCA analogni (pre-out/subwoofer)
1x 3,5 mm za slušalice (7,5 Vrms)
Mrežna povezivost Ethernet
Wi-Fi 5
Digitalne platforme BluOS i MaestroUnite
Podržani digitalni servisi Amazon Alexa, Amazon Music, Spotify Connect, TIDAL Connect, Deezer, Qobuz, HDTracks, HighResAudio
Podržani radijski servisi TuneIn Radio, iHeartRadio, Calm Radio, Radio Paradise
Podržani audioformati TuneIn Radio, iHeartRadio, Calm Radio, Radio Paradise
Podržani hi-res formati MQA, FLAC, WAV, AIFF, konvertirani DSD
Dimenzije i masa 432 x 76 x 373 mm, 10,2 kg
Jamstvo 5 godina
Dojam Streaming pojačalo koje ukupnim dojmom na neki način nadilazi uobičajene okvire formule uloženo-dobiveno, profilirajući se kao uređaj koji će određeni broj kupaca jednostavno – željeti

Bez obzira na određenu populaciju audio entuzijasta skeptično orijentiranih nasuprot njima, hi-fi tvrtke porijeklom s britanskog otočja zasigurno zauzimaju važno, odnosno – bez imalo pretjerivanja – nezaobilazno mjesto na svjetskoj karti industrije kućnih audiouređaja. Posljedica je to kumulacije mnogih faktora, karakterističnih kako za poduzetništvo, tako i za samo društveno ozračje na području Ujedinjenog Kraljevstva.

Stražnja strana uređaja opremljena je svim potrebnim ulaznim i izlaznim priključcima, u optimalnim količinama i vrstama
Stražnja strana uređaja opremljena je svim potrebnim ulaznim i izlaznim priključcima, u optimalnim količinama i vrstama

Britanski pristup dizajnu, marketingu, a često i određenom ambivalentnom faktoru, koji bismo mogli nazvati "tehnološkom filozofijom", često uspijeva stvoriti snažnu individualnu vezu s (budućim) kupcima njihovih proizvoda, koji se stoga osjećaju iznimno ponosno zbog nabave i posjedovanja uređaja određenih brendova, udružujući se potom u razne više ili manje opskurne fanboy klubove. Posljedica takvog raspleta događaja za tvrtke koje su posebno uspješne u tom pristupu jest doživotna klijentela, što se svakako može primijetiti već samim nabrajanjem britanskih tvrtki koje su prisutne na tržištu pola stoljeća ili čak i više, bez vidljivih znakova njihova tržišnog posustajanja – unatoč nemalom broju međusobnih poslovnih preuzimanja, tijekom tog vremena.

Skeptici britanske "škole" često in spočitavaju da se služe temeljno generičkim pristupom inženjerskom poslu, u smislu da se vrlo bazične (nimalo avangardne ili ekskluzivne) elektroničke topologije "upakiravaju" u aureolu aristokratskog brenda, te da pritom zapravo umjetno podižu vrijednost proizvodu.

Gdjegod bila istina (a ona je vjerojatno, kao i uvijek, negdje na sredini), činjenica je da na tržištu postoji velik broj uređaja britanskih audioproizvođača, za koje nije teško zaključiti da se dobro prodaju, s obzirom na to da se njihovi katalozi iz sezone u sezonu uredno obnavljaju novim, modernijim spravama.

Takav je slučaj i s proizvođačem uređaja iz ove recenzije. Tvrtku Roksan osnovali su 1985. godine britanski državljani iranskog porijekla, Tufan Hashemi i Touraj Moghaddam. Željeli su tada ponuditi konkurenta glavnom proizvodu jednog drugog kardinalnog britanskog brenda, tvrtke Linn, odnosno njihova gramofona s ovjesom, pod imenom Sondek. Nazvani imenom u čast vlastitim perzijskim korijenima, s gramofonom Roksan Xerxes pokazali su se dostojnim izazivačem škotskom teškašu, te dugoročno omogućili tvrtki solidno poslovanje te posljedično širenje ponude na asortiman elektronike, digitalije, pa čak i na zvučnike.

Tvrtku je 2016. godine kupila druga velika britanska tvrtka Monitor Audio, pa su, osnaženi još stabilnijom pozicijom na tržištu, prije dvije godine izbacili novu osnovnu seriju proizvoda pod imenom Attessa.

Serija se sastoji od gramofona s nesvakidašnjom ručicom, CD transporta (CD mehanizam bez vlastitog DAC-a) te integriranog pojačala s digitalnim ulazima. Posljednji, i čini nam se najvažniji proizvod iz te Roksanove linije, jest protagonist ovog testa, integrirano pojačalo s digitalnim ulazima i streaming mogućnostima, nazvan jednostavno Roksan Attessa Streaming Amplifier. Potvrdu toj slutnji donosi i činjenica da je upravo taj model osvojio prestižnu nagradu EISA za 2022./2023. godinu, u kategoriji "Najbolje streaming pojačalo".

Estetika za dvorac, i za penthouse

Iako je osnovna funkcija audiouređaja gotovo u potpunosti nevezana uz njihovo fizičko obličje (ako izuzmemo funkcije upravljanja), dizajn uređaja često zna biti upravo odlučujući. To i nije samo za sebe paradoksalno, jer riječ je o predmetima koje unosimo u svoj kućni ambijent, i većini kupaca je bez svake sumnje stalo da uređaj i svojom pojavom, u okviru zadanog prostora, podrži njihove osobne standarde i ambicije.

Smatramo da je Roksan sa svojom serijom Attessa vrlo dobro riješio taj zadatak. Naime, u Roksanu su izvrsno pogodili omjer tradicionalnog i modernog izričaja, i ponudili proizvode koji će bez problema biti prihvaćeni i u klasičnim i u avangardnim prostorima.

Kad je riječ o samom Streaming Amplifieru (SA), čiste ali mekane linije, nizak profil, suptilna dekonstrukcija klasične kutije, uz pomoć podrezanih donjih rubova, dominantan multifunkcionalni gumb po sredini uređaja, te simpatično, iako pomalo asketsko rješenje displeja, ugodnog narančastog osvjetljenja, u kumulaciji ostvaruju uređaj koji izgledom nije niti dosadan, niti napadan.

Pritom pozamašna dubina uređaja, te njegova nezanemariva masa, ukazuju vlasniku da se ispod poklopca krije i supstancijalna tehnologija – naime, masa solid-state pojačala kod potencijalnih kupaca ima otprilike istu vrijednost kao test zatvaranja vrata na automobilima. Jednako tako, da ostanemo na istim usporednim paralelama, naočigled dizajnirani otvori za hlađenje s obje strane gornjeg poklopca, između kojeg stoji natpis "Roksan Attessa", pomalo sugeriraju reminiscenciju na kakav rasni sportski automobil, ostavljajući dojam elegancije, snage i brzine.

Pojačalo može doći u crnom ili srebrnom finišu, i oba se mogu okarakterizirati jednako uspjelim. Naš osobni dojam jest da je riječ o jednom od estetski najprivlačnijih hi-fi uređaja koji su se pojavili u posljednje vrijeme, koje bi mnogo tko poželio u vlastitoj sobi, posebno u kombinaciji sa, isto tako estetski uspjelim, pripadajućim gramofonom iz iste linije. U kontekstu te činjenice i pripadajućeg britanskog porijekla, ne možemo se oteti dojmu da je Attessa uređaj aristokratskog karaktera, i kako bi ga trebalo predikatizirati u ženskom rodu. Rekli bismo – kontesa.

Možda je taj zaključak posebno važan kad uzmemo u obzir da je riječ o uređaju iz početne serije Roksanovih uređaja, bez obzira na to što se taj osnovni status odnosi samo na Roksanovu hijerarhiju, dok je u generalnim tržišnim okvirima Attessa pozicionirana u srednji cjenovni razred.

Naravno, ta estetska privlačnost i univerzalnost sami za sebe ne bi bili dovoljni za uspjeh, ako ne bi bili poduprti zdravim fundamentima glede funkcionalnosti i performansi, pa ćemo to, u ovom testu, i provjeriti.

Egzemplar modernog integriranog pojačala

Posvetimo se, dakle, funkcionalnostima Roksan Attessa Streaming Amplifiera. Ako krenemo od prednje ploče uređaja, naići ćemo na maksimalno jednostavno, ali funkcionalno rješenje.

S lijeve strane prvo nailazimo na prekidač za uključenje. On je, kao i ostala tri prekidača koja mu slijede, elektronskog tipa, i u stand-byu svijetli jarkom crvenom bojom. Pri uključenju, kao i ostatak svjetlosne indikacije pojačala, svijetli ugodnom narančastom nijansom. Kasnije ćemo se više posvetiti Roksanovoj (odnosno Monitor Audijevoj) aplikaciji za upravljanje pod imenom MaestroUnite (Android/iOS), zasad samo spomenimo da se iz nje može podesiti intenzitet osvjetljenja prednje ploče.

Nakon On/Off prekidača, slijede tri pravokutne tipke, s funkcijama upravljanja reprodukcijom streaming sadržaja (Play/Pause, FF, RW). Iako se redovitost njihova korištenja teško može predvidjeti kao svakodnevnom, recimo da osiguravaju određenu funkcionalnost direktno na uređaju, pa ih u tom smislu nećemo ocijeniti suvišnima.

Osim toga, pomalo izgledaju kao da su se materijalizirali s nekog analognog kazetofona, pa nam se čini da će većina vlasnika na njih gledati sa simpatijom, iako ih vjerojatno baš i neće koristiti.

Iza tog seta prekidača slijedi dugačak i uzak zaslon, podijeljen na dvije cjeline velikim multifunkcionalnim gumbom po sredini pojačala. Navedeni gumb ima vanjski rub izrađen od aluminija, diskretno je osvijetljen, i hvali se takozvanim haptičkim povratnim informacijama, što bi značilo da laganom vibracijom potvrđuje odabir pojedinog statusa. Još jedan dokaz Roksanove dizajnerske umješnosti potvrđuje i činjenica da navedeni gumb, osim što je primjereno funkcionalan, nije ispao nimalo kičast, za što su postojale osnovane mogućnosti da se to dogodi.

Vratimo se sada na ekran. On je, dakle, uzak, dugačak i podijeljen na dva dijela. S lijeve strane gumba posloženi su piktogrami koji označavaju pojedine ulaze, dok se s desne strane nalazi indikacija glasnoće, riješena tankim vertikalnim crtama koje se mogu protegnuti do kraja ekrana, ako pojačamo glasnoću do maksimuma.

Zadovoljilo nas je i to što ekran svijetli nijansom narančaste koja je ugodna za oči u inicijalnom stanju, a njezin se intenzitet iz aplikacije MaestroUnite još može i podesiti na uistinu suptilnu razinu, što je posebno korisno pri noćnom radu. Perfektno. S prednje strane pojačala dužni smo još prijaviti priključak za slušalice. U ovom slučaju riječ je o 3,5-milimetarskom konektoru, što i nije baš optimalno, s obzirom na profil slušalica koje bi se trebale i mogle koristiti uz Attessu, s obzirom na to da Roksan navodi kako je navedeni sklop sposoban potjerati i slušalice visokih impedancija.

Daljinski upravljač koji je priložen uz pojačalo ponešto je generičkog ustroja, no s obzirom na mogućnosti upravljanja preko dvije aplikacije, i sasvim dostatan za dnevno korištenje
Daljinski upravljač koji je priložen uz pojačalo ponešto je generičkog ustroja, no s obzirom na mogućnosti upravljanja preko dvije aplikacije, i sasvim dostatan za dnevno korištenje
Roksanova, odnosno Monitor Audijeva aplikacija MaestroUnite omogućuje određena podešavanja Attessa pojačala, kao i eventualne nadogradnje kontrolnog softvera
Roksanova, odnosno Monitor Audijeva aplikacija MaestroUnite omogućuje određena podešavanja Attessa pojačala, kao i eventualne nadogradnje kontrolnog softvera

Veze sa svijetom

Sa stražnje strane pojačala nalaze se brojne ulazno-izlazne funkcionalnosti. Obično započinjemo slijeva, pa je prvi na redu set izlaznih priključaka za zvučnike.

Na Attessu će se moći priključiti jedan par zvučnika, što jedino i ima smisla, ako govorimo o stereo proizvodu, no kako postoji značajan broj stereo pojačala s A i B izlazima za zvučnike, čini nam se važno napomenuti stanje kakvo jest na ovom konkretnom modelu. Možda je značajnije napomenuti da je navedeni set priključaka prilično zgusnut, pa ako posjedujete zvučničke kabele s konektorom na vilicu, moglo bi biti izazovno prikopčati ih na siguran i uredan način.

Slijedi priključak uzemljenja za gramofon, a nakon toga set od tri analogna RCA ulaza, od kojih je prvi opremljen pretpojačalom za MM zvučnicu, a druga dva su linijska. Analognim ulazima slijedi isto tako analogni RCA izlaz iz pretpojačala, za priključak vanjskog izlaznog pojačala ili subwoofera.

Slijedi set digitalnih ulaza. Roksan Attessa SA ima dva optička i dva koaksijalna S/PDIF ulaza. Kroz njih, interni D/A konverter prihvaća razlučivost do 24-bit/192 kHz PCM preko koaksijalnih ulaza, dok su optički ograničeni na razlučivost od 24-bit/96 kHz. Podrške za DSD format preko digitalnih ulaza nema, pretpostavljamo zato što je Roksan zaključio da je korisnicima sasvim dovoljna funkcionalnost BluOS modula, koji osigurava streaming podršku, koji ima mogućnosti konvertirati ulazni DSD signal iz mreže.

Nakon seta digitalnih ulaza, slijedi dio koji osigurava povezivost u sustave digitalne distribucije glazbe. Od vidljivih ulaza, tu je prvo LAN priključak, kojem slijede dva USB porta, od kojih je jedan zadužen da prihvati Wi-Fi modul, preko kojeg je Roksan osigurao podršku za bežičnu mrežu. Drugi USB može prihvatiti vanjsku memoriju s glazbenom kolekcijom, u podržanim formatima. Postoji još i jedan Micro-USB priključak, no on je označen s "BLUOS SERVICE ONLY", pa će se koristiti samo u rijetkim slučajevima.

Ispod navedenih, nalazi se još jedan set priključaka namijenjenih automatizaciji kućnih sustava – radi se o četiri konektora za razne triggere, s obzirom na to da Roksan Attessa SA podržava brojne kontrolne integracije, kao što su Crestron, Control4 (OS 3), Control4 (2.9.1), RTI, URC, Push, Lutron, ELAN, iPort.

Kao pretposljednju funkcionalnost sa stražnje strane, nalazimo prozorčić koji pokriva Bluetooth prijemnik, a koji je nominiran kao A2DP s podržanim protokolima SBC, aptX te AAC, te uz maksimalnu razlučivost 16-bit/48 kHz.

Posljednja funkcija sa stražnje strane Roksanova pojačala jest IEC priključak za strujni kabel. U vrlo profesionalno opremljenom pakiranju pojačala (platnena vrećica, zaštitni spužvasti profili) dobije se još spomenuti strujni kabel, produžni USB kabel, "brze" i proširene tiskane upute, te daljinski upravljač prilično generičkog izgleda, no zadovoljavajuće funkcionalnosti.

Ono čega nema jest HDMI ARC konektor, koji bi dodatno pojednostavio (i poboljšao) integraciju Attesse u sustav u kojem postoji (i) televizor. Za prijenos zvuka s televizora može se koristiti optički ulaz, ali izostanak HDMI ARC-a znači da se Attessa neće uključiti zajedno s televizorom, niti ćete daljinac od televizora moći koristiti za namještanje glasnoće pojačala.

Attessa je stilski jedan od trenutačno najuspješnijih uređaja na tržištu
Attessa je stilski jedan od trenutačno najuspješnijih uređaja na tržištu
Attessa je pojačalo s digitalnim mrežnim platformama, na kojem proizvođač nije učinio kompromise glede unutarnje topologije, niti koncepcijom, a ni izvedbom
Attessa je pojačalo s digitalnim mrežnim platformama, na kojem proizvođač nije učinio kompromise glede unutarnje topologije, niti koncepcijom, a ni izvedbom

U sigurnim rukama BluOS-a

Pri odabiru aplikacije za streamanje, što u aktualnim okolnostima predstavlja jedno od najvažnijih pitanja suvremene hi-fi opreme, Roksan je – možemo reći – igrao na sigurno. BluOS ekosustav iz okrilja Lenbrook grupe, kao i njegova pripadajuća aplikacija, praktički su jednoglasno, od zainteresirane javnosti ocijenjeni kao trenutačno najuspješnija i najfunkcionalnija rješenja za streamanje glazbenih sadržaja.

Hardverska platforma riješena je stoga preko BluOS modula s unutarnje strane kućišta, a na računalu, tabletu ili mobitelu stvari će povezati pripadajuća aplikacija za upravljanje. S obzirom na to da je navedena platforma već puno puta spomenuta na stranicama našeg časopisa, samo ćemo napomenuti da je odabir BluOS-a za mrežnu platformu vjerojatno najbolji dio "miraza" koji je Roksanu donijela povezanost s Monitor Audijem, koji je, kao krovna kompanija, bez svake sumnje, ishodio takvu vrstu ugovora. Ukratko, u Roksanovoj implementaciji nema nikakvih propusta, tako da se BluOS i ovdje diči epitetom Hi-Res streaming platforme "s preko 20 vodećih svjetskih streaming servisa". Dakle, nudi mnoštvo najvažnijih streaming usluga "iz kutije", uključujući Qobuz, Tidal, Amazon Music, Spotify Connect, Deezer i TuneIn Radio. Stoga, iako nema podrške za Chromecast (dok je AirPlay 2 podržan), s obzirom na veliki broj integriranih servisa, u funkcionalnom će smislu malo tko imati razloga požaliti se.

Dakako, BluOS podržava i reprodukcije audiodatoteka iz lokalne mreže, odnosno s USB memorije s glazbenom kolekcijom u podržanim formatima, te osigurava podršku za multiroom funkcionalnosti s oznakom "Premium", što bi značilo da podržava mogućnost uspostavljanja čak 64 zasebne zone.

I u srebrnom finišu Attessa izgleda jednako profinjeno, možda i u još većoj mjeri
I u srebrnom finišu Attessa izgleda jednako profinjeno, možda i u još većoj mjeri

Uz brdo, do olujnih vrhova

Zbrojimo li, dakle, lijep dizajn, funkcionalnosti mrežnog sviranja, dovoljno snage u izlaznim pojačalima za gotovo svaku potrebu, optimalan broj analognih i digitalnih ulaza, kvalitetnu tehnološku platformu i pouzdanu razinu izrade, kompatibilnost i estetsku usklađenost s jednako tako kvalitetnim uređajima iz Attessa serije, te čak pet godina jamstva, očito je da imamo posla s uređajem kojem je teško pronaći manu.

Ona bi se eventualno mogla pronaći na ultimativnoj prepreci – u slučaju kad bi, unatoč svem uloženom trudu, pažnji, resursima i znanju, na neki način došlo do ozbiljnijeg propusta u krajnjoj kvaliteti reprodukcije. No takav je slučaj, kad se uzmu u obzir svi ovi faktori koje možemo pripisati Roksan Attessi SA, uistinu malo vjerojatan, pa se tako on nije niti dogodio.

Roksan Attessa je jednostavno izvrsno pojačalo, prema svim kriterijima koji se tiču kvalitete reprodukcije, koji ne ostavljaju niti najmanju sumnju u činjenicu da je riječ o uređaju koji reproducira zvuk hi-fi kvalitete.

Za jednu drugu mogućnost da se Roksanov uređaj ne ovjenča lovorikama bilo je nešto više vjerojatnosti da se dogodi. To bi bila opcija u kojoj bi proizvođač tražio za njega neproporcionalno više novca, u odnosu na ponudu konkurencije. Iako dvije tisuće eura, koliko košta ovo britansko streaming pojačalo, nije malen novac, objektivno niti taj se slučaj nije dogodio, jer se Attessa SA još uvijek vrti u krugu relativno pristupačnih uređaja, barem kada pogledamo kako se kreću cijene kod usporedive konkurencije.

U toj cjenovnoj klasi stvari se već gledaju kroz neke osobne preferencije, a Attessa svakako nudi poneku značajku koja ju izdvaja od konkurencije, i koje će biti poticaj kupcu za nabavu upravo tog uređaja. Jednu od tih karakteristika možemo nazvati i određenim aristokratskim dojmom koji uređaj ostavlja, ako već apstrahiramo neke objektivnije razloge, kao što su solidna zaliha čiste snage, nesumnjiva kvaliteta izrade, ili mrežna povezivost preko općepriznato funkcionalne i kvalitetne platforme.

U sve to uvjerili smo se uvidom u reprodukciju pjesme koju je napisala, skladala i izvela jedna druga plemenita pojava, barem u onom intelektualnom smislu (dok čekamo da uistinu i postane "Dame", što će se bez svake sumnje i dogoditi).

U mnoštvu duboko emotivnih skladbi koje je napisala britanska kantautorica Kate Bush, jedna od najpotresnijih svakako je "Army Dreamers", s njenog albuma "Never For Ever" iz 1980. godine. Nažalost, aktualna i nakon više od 40 godina od nastanka, drhtava balada o majci koja dočekuje sina u metalnom kovčegu kipti od emocija ispod aranžmanom asketski suzdržanog valcera. Suptilni zvukovi mandoline i specifičnog irskog bubnja pravi su test za sposobnosti kućne audioopreme, kao i nužnost održavanja pravilne metrike koja gradi atmosferu skladbe. Attessa je sve to, kao i onaj jedinstveni vokal, iznijela na pravi način, skladno, emotivno i profinjeno.

Možemo reći da, ako određene detalje u načinu reprodukcije pojedinih slojeva zvučne slike pripišemo kućnoj filozofiji zvuka (primjerice, srednje i visoke tonove koji ne "seciraju" tkivo skladbe), Roksanov uređaj kvalitetom reprodukcije ide u sam vrh usporedivih uređaja u cjenovnoj klasi.

Roksan Attessa Streaming Amplifier ponosno i potpuno zasluženo odnosi nagradu "Bug preporuka".

Roksan Attessa Streaming Amplifier

  • Odličan zvučni performans
  • Izvrsna kvaliteta izrade
  • Profinjen dizajn i aristokratska pojava
  • BluOS ekosustav
  • Kontrolna aplikacija MaestroUnite, pet godina jamstva
  • Niti jedna od dvije pripadajuće aplikacije ne može uključiti uređaj
  • Izostanak HDMI ARC konektora
Bug 368-369 srpanj/kolovoz 2023.