Dronom hakirali Teslu na parkiralištu

Prošle godine otkriveni propust omogućio je sigurnosnim stručnjacima da se DJI dronom bežično spoje na Teslin Model X i u potpunosti preuzmu kontrolu nad funkcijama infotainmenta tog automobila

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. svibnja 2021. u 21:31

Na prošlotjednoj sigurnosnoj konferenciji CanSecWest stručnjaci Ralf-Philipp Weinmann i Benedikt Schmotzle predstavili su svoje otkriće ranjivosti u Teslinom računalnom sustavu koju je moguće lako iskoristiti te upasti u infotainment sustav putem WiFi mreže. Osim kontrole nad infotaimentom, ovi su istraživači prikazali kako napadač u teoriji može kontrolirati i ostale funkcije vozila, otključavati vrata, mijenjati položaje sjedala te načine upravljanja – sve, dakle, što bi vozaču inače bilo dostupno putem središnjeg ekrana osjetljivog na dodir. Kontrola nad kretanjem automobila nije izvediva na ovaj način.

Daljinski napad dronom

Iskorištavanje ovog sigurnosnog propusta u Tesli istraživači su nazvali T-BONE, a kažu kako su iste prijavili Tesli u listopadu prošle godine. Zakrpe su za propust postale dostupne u veljači ove godine, pa su Weinmann i Schmotzle odlučili sa svojim otkrićem izići u javnost na ovoj konferenciji.

Kako pojašnjavaju, otkriveni propust omogućio im je da na Teslu instaliraju novu verziju WiFi firmwarea, čime su praktički automobil pretvorili u pristupnu točku kojom se mogu spojiti na druge automobile u blizini i kompromitirati ih. Ono što je bilo najveće otkriće jest činjenica da su prvi automobil uspjeli "zaraziti" čak i bez fizičkog pristupa. U svojoj prezentaciji na konferenciji (priloženi video, 36. minuta) prikazali su kako su Teslin Model X napali bežičnom vezom iz drona.

Koristili su daljinski navođeni DJI Mavic 2 s kojim su lebdjeli iznad automobila. Priključeni WiFi dongle obavio je povezivanje s vozilom i za samo tri minute uspio je "upasti" u njegov sustav. Na videu možemo vidjeti demonstraciju napada u kojem stručnjaci otvaraju i zatvaraju gull wing vrata Modela X, što je samo dokaz da njihov hack funkcionira. Odnosno, da je funkcionirao dok ga iz Tesle nisu zakrpali.

U sklopu bounty programa dvojica stručnjaka su od Tesle dobila 31.500 dolara nagrade za otkrivanje propusta u načinu na koji se njihovi automobili spajaju na bežične mreže.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi