Što kada se dobivaju pogrešno iščitani podaci o "zdravlju" SSD-a?

U kakvom stanju su disk ili SSD, zapravo vam govore ti uređaji sami po sebi, putem sustava za nadgledanje i prijavu grešaka SMART - problem se može javiti u interpretaciji tih podataka

Mario Baksa srijeda, 11. rujna 2019. u 06:00

Problem

Instalirao sam program SSDLife Pro, ali mi ne prikazuje sve podatke (SSD drive info, read/write statistics...) pa ako mi netko može reći koji je razlog... Isti slučaj je i na drugom PC-u za SSD SanDisk Z400s.

Odgovor

SSDLife (Pro) je popularni program za očitavanje "zdravlja" SSD-ova, no treba imati na umu da je riječ  o četiri godine starom programu, čiji su autori odustali od razvoja, pa ne treba biti ništa čudno ako će program gubiti svoju funkcionalnost u kombinaciji s novijim SSD-ovima
SSDLife (Pro) je popularni program za očitavanje "zdravlja" SSD-ova, no treba imati na umu da je riječ o četiri godine starom programu, čiji su autori odustali od razvoja, pa ne treba biti ništa čudno ako će program gubiti svoju funkcionalnost u kombinaciji s novijim SSD-ovima

Taj program, kao i svi drugi, informacije na temelju kojih radi izračune/procjene/predviđanja vuče iz atributa sustava SMART (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology).

Svaki proizvođač mehaničkog diska ili SSD-a može koristiti atribute SMART koji nisu univerzalni, može za pojedine modele svojih uređaja izostaviti konkretne atribute, a može ih i drugačije formatirati. Stoga, interpretacija atributa SMART u konačnici ostaje na autoru programa kojim će se ti atributi nadgledati.

Shodno tome, najvjerojatniji razlog zbog čega SSDLife Pro ne daje procjenu za taj SSD, ali recimo i za model A400, je ili što pogrešno interpretira atribute SMART tih SSD-ova ili su jednostavno izostavljeni atributi koje koristi u formuli.

Rekli bismo vam da skinete novu verziju programa, no zadnja verzija tog programa datira još iz 2014. godine. Tako da je u konačnici glavni uzrok problema ili starost programa (autori su odustali od razvoja, odnosno nisu ga prilagodili novijim modelima SSD-ova) ili nevoljkost autora da promijene formulu.

U našem slučaju, besplatna verzija SSDLifea, koja podržava samo jedan SSD, na neki način uspijeva Intelovom SSD-u "izračunati" zdravlje 92%, iako taj SSD u SMART podacima nema atribut SSD Life Left, kao što ga recimo ima drugi SSD u našem računalu, Patriot Burst.

Kingstonov SSD Manager bez problema izražava očekivani preostali životni vijek SSD-a, što znači da iščitavanje parametara sustava SMART funkcionira
Kingstonov SSD Manager bez problema izražava očekivani preostali životni vijek SSD-a, što znači da iščitavanje parametara sustava SMART funkcionira

SSDLife Pro nije "alfa i omega" dijagnostike, odnosno nadgledanja stanja SSD-ova. Kingston nudi vlastiti program Kingston SSD Manager koji nadgleda važne parametre i spornih SSD-ova te ispisuje "zdravstveno stanje", odnosno SSD Health.

Drugi proizvođači uglavnom nude odgovarajući softver za svoje SSD-ove. A na kraju krajeva, možete se voditi i podacima SMART, odnosno sami pokušati procijeniti stanje SSD-a iz njih. Podatke SMART možete iščitati hrpom programa, npr. programom SSD-Z (iako, ni ovaj program više nije baš svjež - zadnja nadogradnja je iz 2016) ili HWiNFO64.