Robot za vađenje krvi precizniji od ljudi

Ako se pita istraživače iz New Jerseya, problemi s traženjem vena i uzimanjem uzoraka krvi u bliskoj bi budućnosti mogli biti riješeni korištenjem robotskog "medicinskog tehničara"

Sandro Vrbanus srijeda, 12. veljače 2020. u 06:00

Ručni uređaj za automatizirano brzo uzimanje uzorka krvi iz vena po prvi je puta testiran na ljudima. Sam uređaj osmišljen je i testiran na sveučilištu Rutgers u New Jerseyu, a pokazalo se kako prilikom vađenja krvi dostiže ili čak i premašuje kliničke standarde kad je riječ o preciznosti nalaženja i pogađanja vena.

Robotsko vađenje krvi

Automatizirani robot postavlja se na podlakticu gdje ultrazvučnim snimanjem pronalazi vene, dok robotska ruka prema njima pozicionira iglu. Na svim ispitanicima na kojima je ovaj uređaj testiran preciznost mu je bila 87%, dok je u skupini onih pacijenata kod kojih su vene lake za pronalaženje uspješnost robotskog "medicinskog tehničara" bila 97%. Doduše, testiranje je obavljeno na samo 31 pacijentu, no i to je bilo dovoljno za objavu članka u stručnom časopisu Technology.

Osim za dobivanje uzorka krvi ista se tehnologija može upotrijebiti i za uvođenje intravenoznih sondi, katetera, arterijske kanile, igala za dijalizu i slično. Znanstvenici koji stoje iza ove inovacije kažu da bi se ona u budućnosti mogla spojiti s centrifugalnim analizatorom krvi, što bi stvorilo mobilnu jedinicu za lako obavljanje pretraga u bolnicama ili ambulantama.

U SAD-u se uzimanje krvi obavlja oko 1,4 milijarde puta godišnje, kažu sa sveučilišta Rutgers. Tehničari tamo bilježe neuspješno traženje vena kod 27% pacijenata kojima vene nisu vidljive, 40% kod onih kojima nisu opipljive, te u čak 60% slučajeva kod iznimno mršavih pacijenata – pa bi se korištenjem ovakvog robotskog pomoćnika taj proces značajno mogao ubrzati, olakšati i pojeftiniti.