Kako napraviti osobni rječnik stranih riječi

Među brojnim funkcijama u Googleovom pandanu Excelu nalazi se i funkcija za prevođenje riječi

Mario Baksa ponedjeljak, 25. studenog 2019. u 06:00

Google Sheets je Googleovo viđenje tabličnog kalkulatora. Zgodno za one kojima ne trebaju napredne funkcije Excela, a i žele tablicama imati lak pristup s više uređaja, bilo da se radi o računalima ili prijenosnim uređajima poput mobitela ili tableta. Do Sheetsa dolazi se preko adrese https://sheets.google.com.

Jedna od funkcija koju ima Sheets ima je GOOGLETRANSLATE. Već se iz samog naziva funkcije može zaključiti što radi - korištenjem Googleovog prevoditeljskog enginea prevest će riječ ili izraz.

Sintaksa

GOOGLETRANSLATE(text, [source_language, target_language])

Pritom su argumenti:

text - Tekst koji će se prevesti. To može biti tekst naveden u navodnicima ili oznaka ćelije.

source_language - Dvoslovna oznaka jezika napisanog teksta, na primjer "en" za engleski, "hr" za hrvatski, "de" za njemački. Ako se taj argument ne navede ili se umjesto oznake jezika napiše "auto", Google Translate će sam pokušati prepoznati o kojem jeziku je riječ.

target_language - Dvoslovna oznaka jezika u koji želite prevesti tekst. Ako je ne navedete, prevest će se u jezik koji koristi operacijski sustav.


Primjena

Odaberite neku ćeliju u koju ćete upisati riječ koju želite prevesti na drugi jezik. Mi smo se odlučili za ćeliju A2, jer prvi red ostavljamo za nazive jezika. Kako ćemo formulu kopirati i u ostale stupce, a želimo da se u njoj uvijek referencira upravo prvi stupac, stupac A, zapravo ćemo koristiti oznaku $A2, kojom govorimo da je oznaka stupca nepromjenjiva. U suprotnom, kad bismo formulu iskopirali u treći stupac, Sheets bi nam A2 promijenio u B2, a to u ovom slučaju ne želimo.

Za primjer, želimo prijevode riječi s engleskog jezika, tako da ćemo prvi stupac koristiti za engleski jezik, drugi stupac (stupac B) za hrvatski, treći za francuski, četvrti za njemački. U ćeliju A2 upišemo neku riječ na engleskome jeziku - recimo car.

Uz tu riječ, u stupcu B, želimo vidjeti prijevod na hrvatskom jeziku, stoga ćemo u ćeliju B2 upisati formulu:

=GOOGLETRANSLATE($A2, "en", "hr")

Nakon pritiska tipke Enter na tipkovnici, u ćeliji B2 pojavit će se tekst automobil.

Iskopiramo formulu u treći i četvrti stupac. Naravno, tu ćemo zamijeniti oznake za odredišni jezik pa će tako formula u stupcu C, u kojem će biti prevedeno na francuski, biti:

=GOOGLETRANSLATE($A2, "en", "fr")

A u stupcu D, u kojem želimo prijevod na njemački jezik, bit će:

=GOOGLETRANSLATE($A2, "en", "de")

Riješili smo jedan redak.

Umjesto riječi car u prvi stupac možemo upisati neku drugu, recimo tree i nakon pritiska na tipku Enter dobijemo prijevod na hrvatski, francuski i njemački.

Ako želimo baš vlastiti rječnik s listom određenih riječi, koju ćemo nadopunjavati, kao što smo to morali raditi za sate stranih jezika u osnovnoj i srednjoj školi, jednostavno ćemo formule iz drugog retka iskopirati u naredne retke i u prvi stupac upisati riječi za koje želimo prijevod.