Apple će blokirati mogućnost otključavanja iPhonea koju koristi FBI

U jednoj od narednih nadogradnji iOS-a bit će ugrađeno automatsko blokiranje pristupa uređaju putem USB priključka

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. lipnja 2018. u 18:25

Slučajevi u kojima mobiteli kriminalaca dođu u ruke policiji i istražiteljima, te se na njima nalaze dokazi ključni za istragu, posljednjih godina su u fokusu javnosti jer sa sobom povlače i neizbježno pitanje privatnosti. Apple je u najrazvikanijem takvom slučaju, onom kod ubojice iz San Bernardina, odbio pomoći FBI-ju tako što bi izradio "otključanu" verziju iOS-a i dao im neograničen pristup podacima s mobitela zločinca – pravdajući se time da bi takva tehnologija mogla lako biti iskorištena i za narušavanje privatnosti brojnih običnih korisnika.

U međuvremenu su se FBI-ju i sličnim agencijama diljem svijeta na raspolaganje stavile kompanije poput izraelskog Cellebritea ili GrayShifta koje tvrde da imaju tehnologiju za otključavanje iPhonea (sve do najnovije generacije), i to bez potrebe za skeniranjem lica, otisaka prsta ili upisivanjem lozinke. Mobitele ovakvi stručnjaci otključavaju tako što i kabelom spoje sa svojim "crnim kutijama", te putem javnosti nepoznate metode zaobilaze enkripciju (otključavaju opciju beskonačne mogućnosti utipkavanja lozinki, te brute force napadom istu pogađaju) te iz uređaja izvlače istražiteljima korisne podatke.

No, Appleu se takva praksa baš i ne dopada, pa su sada potvrdili kako će u nekoj od sljedećih nadogradnji iOS-a dodatno zaštititi privatnost korisnika. Blokirat će, naime, mogućnost da se iPhone spoji na USB priključak ukoliko uređaj nije "legalno" bio otključan najduže sat vremena. To će policijama koje zaplijene uređaje ostaviti vrlo kratak vremenski rok za eventualno "kopanje" po podacima.

Iz Applea kažu kako im nije u cilju organima reda otežati posao nego spriječiti invaziju na privatnost korisnika. Opcija automatskog blokiranja USB pristupa uređajima spominje se u dokumentaciji iOS-a u verzijama 11.4.1 i 12, pa je očigledno kako će ona u javnu distribuciju krenuti uskoro.