Farmerski robot uz pomoć umjetne inteligencije plijevi 100.000 korova na sat

Ovi roboti koriste lasere velike snage kako bi korov iskorijenili toplinskom energijom. To znači manje herbicida, manje ruku potrebnih za čupanje korova i bolji prinos usjeva. Upitna mu je samo cijena

Mladen Smrekar četvrtak, 29. travnja 2021. u 06:00

Roboti; voljeli li ili ih se plašili, ne možete poreći da mogu biti prilično korisni. Jedan od takvih robota je i autonomni uređaj za uklanjanje korova tvrtke Carbon Robotics. On koristi robotiku, umjetnu inteligenciju i lasersku tehnologiju kako identificirao korov među usjevima i uklonio ga s polja. 

Beta testiranje na brokuli i luku

Robotski uništavač korova koristi 12 kamera kako bi snimio situaciju na tlu ispred sebe. Podaci se šalju računalu koje pomoću umjetne inteligencije raspoznaje žito od kukolja, doslovno. Identificirani korov potom se uništava pomoću lasera s ugljičnim dioksidom. 

Robot je toliko učinkovit da može ukloniti više od 100.000 korova na sat i prekopati 15 do 20 hektara u jednom danu. Ručno čupanje korova trajalo bi tjednima.

Od svog osnutka 2018. godine, tvrtka je usko surađivala s poljoprivrednicima na razvoju tehnologije koja podržava učinkovito uklanjanje korova kako za konvencionalne, tako i za organske poljoprivrednike.

Robot je toliko učinkovit da može ukloniti više od 100.000 korova na sat i prekopati 15 do 20 hektara u jednom danu
Robot je toliko učinkovit da može ukloniti više od 100.000 korova na sat i prekopati 15 do 20 hektara u jednom danu

Roboti su prošli beta testiranje na farmama specijalnih usjeva, radeći na poljima s raznim usjevima, uključujući brokulu i luk.

Skupi, ali se isplate

Problem bi za neke mogao biti to što je ovaj robot u startu prilično skup. Koliko će na kraju koštati, još se ne zna, ali ljudi iz Carbon Roboticsa kažu da će mu se cijena biti "stotine tisuća dolara".

No, s obzirom na to da ukida potrebu za manualnim radom nadničara, njegova bi se nabava mogla isplatiti za nekoliko godina. Ionako, kažu proizvođači, imaju više narudžbi nego što ih mogu ispuniti.

Modeli Carbon Roboticsa za ovu godinu odavno su rasprodani, a već se mogu naručiti roboti za 2022. Tvrtka nudi i mogućnost najma, što robote čini dostupnijima manjim farmama s manje obradivih površina koje treba oplijeviti.