Pohrana u oblaku - Koji su cloud servisi besplatni?

Možda najjednostavnije zaobilaženje ograničenja podatkovnog prostora za one koji ne žele baš ništa platiti je otvaranje više računa na više servisa...

Mario Baksa srijeda, 4. travnja 2018. u 10:00

P: U jednom od prošlih Bugova spomenuli ste neki besplatni cloud servis koji nudi puno GB prostora. Listam Bugove, ali ne mogu naći tu informaciju, pa vas molim da mi kažete o kojem se servisu radi.

O: Moguće je da ste to pročitali u rubrici Pitanja i odgovori, no ako i niste mislili na to, možda je najbolje da vam damo link na web-stranicu s preglednim i ažurnim prikazom deset najboljih cloud servisa: http://www.techradar.com/news/the-best-cloud-storage. Tu prva dva mjesta drže Dropbox i Google Drive.

Prvi je praktički sinonim za spremanje datoteka u oblaku, iako za današnje pojmove ne nudi baš neki izdašni prostor – tek dva gigabajta su besplatna, što se može povećati preporukama i kroz neke druge aktivnosti ili akcije. Ako vam to nije dovoljno, a želite koristiti baš Dropbox, možete za 10 dolara mjesečno dobiti 1 terabajt. Dropbox je posebno popularan postao i zbog prilično dobre integracije u operacijski sustav, odnosno Explorer, jer u pozadini transparentno sinkronizira datoteke iz njegove mape na vašem disku s datotekama u oblaku.

Ne želite li izdvajati novac za to, na Google Driveu imate 15 gigabajta besplatno (100 gigabajta za dva dolara, terabajt za deset), a vjerojatno već i imate korisnički račun na Googleu, pa je sve što morate napraviti otići na adresu https://drive.google.com. Nije li vam ni to dosta, Mega (https://mega.nz) nudi besplatnih od 20 do 50 gigabajta, ovisno o tome hoćete li navesti i druge da se registriraju, i hoćete li instalirati aplikaciju za mobitel.

Neka od tih ograničenja možete zaobići korištenjem dodatnih korisničkih računa. No ništa vas ne sprječava da koristite više različitih servisa.