Autosalon u Šangaju u znaku električnih automobila: u modi su nova energetska vozila

Pandemija možda još uvijek koči prodaju automobila u drugim dijelovima svijeta, ali u Kini se vozila opet kupuju na veliko, naročito ona na električni pogon

Mladen Smrekar utorak, 20. travnja 2021. u 14:19

Kinezi su očito zaboravili na pandemiju koronavisusa i tamo se automobili opet kupuju na veliko. Oko 7,5 milijuna novih vozila registrirano je na najvećem svjetskom tržištu automobila u prva tri mjeseca ove godine; čak 63% više u odnosu na prvo tromjesečje lani i, što je puno relevantniji podatak, 20% više u odnosu na isto razdoblje 2019.

Invazija elektromobila

Gotovo pola milijuna kupljenih vozila otpada na automobile pogonjene alternativnim energijama, u Kini poznatim kao nova energetska vozila ili NEV. A to je za 87% više u odnosu na 2019. godinu, kada je vlada još uvijek izdašno subvencionirala kupovinu, a Tesla je tek trebala početi sklapati svoj "Made in Shanghai" model 3.

Kinesko udruženje proizvođača automobila očekuje da će ove godine prodano rekordnih 1,5 milijuna NEV-ova, a kako sad stvari stoje taj bi se plan mogao i premašiti. NEV-ovi su činili 10,5% svih prodanih automobila u ožujku, što je gotovo dvostruko više od lanjskog udjela.

Velike se stvari očekuju od ovogodišnjeg, upravo započetog, 19. autosalona u Šangaju, priredbe koja je izrasla u vodeću platformu za lansiranje novih automobila.

U financijskoj prijestolnici Kine izložit će se velik broj novih elektrificiranih modela, uključujući VW-ov sedmerosjed ID.6 SUV, Audijev luksuzni SUV crossover Q4 e-tron, BMW-ov iX SUV, elegantnu limuzinu Mercedes-Benz EQS ili Fordov SUV Mustang Mach-E.

Pametne limunine i crossoveri

Među kineskim proizvođačima automobila pojavit će se i Xpeng, jedna od tri kineske automobilske tvrtki s Nasdaqova popisa, koji će u Šangaju izložiti svoju novu "pametnu" limuzinu P5, opremljenu Lidar senzorima. Otkako su joj odškrinuta američka vrata, vrijednost tvrtke sa sjedištem u Guangzhouu porasla je za gotovo 10 milijardi dolara.

Zeekr 001
Zeekr 001

Na autosalonu će debitirati i Zeekr, nova EV marka Geelyja. Njihov crossover 001 cilja na kupce Tesle koja je u svojoj tvornici nedaleko Šangaja nedavno počela proizvoditi model Y.

Prototipovi i koncepti

U Šangaju će predstaviti i niz prototipova i konceptnih automobila, a najviše pompe podignuto je oko letećeg taksija, Volocoptera koji su razvili Geely i Daimler te BMW-ovog konceptnog automobila Vision M Next koji može postići brzinu do 300 kilometara na sat.

Pojava velikog broja električnih vozila dobra je vijest za potrošače. U prva dva mjeseca prosječna cijena NEV-a pala je za 32.800 yuana, oko 5000 dolara, a sve se više pažnje posvećuje i sigurnosti.

Iako se prošle godine u Kini zapalilo tek 0,002% EV-a - ta je stopa kod  automobila s unutarnjim izgaranjem pet puta veća - to je i dalje jedan od glavnih nedostataka koje potencijalne kupce odbija od kupovine elektromobila.