Sajmovi

Ovo je šest najboljih hi-fi sustava koje smo čuli na zagrebačkom Too Loud Festu

Davor Šuštić subota, 20. listopada 2018. u 20:06

Audiofili iz Hrvatske i okolnih zemalja ovog vikenda gravitiraju zagrebačkom hotelu Hilton, na čija se tri kata rasprostire Too Loud Fest, sajam koji se već u drugoj iteraciji profilirao kao najbolji svoje vrste u ovim krajevima

Subotnje prijepodne proveli smo na Too Loud Festu, izvrsno organiziranom hi-fi sajmu koji se drugu godinu zaredom održava u zagrebačkom hotelu Hilton. Kao i prošle godine, sajam se proteže na tri kata hotela, a svoje hi-fi uređaje i čitave sustave izlažu doslovce svi relevantni domaći distributeri iz svijeta visokokvalitetnog zvuka. Današnji, prvi dan sajma zatvara se u 20h, a ako ste u blizini, još nije kasno da ga posjetite sutra – bit će otvoren od 10 do 20h.

Vjerojatno najskuplji sustav na sajmu predstavio je Rotary Audio. U cijelosti je sastavljen od McIntoshovih proizvoda - zvučnika XTR2.1K (preko milijun kuna) i pripadajuće elektronike
Vjerojatno najskuplji sustav na sajmu predstavio je Rotary Audio. U cijelosti je sastavljen od McIntoshovih proizvoda - zvučnika XTR2.1K (preko milijun kuna) i pripadajuće elektronike

Osim što se praktički svim sobama hotela mogu razgledati i poslušati neki od najboljih hi-fi sustava današnjice, događaj je ispunjen europskim i svjetskim premijerama pojedinih uređaja, kao što su KEF-ovi zvučnici R3 (to su oni koje smo nedavno slušali u KEF-ovoj tvornici u Engleskoj) i Acoustic Energyjev model AE300, ili Accuphaseovo pojačalo A-75 i SA-CD svirač DP-750. Oba dana također su ispunjena koncertima, prezentacijama i predavanjima, stoga bi baš svatko trebao uspjeti pronaći nešto za sebe. Premda će vam otprilike dva sata biti dovoljna da prođete sve sobe i kratko poslušate sve izložene sustave, s obzirom na puku količinu sadržaja, vaš posjet Too Loud Festu se bez problema može pretvoriti u poludnevnu hi-fi avanturu. Ulaznica stoji 35 kuna, a može se kupiti online ili na ulazu u hotel Hilton.

Što nam se od svega izloženog najviše dopalo? Teško je izdvojiti jedan sustav, stoga ćemo, bez posebnog redoslijeda, proći kroz nekoliko favorita, koje nipošto ne biste trebali zaobići.

KEF R3 i Simaudio

Sigma Audio Koncept na Too Loud Festu demonstrira KEF-ove zvučnike R3, koje pogoni Simaudiov ACE. Ovo je prvi put da se ovi novi KEF-ovi zvučnici mogu javno vidjeti i čuti u Europi. Sami zvučnici su početni model u KEF-ovoj posve obnovljenoj liniji R, o kojoj smo već pisali nakon posjeta KEF-ovoj tvornici u Maidstoneu. Kanadski Simaudio proizvodi pojačala, DAC-ove i drugu elektroniku najviše klase i novitet je u ponudi Sigma Audio Koncepta. U izložbenom prostoru također se mogu pogledati brojni drugi KEF-ovi zvučnici, kao i elektronika Bluesounda i NAD-a. Na drugom katu hotela Hilton Sigma Audio Koncept demonstrira Dolby Atmos surround sustav, ponovo temeljen isključivo na KEF-ovim zvučnicima.

Bowers & Wilkins 800 D3 i Pathos

Sonus Art je izložio Bowers & Wilkinsove impozantne zvučnike 800 D3, vrhunac tvrtkinog inženjeringa, kao i podjednako impresivnu Pathosovu elektroniku. Kao što vjerojatno znadete, Bowers & Wilkins je nedavno u potpunosti obnovio svoju ponudu zvučnika, stoga je posjet izložbenom prostoru Sonus Arta sjajna prilika da ih vidite uživo – i čujete najmoćnije među njima. U drugom dijelu izložbenog prostora također se mogu poslušati Astell&Kernovi izvrsni prijenosni svirači, kao i mnoge slušalice, među kojima najviše pažnje privlače Audezeovi modeli.

Dali Oberon

Nove boje zvuka premijerno predstavljaju Dalijevu gamu zvučnika Oberon, svojevrsne nasljednike poznatih i priznatih Zensora. Premda će se Zensori i dalje prodavati te nastaviti odlično kotirati u smislu uloženog i dobivenog, linija Oberon, sastavljena od dva bookshelfa (Oberon 1 i Oberon 3) te dva floorstandera (Oberon 5 i Oberon 7), ovdje je da nastavi pružati izvrsnu kvalitetu zvuka za razuman novac. Danska tvrtka iznova oduševljava estetikom svojih zvučnika, ali ne zaboravlja ni na performanse, u što ćete se uvjeriti kad poslušate izložene Oberone 7.

Magnepan i Edifier

HD-multimedia se predstavlja na dvije fronte – na 2. katu izložen je doista impresivan, skupocjen sustav s parom Magnepanovih magnetostatskih zvučnika, a na 8. katu se demonstriraju aktivni zvučnici s potpisom Edifiera i Airpulsea. Sustav izgrađen oko Magnepanovih zvučnika impresionira vjernošću prezentacije – malo koji drugi sustav na sajmu stvorio je toliko jak osjećaj da sredimo u prvom redu neke koncertne dvorane, s bendom koji uživo svira na pozornici. S druge strane, Edifierovi zvučnici S1000DB i S2000 Pro u klasi su ispod 5.000 kuna i rado ih kupuju ljubitelji visokokvalitetnog zvuka koji glazbu prvenstveno slučaju dok sjede za računalom. Airpulse je Edifierov brend nešto više klase (i cijene). Edifierove zvučnike u dogledno vrijeme namjeravamo detaljno testirati i recenzirati, kako bismo iz prve ruke provjerili ima li istine u onome što njihovi vlasnici tvrde – da gotovo nema boljeg zvuka za manje novca.

Tannoy Kensington Gold Reference i Accuphase

Planet Audio nastupa s fenomenalnim Tannoyevim zvučnicima Kensington Gold Reference, koji su nas zadivili dinamikom i uglađenošću akustičke prezentacije. Na demonstraciji smo proveli dvadesetak minuta, no imali smo dojam da bismo ih mogli slušati satima, zahvaljujući neobično rafiniranom, profinjenom zvuku koji izlazi iz nesvakidašnjih, "staromodno" dizajniranih kutija. Za elektronički dio sustava brinu su se vrhunski Accuphaseovi uređaji, a glazba se pušta analogno, s vinila. Nemojte napustiti Too Loud Fest bez slušanja ove impresivne kombinacije.

Harbeth M30.2 40th Anniversary Edition i Naim

Audio Dream na Too Loud Festu posjetitelje svojeg prostora obara s nogu apsolutno impresivnim Harbethovim zvučnicima. Legendarni engleski proizvođač je sa svojim modelom M30.2 40th Anniversary Edition napravio nešto doista posebno. Ovaj sustav s neviđenom lakoćom mete pod s dvostruko ili trostruko većim i skupljim izloženim sustavima te zorno podsjeća da o akustičkim performansama ne smijemo suditi isključivo na temelju fizičkih gabarita. Da bi se iz Harbethova izvukao maksimum, brine se elektronika još jednog čuvenog engleskog proizvođača – Naima.

Razgledajte galeriju fotografija raznih drugih sustava koji će vas dočekati na ovogodišnjem Too Loud Festu - možda vas baš neki od njih motivira da sutra "potegnete" do Zagreba.