Robot nosio olimpijsku baklju

U sklopu priprema za Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji olimpijsku baklju po prvi je puta u povijesti nosio i jedan robot

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. prosinca 2017. u 17:00

U Južnoj Koreji će, u gradu Pyeongchangu, u veljači sljedeće godine biti održane Zimske olimpijske igre. Kako je običaj, baklja kojom će se upaliti olimpijski plamen na otvaranju prije same ceremonije putuje zemljom, pa je ovih dana stigla i do grada Daejeona. Tamo ju je dočekao – po prvi puta u povijesti – i jedan robot.

Robot Hubo izrađen je na Korejskom institutu za znanost i tehnologiju (KAIST). Ovom prilikom dočekao je trkača s olimpijskom bakljom, preuzeo istu, pozirao za medije, te potom prevalio kratki put s njom. Prije nego je baklju predao sljedećem nosiocu, profesoru koji je zadužen za njegov razvoj, Hubo je izveo i kratki performans. Probušio je, naime, rupu u zidu (što mi je inače jedna od zadaća u redovnom poslu), te kroz nju progurao baklju.

No, tu ovom spektaklu nije bio kraj, jer je sljedeći nositelj olimpijske baklje bio još jedan stroj – "hodač" FX-2, koji izgleda kao dva metra visoki robot u kojem sjedi čovjek i upravlja njime. Ovim događajem najavljene su sljedeće Zimske olimpijske igre kao tehnološki najnapredniji takav događaj do sada.

Na ZOI u Južnoj Koreji će, naime, čak 85 robota biti "zaposleno" na raznim mjestima, a zadatak će im biti pomagati posjetiteljima u snalaženju, pokazivati im put, te ih pozdravljati na velikom broju svjetskih jezika.