Ne dopada vam se novi zadani font Aptos u Officeu? Promijenite ga u nekoliko klikova

Ovih dana većem su broju korisnika stigla ažuriranja paketa Microsoft 365, kojima im je primijenjena lani najavljena promjena zadanog fonta iz Calibrija u Aptos. Ne želite li pristati na to, imamo rješenje

Sandro Vrbanus petak, 12. siječnja 2024. u 08:25

Microsoftov paket uredskih aplikacija Office, u sklopu paketa Microsoft 365 ili online, u konstantnom je nadograđivanju, pa s vremena na vrijeme dobiva nove funkcije i dodatke. Većina njih su specifične funkcionalnosti ili zakrpe "pod haubom", koje se prosječnog korisnika ne tiču pretjerano. Međutim, lani je Microsoft najavio da će uvesti jednu promjenu – i to takvu da će zahvatiti baš sve korisnike. Promijenit će, najavili su, zadani font unutar svojih aplikacija.

Prva je to promjena još od lansiranja paketa Office 2007, kada je legendarni Times New Roman bio zamijenjen dosadašnjim bezserifnim fontom Calibri. Novi odabir, nakon pomnog procesa promišljanja njihovih dizajnera, jest font Aptos. Nakon 15-ak godina, dakle, stiže kraj Calibriju kao zadanom fontu, a mijenja ga rješenje koje je "univerzalno, svestrano, humano, geometrijsko, snažno, dobro definirano i izravno", da se poslužimo izrazima kojima su ga i sami opisali.

Kako vratiti Calibri?

Aptos dolazi više oblika i težina, nudeći prilagodbu različitim primjenama, ali na prvu se mnogima jednostavno – nije svidio. Neki ne žele mijenjati ono na što su naviknuli kroz desetljeće i pol, drugi pak smatraju da je Aptos jednostavno ružan. Kako bilo, otvorite li ažurirani Word, Outlook, PowerPoint ili Excel, sva je prilika da ćete u praznom dokumentu pred sobom imati unaprijed odabran upravo taj novi font.

Spadate li u skupinu ljubitelja Calibrija ili samo u tradicionaliste nesklone posljednjem redizajnu, u nastavku donosimo kratke upute kako na jednostavan način vratiti sve na staro.

Word

U tekstualnom editoru promjena je vjerojatno najpotrebnija, a i najlakše ju je učiniti. Prvo pokrenite prazni novi dokument (na predlošku Normal.dotx). Zatim u alatnoj traci odaberite Design, pa iz ribbona odaberite Fonts i kliknite na Calibri (zadani font iz starijih verzija Officea).

Odmah pored tog izbornika nalazi se tipka "Set as Default", pa klikom na nju spremite promjenu. Ubuduće će vam se prazni novi dokumenti otvarati "kao nekada".

Microsoft Word - tri laka koraka
Microsoft Word - tri laka koraka

Outlook

Kliknite na izbornike File > Options > Mail > Stationery and Fonts... (ili Datoteka > Mogućnosti > Pošta > Tiskanice i fontovi...) Odaberite font koji želite primijeniti na svoje e-mailove. To može dakle biti Calibri ili bilo koji od ponuđenih.

U Outlooku, pak, različiti zadani font možete odabrati za tri primjene: za nove poruke, odgovaranje na poruke ili prosljeđivanje, kao i za sastavljanje i čitanje poruka s običnim (plain) tekstom. Iz tog razloga u svakom dijelu ovog prozora morate odabrati željeni zadani font.

Microsoft Outlook - malo više klikanja, ali i više mogućnosti prilagodbe
Microsoft Outlook - malo više klikanja, ali i više mogućnosti prilagodbe

Excel

U tabličnom kalkulatoru Excel postupak je sličan kao u Wordu. Ovdje je potrebno odabrati izbornik Page Layout (Izgled stranice), odabrati željeni font, pa potom dokument spremiti kao novu temu, odnosno datoteku s nastavkom .thmx u zadanu Excelovu mapu (C:\Users\[Korisnik]\AppData\Roaming\Microsoft\Templates\Document Themes). Potom će se nova-stara tema prikazivati u izborniku tema, no – Excel ne nudi mogućnost da odabranu temu koristite kao zadanu za sve nove dokumente. Nažalost, želite li koristiti vlastitu temu, morat ćete je svaki puta ručno odabrati iz ranije navedenog izbornika.

Microsoft Excel - Promjena se može obaviti, ali ne može biti zauvijek
Microsoft Excel - Promjena se može obaviti, ali ne može biti zauvijek

PowerPoint

U programu za izradu prezentacija zadani font i nije toliko bitna stavka, budući da font dokumenta ovisi o korištenim predlošcima i malo tko zapravo počinje s izradom prezentacije "od nule". Ipak, želite li i ovdje načiniti istu promjenu, potrebno je izraditi vlastiti novi predložak s odabranim fontom. Njega se potom sprema kao "Predložak programa PowerPoint", odnosno .potx datoteku. Spremite li ga u ponuđenu mapu C:\Users\[Korisnik]\Documents\Custom Office Templates, prilikom pokretanja nove prazne prezentacije, na izbor će vam biti i vaš predložak.

Službene Microsoftove upute za promjenu zadanog fonta (na hrvatskom jeziku) možete pronaći ovdje.

Calibri ili Aptos? Koji se vama više sviđa?
Calibri ili Aptos? Koji se vama više sviđa?