Hakeri republikancima uoči američkih izbora ukrali 2,3 milijuna dolara

Nepoznati hakeri su putem prijevare navodno uspjeli ukrasti oko 2,3 milijuna dolara s računa Republikanske strane u Wisconsinu namijenjenih Trumpovoj predsjedničkoj kampanji

Matija Pavlić nedjelja, 1. studenog 2020. u 06:00

Čini se kako nadolazeće američke predsjedničke izbore ne nastoje iskoristiti samo pojedinci i grupe koje šire lažne vijesti već i oni koji iz tog događaja nastoje izvući financijsku korist.

Tako Associated Press izvještava kako su nepoznati hakeri navodno ukrali oko 2,3 milijuna američkih dolara od Republikanske stranke odnosno od njezine podružnice u Wisconsinu.

U krađi putem Interneta je iskorištena prijevara koja je uključivala krivotvorene račune za slanje promotivnih materijala vezanih za izbore kao i promotivne proizvode vezane za Trumpovu predsjedničku kampanju (obilato je iskorištena i predizborna zbrka te užurbanost koja vlada uoči izbora). Umjesto podataka za plaćanje povezanih s tvrtkama koje surađuju u kampanji podvaljeni su podaci koji su novac preusmjeravali hakerima.

Sumnjive aktivnosti na bankovnom računu stranke za predsjedničke izbore prijavili su sami predstavnici Republikanske stranke u Wisconsinu, inače jednoj od ključnih saveznih država na predstojećim izborima. U istragu ovog događaja se osim lokalnih službenika navodno uključio i FBI.