Sajmovi

Najmoćnije AMD X570 ploče predstavljene na Computexu 2019

Denis Arunović petak, 31. svibnja 2019. u 19:00

Zasigurno najveća vijest s ovogodišnjeg Computexa je dolazak nove, treće generacije AMD-ovih odličnih procesora Ryzen. S njima stiže i nova generacija matičnih ploča temeljenih na čipsetu X570. Pogledajmo najatraktivnije modele

Iako se novi Ryzeni 3000 mogu koristiti i na većini starijim Socket AM4 matičnih ploča, korisnici koji žele iskoristiti sve prednosti nove platforme s procesorom će kupiti i novu matičnu ploču temeljenu na čipsetu AMD X570. Ovo je nakon dugo vremena prvi AMD-ov čipset koji donosi modernije mogućnosti u odnosu na Intelova rješenja. Osim podrške za PCIe 4.0, ploče koje će biti temeljene na njemu donose i hrpu modernih značajki kao što su WiFi 6 kontroleri, 2,5 i 10-gigabitni kontroleri, aRGB osvjetljenje itd. Ploča je naravno jako mnogo, pa ćemo na brzinu pogledati samo udarne modele najpoznatijih proizvođača.

ASRock X570 AQUA

Iako je X570 Aqua bez sumnje najmoćnija ASRockova ploča za Socket AM4 procesore, rijetki će je uopće moći ugraditi u svoje računalo. Naime, ovu vodom hlađenu zvjerku tvrtka namjerava proizvesti u ograničenoj seriji od samo 1.000 komada, s tim da je model demonstriran na Computexu označen kao prvi iz serije. Drugi faktor je naravno cijena – očekuje se da će Aqua koštati oko 1.000 dolara odnosno 1.000 eura kad stigne do Starog kontinenta.

Fotke preuzete s web stranica Techpowerup.

Ploča ima 16-fazno napajanje za procesor, tri PCIe x16 4.0 utora, tri PCIe x1 4.0 utora i dva M.2 utora za SSD-ove. Straga se nalaze po jedan HDMI i DisplayPort (ako vam slučajno padne na pamet ugraditi APU, a ne čisti Ryzen CPU), dva Thunderbolt porta (ovo je valjda prva AMD-ova ploča s Thunderbolt sučeljem), 2,5-gigabitni mrežni konektor, 10-gigabitni mrežni konektor, konektori za antene WiFi 6 i Bluetooth 5.0 kartice te konektori zvučne kartice koju pogoni ALC1220 čip u kombinaciji sa Sound Blaster Cinema 5 softverom.

Asus ROG CrossHair VIII Formula

Ploče Formula u Asusovoj ROG gami specifilne su po rashladnom sistemu koji ima pripremu za spajanje na modularne sustave vodenog hlađenja. ROG CrossHair VIII Formula trenutno je najmoćnija X570 ploča u Asusovoj ponudi, no očekuje se da će u nekom trenutku stići i nabrijaniji model CrossHair Extreme.

Formula dakle nudi hlađenje s potpisom EKWB-a, slovenskih "vodenih" specijalista, aktivni hladnjak na čipsetu (ovo je čini se dosta česta značajka X570 ploča zbog implementacije PCIe 4.0 kontrolera), WiFi 6 i Bluetooth 5.0, 5-gigabitnu i standardnu 1-gigabitnu mrežnu karticu, Aura Sync RGB osvjetljenje, audio u kombinaciji SupremeFX S1220 kontrolera i ESS ES9023P DAC-a te moćno 16-fazno napajanje za procesor. Po pitanju utora na sâmoj ploči na raspolaganju su nam tri PCIe x16 4.0, jedan PCIe x1 4.0 te dva M.2 PCIe 4.0 utora koji su složeni jedan iza drugog u donjem dijelu ploče i prekriveni sa zajedničkim pasivnim hladnjakom. Još jedna premium značajka je metalna zaštita na poleđini ploče, koja služi kao konstrukcijsko ojačanje.

Gigabyte X570 Aorus Xtreme

Najmoćniji Gigabyteov X570 uradak istog trenutka upada u oči zbog implementacija hladnjaka na VRM-ovima. Naime, već duže vrijeme matične ploče hladnjaci na pločama dizajnirani su s fokusom na izgled, a ne na performanse, dočim je Gigabyte odlučio napraviti upravo suprotno. Ova ploča zbog toga ima hladnjake načinjene od tankih aluminijskih rebara, kakvi su se koristili na matičnim pločama prije 10-ak godina, a kakvi se i dan danas koriste na hladnjacima za procesore ili grafičke kartice.

Ispod hladnjaka, koji je inače toplovodnom cijevi povezan s hladnjakom na čipsetu, nalazi se 16-fazno napajanje (čini se da je to nekakav standard za high-end X570 ploče). Ploča nudi tri PCIe x16 4.0 utora te tri M.2 PCIe 4.0 utora opremljena s pasivnim hladnjacima. Po pitanju mreže i ovdje imamo WiFi 6 u kombinaciji s Bluetoothom 5.0, 10-gigabitni Aquantijin NIC i 1-gigabitni Intelov. Za zvuk se brine Realtekov ALC1220-VB kontroler u kombinaciji s ESS Sabre 9218 DAC-om i WIMA hi-fi kondenzatorima što prema Gigabyteu rezultira s izlazima koji nude omjer šuma i signala od 130 dB.

MSI MEG X570 Godlike

Na kraju tu je i MSI-jeva perjanica MEG X570 Godlike. Ova je ploča zanimljiva po dodatnoj opremi – M.2 Xpander kartici koja dodaje još par M.2 utora te 10G mrežnoj kartici koju možete ubaciti u računalo ako vam ovakva vrsta povezivosti doista treba. Samim time stražnja pločica s konektorima na ovoj je ploči ponešto siromašnijeg izgleda nego na ostalim modelima, mada i tu vidimo antene za WiFi 6 / Bluetooth 5.0 kontroler i dva mrežna konektora – jedan 2,5-gigabitni, a drugi standardni 1-gigabitni. Tu je i veliki stereo konektor namijenjen korisnicima koji u kombinaciji s PC-jem koriste Hi-Fi slušalice, a žele iste priključiti na audio sustav ploče koji je temeljen na ESS-ovom DAC-u.

Ploču krasi 18-fazno napajanje procesora, hlađenje s toplovodnom cijevi koja povezuje sve elemente sustava, aktivno hlađenje čipseta, OLED ekran smješten desno od memorijskih utora, četiri PCIe x16 4.0 utora i tri M.2 PCIe 4.0 utora s pasivnim hladnjacima na sâmoj ploči.