Robotski pas Boston Dynamicsa vuče rikšu

Proslavljeni "Mythbuster" Adam Savage za svoj je YouTube kanal Tested dobio na korištenje naprednog robota Spot, pa je za njega osmislio prilično zabavnu primjenu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. veljače 2020. u 15:31

Boston Dynamics prošle je godine u prodaju pustio svojeg "robotskog psa", četveronožnog naprednog robota Spot koji može poslužiti u najrazličitije namjene. Spotom je moguće upravljati na daljinu, ali ga je moguće poslati i u autonomnu misiju. Pri hodanju on se služi računalnim vidom i naprednim AI algoritmima, a proizvodi se u malenim serijama samo za specijalizirane slučajeve. Iz tog razloga nije javno niti objavljena njegova cijena, za koju se špekulira da bi se mogla kretati otprilike na razini cijene automobila – no, kojega, to već ovisi o ugrađenim opcijama.

Da ne ostane sve na industrijskoj primjeni, Boston Dynamics jednog je Spota posudio i Adamu Savageu, makeru, stručnjaku za filmske rekvizite i makete, koji nakon završetka slavne serije Mythbusters svoje uratke objavljuje na YouTube kanalu Tested. Za potrebe ovog kanala Spot će kod njega u radionici ostati godinu dana, a on će mu smišljati zabavne i neobične zadatke.

Robotska rikša

Jedan od prvih takvih je pretvaranje "robotskog psa" u životinju koja može vući rikšu. Dakako, i samu rikšu Savage je izradio vlastitim rukama, a potom je na nju, uz posebne priključke, povezao i Spota. Nakon ponešto testiranja sjeo je u rikšu, daljinski upravljač za robota dao kolegi, i – provozao se njome.

Cijela je reportaža o ovom pothvatu robotiziranja rikše, dakako, postavljena na YouTube, gdje već ima značajno preko milijun pregleda.