Robotski psi čuvaju zračnu bazu na Floridi

Američko ratno zrakoplovstvo uposlilo je poluautnomne robotske pse na zadacima čuvanja i patroliranja oko njihove zračne baze Tyndall, na područjima koja nisu pogodna za kretanje ljudi ili vozila

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. studenog 2020. u 11:30

Već smo više puta pisali o robotskim psima iz serije Spot Boston Dynamicsa, njihovim mogućnostima i različitim primjenama ove tehnologije. Međutim, nije to jedini projekt u kojem je nastao robotizirani četveronožni patrolni stroj nalik psu. Njegovog konkurenta izradili su zajednički u kompanijama Immersive Wisdom i Ghost Robotics, u suradnji s Ratnim zrakoplovstvom SAD-a. Rezultat njihove suradnje je poluautonomni patrolni robotski pas predstavljen ranije ovog mjeseca u zračnoj bazi Tyndall na Floridi.

Autonomno ili poluautonomno patroliranje

Robotski psi će biti angažirani na čuvanju ove zračne baze. Patrolirat će zajedno s ljudima ili kao njihovi pomoćnici na teže pristupačnim terenima na kojima je pristup pješice ili vozilima otežan. Navodit će ih se na daljinu putem kontrolera i VR naglavnika, a na sebi će imati potrebne kamere i senzore potrebne za video nadzor terena.

Osim navođenog patroliranja, robotskim psima će se moći i unaprijed zadati ruta kojom će se kretati. U slučaju da naiđu na neželjene posjetitelje, takvima će operatori robota moći izdati glasovne naredbe putem zvučnika postavljenih na robotima. Tvorci robota vjeruju da će njihov proizvod dati nove "oči i uši" svima koji rade na osiguranju zračne baze Tyndall, ali i da će kombinacija robotike i virtualne stvarnosti koju su stvorili donijeti revoluciju u osiguranje vojnih baza kakvo poznajemo.

Tehnologija, kažu, ima potencijal i zamijeniti postojeće nadzorne sustave, posebno u kritičnim situacijama, posebnim uvjetima na terenu, ili u situacijama traganja i spašavanja u prirodnim i drugim katastrofama. Robotski psi mogu se koristiti kao standardna ili pričuvna metoda nadzora, a nezamjenjivi su u mobilnim jedinicama. 325. borbena eskadrila prva je jedinica unutar američkog Ministarstva obrane koja ih je dobila, a vjerojatno neće biti i posljednja.