Invazija robotskih skladištara

Boston Dynamics objavio je zanimljivu snimku svojih naprednih robota koji preslaguju velike pakete, ali i Hrvatska ima svojeg konja, tj. robota za utrku

Sandro Vrbanus nedjelja, 31. ožujka 2019. u 07:00

Iz robotičke kompanije Boston Dynamics s vremena na vrijeme u javnost puste tek kakav zanimljiv video svojih naprednih robota, i ostavljaju javnosti da špekulira (ili mašta) o detaljima i mogućnostima njihove primjene. Mnogo drugačije nije niti ovaj put – na YouTube su postavili kratki video svojih skladišnih robota tipa Handle.

Kažu kako je riječ o robotima izrađenima za rad u logistici. Sposobni su samostalno preslagivati pakete ili raspakiravati palete u skladištu, te proizvode smještati na njihovo predodređeno mjesto. Za sve to koriste se računalnim vidom i preciznom tehnologijom na kakvu smo od Boston Dynamicsa već navikli. U objavljenom videu dva Handle robota manipuliraju kutijama mase oko 5 kg, ali su inače sposobni dizati terete i do 15 kg.

Robo-skladištari iz našeg sokaka

Da ne ostane sve na stranim rješenjima, spomenimo ovdje kako i zagrebački startup Gideon Brothers napreduje u razvoju svojih robota-skladištara. Prva hrvatska kompanija koja će koristiti usluge autonomnih robota za preslagivanje paleta u skladištima je Tokić d.o.o., najveći domaći trgovac autodijelova.

Roboti iz Gideon Brothersa u Tokićevim će se skladištima autonomno i uz pomoć lidara snalaziti u preko 200.000 artikala, te će pomagati radnicima u transportu teških tereta. Svaki od robota u stanju je prevoziti i do 800 kilograma na standardnim paletama, bez potrebe za ljudskim nadzorom. Isto tako za njihov rad nije potrebno prilagođavati skladište, već se oni kreću po postojećem planu prostora.

Osim Tokića, usluge zagrebačkog AI robotičkog startupa koristit će i Atlantic Grupa u svojem novom logističkom centru kod Velike Gorice.