Hrvatska vojska i CARNET sudjelovali u NATO-voj vježbi kibernetičke obrane

NATO-ova vježba u području kibernetičke obrane, Cyber Coalition 2020, održana je ovoga tjedna virtualno, a među više od tisuću sudionika iz 30 zemalja našli su se i predstavnici Hrvatske

Sandro Vrbanus subota, 21. studenog 2020. u 13:43

Jedna od najpoznatijih i najvećih NATO-ovih vježbi u području kibernetičke obrane, Cyber Coalition 2020, održala se od 16. do 20. studenoga.  Iako se organizira već 13. godinu zaredom, vježba se ove godine po prvi put odvijala u potpunosti virtualno te je okupila više od 1000 sudionika iz 30 zemalja članica NATO-a, četiri partnerske zemlje i Europske unije, industrije i akademske zajednice.

Vježbom se upravljalo iz NATO-ovog kibernetičkoga poligona u Estoniji, dok je u Hrvatskoj nacionalni nositelj međunarodne vježbe bilo Zapovjedništvo za kibernetički prostor, Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Osim predstavnika vojske, u vježbi je sudjelovao i CARNET-ov Nacionalni CERT.

Kibernetičko ratovanje

Kibernetički prostor je 2016. godine na NATO-ovu samitu u Varšavi i službeno prepoznat kao peta dimenzija ratovanja, a uspjeh NATO-ovih vojnih akcija na kopnu, moru, zraku i svemiru uvelike ovisi o mogućnostima pristupa kibernetičkom prostoru. Vlade, državne institucije, organizacije i kompanije u svojem djelovanju sve više koriste kibernetički prostor što dovodi do većeg rizika od hakerskih napada i izloženosti prijetnjama iz kibernetičkog prostora, smatraju u NATO-u.

Stoga je jačanje kibernetičke obrane postalo sigurnosni prioritet NATO-a i njegovih članica, a cilj ovakvih vježbi je osnažiti koordinaciju i suradnju između članica, poboljšati mogućnosti zaštite kibernetičkog prostora te provesti vojne operacije u kibernetičkoj domeni.

Niz izazovnih scenarija

Cyber Coalition vježba pred sudionike je postavila niz izazovnih scenarija koji su zamišljeni sa svrhom stvaranja atmosfere i realističnih događaja koji mogu nastati prilikom hakerskih i državno sponzoriranih kibernetičkih napada na ključnu nacionalnu infrastrukturu te civilnu i vojnu informacijsku imovinu. Scenariji su uključivali stvarne kibernetičke izazove poput obrane od zlonamjernog softvera, rješavanja hibridnih izazova koji uključuju društvene medije i socijalni inženjering te napada na mobilne uređaje ili mobilne aplikacije. U sklopu vježbe ujedno su se testirali operativni i pravni postupci, razmjenjivale informacije s industrijom i partnerima.

Hrvatska sudjeluje od 2013. godine

"CARNET-ov odjel za Nacionalni CERT kao igrač sudjeluje u NATO vježbi Cyber Coalition još od 2013. godine. U pripremnoj fazi vježbe uspješno smo izgradili zajednicu povjerenja i suradnje između različitih zapovjednih i koordinacijskih uloga institucija i drugih aktera uključenih u vježbu, što je dugoročno najveći učinak organizacije i provedbe vježbe. U vježbi sudjeluje velik broj stručnjaka iz kibernetičke sigurnosti, posebno iz područja obrade incidenata te institucija koje kroz vježbu testiraju svoja znanja i kapacitete, a time i otkrivaju vlastite snage i slabosti. Postignuti rezultati u vježbi otkrit će nam područja u kojima smo jaki, ali i područja u kojima trebamo jačati vlastite kapacitete", izjavio je Tomislav Štivojević, pomoćnik ravnatelja CARNET-a za Nacionalni CERT.

Republika Hrvatska u ovoj vježbi sudjeluje od 2009. godine kao promatrač, a od 2013. kao aktivni sudionik vježbe. Od 2016. u ime MORH-a, kao nacionalni nositelj vježbe određena je Središnjica KIS, a danas je to Zapovjedništvo za kibernetički prostor. Važno je istaknuti da vježba osim stručnjaka iz MO i OS RH uključuje sudionike i iz drugih državnih institucija: nacionalnih tijela (Ministarstvo obrane, Sigurnosno obavještajna agencija, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, HAKOM, CARNET - Nacionalni CERT, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova), akademske zajednice te deset sudionika iz privatnog sektora.