Policija San Francisca predlaže korištenje robota koji bi mogli ubiti osumnjičene

Ako bude dopušteno, SFPD će koristiti robote u slučajevima "kada je rizik od gubitka života za pripadnike javnosti ili službenika neizbježan i nadmašuje bilo koju drugu raspoloživu opciju sile."

Tomislav Stanković ponedjeljak, 28. studenog 2022. u 12:18
📷 Image: unsplash.com/@drscythe
Image: unsplash.com/@drscythe

Nadzorni odbor San Francisca trebao bi ovaj tjedan glasovati o prijedlogu SFPD-a za korištenjem robota na daljinsko upravljanje za "obuku i simulacije, uhićenja kriminalaca, kritične incidente, hitne okolnosti, izvršenje naloga ili tijekom procjena sumnjivih uređaja."

Policijska uprava trenutno ima 12 funkcionalnih robota na daljinsko upravljanje koji se uglavnom koriste za deaktiviranje bombi ili rukovanje opasnim materijalima dok se modeli Remotec F5A i QinetiQ Talon mogu prilagoditi i za držanju oružja, prenosi PCMag.

Zahtjev je izazvao oštru reakciju zagovornika građanskih prava. "Živimo u pretpostavljenoj budućnosti, gdje raspravljamo o tome može li policija koristiti robote za pogubljenje građana bez suđenja, porote ili suca.” izjavio je Tifanei Moyer, odvjetnik u Odboru odvjetnika za građanska prava zaljeva San Francisco.

Ako prijedlog i bude odobren ovo neće biti prvo korištenje robota na daljinsko upravljanje od strane američke policije. Policija u Dallasu je 2016. upotrijebila robota za uništavanje bombi, naoružanog eksplozivnom napravom.