Izraelski Cellebrite kaže da može otključati i iPhone X

Suradnici FBI-ja na slučajevima digitalne forenzike tvrde da su pronašli način za izvlačenje podataka iz svih modela iPhonea kada istražitelji to zatraže

Sandro Vrbanus utorak, 27. veljače 2018. u 11:42

U slučajevima kada su podaci pohranjeni na iPhoneu ključni dokaz u nekoj policijskoj istrazi, u SAD-u su se vodile borbe oko otključavanja i izvlačenja podataka iz takvih uređaja. Apple je odbio asistirati u tome navodeći da bi izrada softvera koji zaobilazi sigurnosne značajke iPhonea bio prevelik rizik, daleko veći od koristi koje bi se njime dobile. FBI se stoga okrenuo vanjskim sigurnosnim stručnjacima i navodno do sada već uspio otključati veći broj iPhonea, mahom starijih modela.

No, sada FBI-jev "izvođač radova" u ovakvim slučajevima, izraelska kompanija Cellebrite, tvrdi kako imaju tehničke mogućnosti za probijanje enkripcije svih modela iPhonea koji rade na iOS-u 11, pa čak i iPhonea X – bez potrebe za lozinkom ili snimanjem lica vlasnika uređaja. Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti već je u studenome prošle godine uspješno koristilo upravo njihovu uslugu probijanja zaštite iPhonea X, navodi Forbes.

Usluga otključavanja Appleovih uređaja  (iPhonea, iPada, iPada mini, iPada Pro i iPoda touch) na iOS-u svih verzija od 5 do 11 dio je i službenog promotivnog materijala Cellebritea koji se distribuira organima reda i privatnim istražiteljima diljem svijeta. Osim iOS-a ova kompanija se hvali i otključavanjem Android uređaja velikog broja proizvođača, te izvlačenjem potrebnih podataka iz njih. Cijena usluge je od 1.500 dolara na više. Iz Applea za sada nemaju komentara na ove navode.