Apple će aktivno tražiti ilegalne sadržaje na korisničkim iPhoneima i iCloudu

Plan Applea je na mobitele instalirati softver koji bi tražio fotografije povezane sa zlostavljanjem djece. Očekivano, malo tko je sretan s najavom takvog "njuškanja" po uređaju

Sandro Vrbanus petak, 6. kolovoza 2021. u 19:30

Apple je nedavno znanstvenicima i sigurnosnim stručnjacima u SAD-u predložio da na milijune iPhonea instaliraju softver koji bi mogao pretraživati uređaje i otkriti eventualno ilegalne sadržaje. Ovu informaciju prvo je bio objavio Financial Times, da bi je Apple potvrdio službenom objavom na svojem blogu i izazvao negodovanje brojnih aktivista i stručnjaka za privatnost.

Protiv zlostavljanja djece

Osnovna namjena Applea jest na svojim platformama uvesti nove alate za sigurnost djece i sprječavanje distribucije materijala koji se tiču seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Plan ide u tri smjera. Prvi bi bio dati roditeljima alate za nadzor komunikacija koje im djeca obavljaju online, u kojem bi aplikacija Messages skenirala dječje poruke i strojnim učenjem prepoznavala nepoćudan sadržaj. O svemu bi roditelji bili obaviješteni, no Apple ne bi mogao doći do sadržaja poruka.

Kada dijete primi potencijalno nepoćudnu fotografiju, ona će biti skrivena. O evenutalnom pregledu slike bit će obaviješteni i roditelji
Kada dijete primi potencijalno nepoćudnu fotografiju, ona će biti skrivena. O evenutalnom pregledu slike bit će obaviješteni i roditelji

Druga nadogradnja omogućila bi iOS-u i iPadOS-u nadzor nad sadržajem koji se nalazi na uređajima i iCloudu. Među pohranjenim podacima tražile bi se fotografije koje se mogu povezati sa zlostavljanjem djece, a tako dobiveni podaci dijelili bi se s Appleom i policijom.

Treći dio odnosi se na virtualnu asistenticu Siri i pretraživanje na samom uređaju. Ti sustavi također bi pratili traži li netko sadržaje vezane za zlostavljanje djece i potom bi intervenirali. Ove bi nadogradnje trebale zaživjeti do kraja godine u sustavima iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 te macOS Monterey.

Nova upozorenja unutar iOS-a
Nova upozorenja unutar iOS-a

Problemi s privatnošću

Očekivano, "njuškanje" po privatnim sadržajima na mobitelu i iCloudu nije dobro odjeknulo u javnosti. Iako Apple tvrdi da su sustavi dizajnirani s privatnošću na umu, te da nitko neće moći pregledavati fotografije – za to će služiti algoritmi koji će uspoređivati hashirane podatke s bazom podataka u kojoj su poznati sadržaji vezani za zlostavljanje djece.

Sve se radi pod zaštitom enkripcije, a tek kada algoritmi potvrde da je riječ o problematičnom sadržaju, nadležni u Appleu će moći pregledati sadržaj. Ako i njihova provjera okarakterizira sadržaj kao onaj vezan za seksualno zlostavljanje djece, tek tada će se slučaj prijaviti.

Stražnja vrata

Kritičari već sada kažu kako Apple ovime, iako s dobrim namjerama, otvara vrata masovnom praćenju sadržaja koje korisnici imaju na uređajima ili ih razmjenjuju u alatima za komunikaciju. Infrastruktura koja će nadgledati iCloud u potrazi za dječjom pornografijom ili drugim oblicima zlostavljanja djece lako se, smatraju aktivisti za privatnost, može preokrenuti tako da pretražuje bilo kakve druge sadržaje, na zahtjev policije, istražnih organa ili autokratskih režima.

Ovaj pristup mogao bi otvoriti i "stražnja vrata" koja pojedine vlade diljem svijeta već dugo traže pod izlikom borbe protiv terorizma. Apple na sve odgovara enkripcijom i dodatnim stupnjevima zaštite za koje smatraju da su dovoljno robusni da odgovore na moguće izazove u pogledu privatnosti.