Dvofaktorska autentifikacija uskoro u zadanim postavkama Googlea

'U Googleu je naš glavni prioritet mrežna zaštita, pa kontinuirano ulažemo u nove alate i značajke kako bismo zaštiti vaše osobne podatke, uključujući i lozinke', objašnjava Mark Risher

Matej Markovinović subota, 8. svibnja 2021. u 10:30

Googleov direktor upravljanja proizvodima, identitetom i korisničkom sigurnošću, Mark Risher, objavio je na tvrtkinom blogu da će se korisnici, u svrhu veće sigurnosti njihovih računa, uskoro prijavljivati dvofaktorskom autentifikacijom prema zadanim postavkama.

Naime, korisnici će, ako su njihovi računi odgovarajuće konfigurirani, za prijavu automatski koristiti Googleov „two-step verification“ te će im se tako, kako tvrdi Risher, pružiti sigurnije iskustvo autentifikacije od samog korištenja lozinki.

U objavi se navodi da je Google u svrhu sigurnije višefaktorske autentifikacije, ugradio svoje sigurnosne ključeve izravno u Android uređaje te da je pokrenuta aplikacija Google Smart Lock za iOS mobilni sustav. Korisnici će tako zaprimiti obavijest o prijavi na svom pametnom telefonu, koju će onda trebati verificirati kako bi mogli pristupiti svom računu.

Osim toga, Googleov upravitelj lozinki, kako navodi Risher, koristi najnoviju sigurnosnu tehnologiju za njihovu zaštitu na svim web lokacijama i aplikacijama. Dostupan je za Android, iOS i Chrome te automatski popunjava mjesto za lozinku sve dok je korisnik prijavljen na Google račun. Tvrtkin je upravitelj također integriran unutar Googleove sigurnosne provjere, koja obavještava korisnika ako su neke od lozinki ugrožene ili ako istu upotrebljava za više web-lokacija.

Google je nedavno pokrenuo i besplatnu značajku uvoza lozinki s različitih web-lokacija koja omogućava korisniku da ih prenese do 1000 odjednom.

„Nadamo se da će jednog dana ukradene lozinke postati prošlost, jer će i lozinke biti stvar prošlosti, no do tada će Google vas i vaše lozinke i dalje čuvati“, zaključuje Risher. Podsjećamo da se o servisima i aplikacijama za čuvanje lozinki pisalo i u ovomjesečnom broju Buga, a članku možete pristupiti i online.