Meta će, početkom sljedeće godine, ugasiti svoju newsletter platformu Bulletin

Bulletin platforma pokrenuta je u travnju 2021. s ciljem ulaska na tada rastuće tržište koje izravno povezuje pisce i publiku. Newsletteri su trebali ponuditi novi, dodatni, izvor prihoda kreatorima

Tomislav Stanković četvrtak, 6. listopada 2022. u 06:00
📷 Image: unsplash.com/@solomin_d
Image: unsplash.com/@solomin_d

U vrijeme pokretanja Bulletin platforme servisi poput Substacka bilježili su ogroman rast u olakšavanju izravne veze između pisaca i njihove publike, a Twitter je također kupio newsletter platformu Revue.

Tada je Bulletin s čak 5 milijuna dolara financirao neovisne izdavače da se pridruže platformi, prenosi SocialMediaToday, čime je privukao njih više od 115. Pri tome je više od polovice kreatora na platformi dosegnulo više od 1000 pretplatnika.

U međuvremenu je Meta izgubila interes za ovaj način kreiranja i plasiranja sadržaja te su resursi preusmjereni na video kratke forme kao što je Reels (nastale po uzoru na TikTok).

Platforma je za pisce bila omogućena putem pozivnice, dok je publika mogla konzumirati sadržaj kreatora kao što su Malcolm Gladwell i Malala Yousafzai.

Dio sadržaja bio je besplatan, a Bulletin je uz to omogućio piscima prodaju pretplata. Kreatori će nastaviti ostvarivati prihod od pretplata sve do trenutka gašenja platforme 2023.

"Bulletin nam je omogućio da naučimo više o odnosu između kreatora i njihove publike te kako da ih bolje podržimo u izgradnji njihove zajednice na Facebooku", rekao je glasnogovornik Mete u izjavi za TechCrunch.