Mikrofoni - Kako protiv lošeg zvuka?

Svaka od komponenti u sklopu od mikrofona do snimke na disku može popraviti ili pokvariti snimljeni zvuk

Mario Baksa utorak, 2. siječnja 2018. u 16:20

P: Meni isti mikrofon ne zvuči jednako na HP-ovom laptopu i na stolnom računalu. Na laptopu je mnogo bolji zvuk i manji šum nego na stolnom računalu. Znači, laptop ima bolji audiočip...

O: Možda ima bolji audiočip, možda ima bolju izolaciju od elektromagnetskog zračenja, bolje filtriranje. Ako kvaliteta mikrofonskog ulaza nije prihvatljiva ili jednostavno želite poboljšanje, postoji više mogućih rješenja – kako s analognim spajanjem na računalo, tako i s digitalnih. 

 

1. Druga zvučna kartica

Želite li zadržati postojeći mikrofon, nemate baš mnogo opcija. Pretpostavljamo da se radi o nekakvom “kompjuterskom” mikrofonu ili slušalicama s mikrofonom (headsetu). Takvi mikrofoni napajaju se metodom tzv. Plug-in-power (PiP) – strujom napona 3-5 V koju dobiju iz zvučne kartice ili kakvog drugog uređaja. Najjeftinija opcija bi, dakle, bila kupiti zvučnu karticu s mikrofonskim ulazom (pretpostavljamo da koristite zvučnu karticu na matičnoj ploči), bilo internu (PCI ili PCI Express – ovisno o utorima koje imate na matičnoj ploči) ili vanjsku, tj. USB.

2. Pretpojačalo

Alternativa bi bila kupnja PiP mikrofonskog pretpojačala ili digitalnog snimača zvuka s PiP mikrofonskim ulazom. Nismo upoznati sa zasebnim takvim pretpojačalima, ali ona dolaze s prijenosnim mikrofonima – bubicama, primjerice, Aputure A.Lav. Dakle, mogli biste iskoristiti pretpojačalo tog mikrofona, no ako već kupujete taj paket, možete iskoristiti i taj mikrofon – bubicu ako vam za neke ili sve namjene više odgovara – znači imate veću fleksibilnost. Izlaz iz mikrofonskog pretpojačala ne biste spajali u mikrofonski ulaz na zvučnoj kartici, nego u linijski (line-in, aux-in) jer je izlaz iz pretpojačala dovoljno snažan (u mikrofonski ulaz zvučne kartice spajaju se isključivo mikrofoni kojima treba PiP napajanje).

3. Digitalni snimač

Primjer digitalnog snimača zvuka s PiP ulazom je popularni Zoom H1 – prijenosni snimač koji ujedno ima vlastiti stereo mikrofon u X/Y konfiguraciji. Njime, dakle, možete na memorijsku karticu snimati zvuk s mikrofona koji spojite u njega ili s njegova integriranog mikrofona. Zoom H1 ujedno ima i izlaz za slušalice, koji možete spojiti u linijski ulaz u zvučnu karticu, dakle kao da spajate mikrofonsko pretpojačalo. No ima i još nešto bolje – na računalo se može spojiti preko USB kabela i funkcionirati kao USB mikrofon. Ta velika fleksibilnost popraćena je i većim ulaganjem – taj uređaj košta 100, pa i više eura u našim dućanima.

4. Digitalni mikrofon

Ako ne želite kemijati nego želite gotovo rješenje, danas su dostupni i USB mikrofoni. Kod njih je mikrofonsko pretpojačalo, odnosno zvučna kartica, integrirana u sam mikrofon. USB mikrofoni često dolaze s mikrofonskom kapsulom većeg promjera i metalnom mrežicom, i sposobni su dobro uhvatiti puni frekvencijski spektar ljudskoga glasa. Neki modeli dolaze sa svojim stalkom i mogu se koristiti postavljeni na stol. Tehnički gledano, i Zoom H1 je USB mikrofon, iako je manje prikladan za podcastove i slične namjene od tipičnih USB mikrofona.