Europol na meti hakera, navodno su im ukradeni bitni podaci

Iz Europola kažu da napadači nisu pristupili operativnim podacima iz istraga, no čini se da su određeni službeni dokumenti i baze podataka vezane za istrage cyberkriminala ipak kompromitirani

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. svibnja 2024. u 20:02

Agencija Europske unije za suradnju u provođenju zakona, poznatija pod imenom Europol, često na meti ima kibernetičke kriminalce, no ovoga puta dogodilo se obratno – hakeri su za metu uzeli njih. Nedavno je, naime, Europolov stručni portal Europol Platform for Expert (EPE) napadnut, pa je trenutačno i nedostupan, dok na početnoj stranici stoji tek obavijest o "održavanju".

Istraga u tijeku

Riječ je o portalu na kojem stručnjaci iz međunarodne policijske zajednice međusobno dijele znanja, primjere najbolje prakse i neosobne podatke o zločinima. Iz Europola su potvrdili da je portal napadnut i da trenutačno istražuju slučaj. Poručili su i da niti jedan središnji sustav njihove agencije nije zahvaćen te da slijedom toga nisu ukradeni nikakvi operativni podaci. Ipak, ne žele otkriti točan datum napada niti podatak o tome jesu li napadači uspjeli pristupiti određenim zaštićenim ili tajnim podacima s portala EPE.

S druge strane, portal Bleeping Computer doznaje da iza napada stoji hakerska skupina IntelBroker, a oni opisuju ukradene podatke kao one "samo za službenu upotrebu", dakle pod oznakom tajne. Tvrde i da su uspjeli pristupiti platformi za kibernetičke stručnjake EC3 SPACE (Secure Platform for Accredited Cybercrime Experts), gdje se nalaze stotine raznih materijala vezanih uz kibernetički kriminal, koje koristi nekoliko tisuća djelatnika Europola, policija europskih zemalja, pravnih i akademskih institucija, kompanija, i ostalih uključenih u borbu protiv kibernetičkog kriminala.

Kompromitirana je navodno i baza podataka s dokazima u međunarodnim kriminalnim istragama, SIRIUS. Na Internetu se već može naći izvadak iz ukradenih podataka kao dokaz da je riječ o "pravoj stvari", a skupina IntelBroker nudi svoj plijen na prodaju.