Hakerski napad na forum stripa XKCD

Popularni internetski strip XKCD bio je ovih dana metom hakera koji su s foruma na njihovim stranicama ukrali podatke o korisničkim računima

Sandro Vrbanus srijeda, 4. rujna 2019. u 16:36

Jedan od najboljih i najpopularnijih internetskih stripova, XKCD, kojeg crta Randall Munroe, osim brojne je sljedbe ovih dana na sebe privukao i hakere. Tijekom protekloga vikenda sigurnosni stručnjak Troy Hunt koji održava poznatu bazu hakiranih lozinki Have I Been Pwned otkrio je kako je XKCD-ov forum napadnut, te da je s njega ukradena veća količina podataka o korisnicima.

Munroe je putem istog tog foruma jučer izvijestio svoje posjetitelje da su hakeri pokrali njihova korisnička imena, lozinke (u hash obliku), e-mail adrese, te u nekim slučajevima i IP adrese. Riječ je o podacima s ukupno 562 tisuće korisničkih računa. Nedugo potom forum je stavljen offline i u tom je stanju ostao do sada, te će nedostupan biti sve dok se njegovi vlasnici ne uvjere kako su zakrpali sigurnosne rupe.

Recikliranje lozinki

Svima koji su imali račun na XKCD forumu preporuča se da odmah promijene lozinke, te da iste nipošto ne koriste na drugim servisima. Iako se ova preporuka ponavlja kad god se govori o hakerskim napadima i krađi podataka, čini se kako publika XKCD-a nemari previše za nju. Kako su objavili iz servisa Have I Been Pwned, čak 58% korisničkih imena i lozinki koje su pokradene s ovog foruma već se nalazilo u njihovoj bazi iz nekog od ranijih slučajeva.

I kad smo već kod XKCD-a i hakiranja, podijelit ćemo na ovom mjestu sigurnosne preporuke za kreiranje lozinki koje su, ironično, jedan od najpoznatijih stripova iz njihove kolekcije.

Password Strength

A za slučaj da vas zanima "kako hakiranje funkcionira", možete pogledati i ovaj strip istog autora.

How Hacking Works