CRTA na FSB-u: otvoren regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije

U sklopu centra nalaze se laboratoriji za autonomne sustave, medicinsku robotiku i računalnu inteligenciju u kojima se intenzivno istražuje i razvija primjena naprednih robota u industriji i medicini

Mladen Smrekar utorak, 29. lipnja 2021. u 14:20

Tko se tog užarenog ponedjeljka našao u blizini Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, svjedočio je doista neobičnom prizoru. Spot, robotski pas tvrtke Boston Dynamics cestom je predvodio poveću svitu ljudi. Maske su im skrivale lica, ali to što su svi na ljetnoj žegi nosili tamna odijela dalo je naslutiti da se događa nešto veliko.

Moderan centar izvrsnosti

Premijer, ministri, akademici, rektor i prorektor, dekani, liječnici, gospodarstvenici, svi su oni slijedili malog žutog robota koji ih je vodio prema obližnjoj zgradi u kojoj je se nekad nalazio kemijski laboratorij u kojem su laboranti zagrebačke televizije razvijali filmove.

Spot je dužnosnike poveo prema novootvorenom Centru izvrsnosti za robotske tehnologije
Spot je dužnosnike poveo prema novootvorenom Centru izvrsnosti za robotske tehnologije

Sad je ovdje otvoren moderan Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA), referentni centar za istraživanje, razvoj i obrazovanje u području robotike i umjetne inteligencije, i baš je njegovo otvorenje bio razlog okupljanju tolikog broja uglednika.  

Projekt vrijedan 37,954 milijuna kuna financirao je Europski fond za regionalni razvoj, a većina novca utrošena je za nabavu najmodernije opreme. 

CRTA osigurava vrhunske radne i obrazovne uvjete znanstvenicima, studentima, inženjerima i medicinarima
CRTA osigurava vrhunske radne i obrazovne uvjete znanstvenicima, studentima, inženjerima i medicinarima

Uz istraživački rad na područjima robotike i umjetne inteligencije, Centar će studentima pružati najsuvremenije uvjete za obrazovanje i rad. CRTA će također promovirati robotiku u svakodnevnom životu, kao granu tehnologije koja nam može uštedjeti vrijeme obavljajući jednostavne poslove umjesto nas kako bismo imali više vremena za sve aktivnosti u kojima uživamo.

Centar na 740 kvadrata

"Vjerujem da će CRTA okupiti brojne timove znanstvenika iz regije i Europe i svjedočiti brojnim pionirskim rješenjima i tehnološkim proizvodima koji će unaprijediti industriju i medicinu, ali i društvo u cjelini",  kaže voditelj projekta prof. dr. sc. Bojan Jerbić koji je u projekt osmišljavanja i otvaranja Centra koji se prostire na 740 kvadratnih metara suvremeno opremljenog prostora uložio dobar dio svog života.  

Bojan Jerbić, idejni začetnik i voditelj projekta
Bojan Jerbić, idejni začetnik i voditelj projekta

Punih 16 godina dijeli nas od početka priče kojom je digitalna tehnologija pretvorena iz virtualne u fizičku. A sve je započelo papirićem na kojem su 2005. bile zapisale prve ideje, prisjeća se Jerbić početaka. O tome kako je nastala CRTA on zna sve, od same ideje, preko skupljanja prvog novca i useljenja u prvi prostor, nevelikih 70 kvadrata na drugom katu fakultetske zgrade. 

Taj omaleni prostor svjedočio je razvoju kognitivne robotike, discipline u kojoj su odrađeni neki vrhunski doktorati, učenju robota pokazivanjem i izazovnih projekata kakav je RONNA. Bio je to pionirski pothvat robotske neuronavigacije, zahvaljujući kojoj je prije pet godina obavljena i prva robotizirana operacija na ovim prostorima. 

I sve to stalo je u 70 kvadrata prostora, prisjetio se Jerbić puta od samih početaka do otvaranja novog centra i godina u kojima se broj suradnika popeo s dva na 20, uz eksponencijalni rast broja studenata koji se bave robotikom i pokretanja novog preddiplomskog studija Mehatronike i robotike. 

Europski novac i besplatan rad

A onda je 2010. Uprava fakulteta ponudila veći prostor u susjednoj zgradi, onaj u kojem su se razvijali filmovi, da bi nakon mukotrpnog kucanja na brojna vrata 2014. projektu bio dodijeljen novac europskih fondova. U izgradnji Centra koji će se baviti antropomatskim sustavima, medicinskom robotikom, računalnom inteligencijom i industrijskom robotikom, 80 posto sredstava otišlo je za znanstvenu opremu, a neke su stvari odrađene i pro bono. 

Robotska neuronavigacija RONNA doživjela je četiri generacije, a u pripremi je i peta
Robotska neuronavigacija RONNA doživjela je četiri generacije, a u pripremi je i peta

Klimaoprema je tako donirala dijelove kirurške dvorane, uređenja se prihvatio arhitektonski studio Roth i Čerina, a vizualni identitet projekta odradio je dizajnerski studio Bruketa&Žinić&Grey. Krenulo se od jednostavnog loga. Robota su naučili pisati riječ "crta", on je ispisao grafeme, a dizajneri su dovršili posao kojim je stvoren identitet umjetne inteligencije. 

Otvorena i opremljena, CRTA osigurava vrhunske radne i obrazovne uvjete znanstvenicima, studentima, inženjerima i medicinarima, a istovremeno će se koristiti kao poligon za razvoj, ispitivanje i usavršavanje novih robotskih rješenja i inženjerskih metoda. Tu su na jednom mjestu integrirani laboratoriji za industrijsku, medicinsku i humanoidnu robotiku, praktikum za programiranje automata i moderne učionice. Izrađena je čak i vjerna kopija kirurške sale koja omogućava pretklinička ispitivanja primjene robota u medicini. 

U laboratoriju se nalazi i vjerna kopija kirurške sale
U laboratoriju se nalazi i vjerna kopija kirurške sale

Pas Spot dakako nije jedini robot kojeg možete vidjeti u CRTA-i. Tu je i humanoidni robot Rudi, tri milijuna kuna vrijedan iCub Talijanskog instituta za tehnologiju. A svjetleća lubanja na operacijskom stolu privlači pažnju na RONNA-u. Ova robotska neuronavigacija doživjela je četiri generacije, a u pripremi je već i peta.

Projekt je prije deset godina pokrenuo FSB u suradnji s Kliničkom bolnicom Dubrava i Hrvatskim institutom za istraživanje mozga. Da su od prvog dana bili na pravom putu pokazala je i nagrada za najbolje znanstveno i tehnološko postignuće u medicinskoj robotici koju je projektu 2018. dodijelio Imperial College u Londonu.

Životno djelo profesora Jerbića

CRTA je Jerbićevo životno djelo. Ovaj strojarski inženjer, stručnjak za robotiku i automatizaciju posvećen je razvoju računalnih metoda u inženjerstvu i metoda umjetne inteligencije u industrijskoj robotici. Posebno ga zanima primjena robota u medicini.

Robota su naučili pisati riječ "crta", on je ispisao grafeme, a dizajneri su dovršili posao
Robota su naučili pisati riječ "crta", on je ispisao grafeme, a dizajneri su dovršili posao

Od prvog projekta, započetog 2006. godine, prijavljeno ih je još 11, uključujući istraživanje inteligentnih modularnih platformi za upravljanje end2end logističkim procesom, razvoj autonomnog sustava za procjenu i predviđanje cjelovitosti infrastrukture ASAP, inovativnih rješenja za globalnu automobilsku industriju IHRA, neurokirurškog robota NERO, a tu je i IamRONNA – inteligentna autonomna mobilna RONNA.

Istraživači žele razviti autonomnu mobilnu platformu s navigacijskim mogućnostima za premještanje medicinskog robota RONNA unutar kirurškog odjela. Navigacija mobilne platforme oslanjat će se na raznovrsne 2D i 3D senzore i integrirano upravljačko računalo. Takvoj mobilnoj platformi ne bi trebali dodatni orijentiri poput linija ili laserski reflektirajućih oznaka za kretanje.

Time će se povećati autonomija robotskog neurokirurškog sustava RONNA u nemedicinskim rutinskim poslovima. Dodatkom autonomnih funkcija omogućit će se autonomna inicijalizacija i predoperativna dijagnostika sustava te autonomno kretanje kroz operacijske sale i zauzimanje položaja za početak operacije.

Prostor otvoren svima

Funkcije uključuju i autonomnu vožnju sustava u skladišni prostor, automatsko praćenje stanja baterija i automatsko punjenje. Robot će biti dovoljno samostalan da medicinsko osoblje neće trebati voditi brigu o njemu izvan operacijske sale.

"CRTA je veliko postignuće svih nas", ponosan je Jerbić na svoje djelo. Jer, CRTA nije samo nova zgrada kojom dominiraju robotske ruke. Bit će to i mjesto na kojem će stasati nove generacije robotičara, tu će se ispisati novi doktorati, a niz naizgled suludih ideja pretvarati u unosne poslove. Bit će to prostor otvoren svima, i studentima, i znanstvenicima, i poslovnjacima, pa i običnim građanima koji žele vidjeti kako robot izgleda uživo.