AI, računalni vid, i robotska ruka: uskoro će nas roboti i masirati

Robotička kompanija Flexiv predstavila je potpuno robotičkog masera, s kojim bi usluga masaže mogla postati jeftinija, efikasnija i dostupna na zahtjev u raznim oblicima klinika, toplica i sličnim okruženjima

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. travnja 2023. u 20:24

Kineska robotička kompanija Flexiv inače se bavi proizvodnjom naprednih robota za najrazličitije svrhe, a hvale se kako njihovi roboti mogu "učiti", prilagođavati se novim situacijama i tako izvršavati i nove, do tada nenaučene, zadaće. Jedna od njih odnedavno je i – masaža.

Flexivov robot tipa Rizon 4 prilagođen je poslu masera, tako što mu je, na već postojeće tehnologije računalnog vida, umjetne inteligencije i taktilnih povratnih informacija (force feedback) pridodana silikonska ruka. Kompanija tvrdi da ovakva robotska ruka, opremljena naprednim tehnologijama, može pružiti masažu istovjetnu onoj koju bi izveo i profesionalni maser.

Demokratizacija masaže

U stanju je, kažu, masirati leđa i druge manje ili veće površine, dok svojim silikonskim masažnim završetkom simulira pritisak i pokrete specifične za kinesku duboku masažu tkiva. Uz 3D računalni vid, osjetljivost senzora pritiska na razini 0,03 N te umjetnu inteligenciju, robomaser se može prilagoditi obliku tijela i tako svakome ponuditi optimalno iskustvo. K tome, budući da robot "vidi" i "osjeća" okolinu, potpuno je siguran za rad s ljudima na ovaj način.

Primjenu masažnog robota Flexiv vidi u kozmetičkim i masažnim salonima, teretanama, toplicama, klinikama, i svim sličnim mjestima. Robotizacija posla trebala bi omogućiti da usluge postanu jeftinije i dostupnije. Roboti se neće umoriti ili ozlijediti, pa će samim time biti i efikasniji u masiranju te financijski isplativi svojim vlasnicima, dok će klijentima nuditi priuštive usluge masaže na zahtjev.

"Želimo učiniti robotsku masažu svakodnevnom pojavom, a u tom procesu smanjiti troškove uz širenje njezine dostupnosti. Danas ljudi ne razmišljaju o tome da hranu ili piće kupuju iz raznih aparata, pa se nadamo da će na isti način prihvatiti i kupovinu robotske masaže", kažu iz Flexiva.