Australska braća Pivac razvila najbržeg robota-bauštelca

Robot Hadrian X sposoban je u zid ugraditi 200 blokova na sat, što je trenutačni robotski rekord. Ljudski zidar prije 33 godine je postavio za robota i dalje nedostižnih 914 betonskih blokova na sat

Sandro Vrbanus nedjelja, 7. lipnja 2020. u 14:12

Iako su u nas braća Pivac poznata po svojem angažmanu u mesnoj, a odnedavno i u industriji slatkiša, u Australiji postoje neka druga braća istog prezimena – Mark i Mike Pivac, koji se bave robotikom i zidanjem. Njihova kompanija Fastbrick Robotics razvila je robota nazvanog Hadrian X, a koji je oborio svjetski rekord u brzom robotskom zidanju zidova od betonskih blokova.

Taj rekord oboren je prošloga mjeseca, kada je robot pokazao da je u stanju u zid položiti 200 blokova u jednom satu. Ovolika učinkovitost robota sasvim je dovoljna da se ulaganje u njih isplati, računaju Pivci, ali i najavljuju da je u tijeku i daljnji razvoj robota koji će polagati do 240 blokova na sat. Krajnji im je cilj doći do oko 1.000 blokova, što bi srušilo i rekord postavljen od strane ljudskog zidara.

Prije 33 godine, naime, ostvaren je do sada nedostižni rezultat od 914 postavljenih blokova u jednom satu, i to ručnim radom. Za one koji žele znati više, najbrži zidar u povijestio bio je Amerikanac Bob Boil.

Zidar, a k tome i automatiziran

Robot braće Pivac koristi se naprednim senzorima za hvatanje i polaganje blokova, ali i za njihovu dinamičku stabilizaciju u procesu gradnje. Tom tehnologijom stroj prilagođava svoj rad i kretnje vjetru, vibracijama i drugim faktorima iz okoline koji bi mogli utjecati na precizno pozicioniranje pojedinog bloka. U konačnici obavljen posao je precizan, brz i konzistentne kvalitete. Hadrian X (nazvan prema Hadrijanovom zidu), može se postaviti na bager ili kamion i transportirati od gradilišta do gradilišta, gdje god zidarima zatreba ispomoć.

Robot radi potpuno autonomno, vođen trodimenzionalnim CAD nacrtom planirane finalne građevine. Iako je na videu prikazano obaranje rekorda u "suhoj" gradnji, Hadrian X može blokove povezivati i s cementom.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi