Instagram čuvao slike i poruke i nakon što su ih korisnici uklonili

Facebookova društvena mreža na svojim je serverima sačuvala privatne poruke i fotografije koje su korisnici izbrisali, otkrio je mladi sigurnosni stručnjak

Sandro Vrbanus subota, 15. kolovoza 2020. u 07:15

Sigurnosni stručnjak iz Nepala Saugat Pokharel prije nekoliko je mjeseci iskoristio Instagramovu mogućnost preuzimanja svih podataka koje ova društvena mreža čuva o pojedinom korisniku. Ta je opcija aktivirana kao odgovor na europsku Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR) 2018. godine. Kada je Pokharel malo "pronjuškao" po svojim podacima, među njima je pronašao privatne poruke i fotografije koje je s ove društvene mreže vlastoručno bio izbrisao više od godine dana ranije.

Vi izbrišete, oni ne

Ovaj je propust prijavio Facebooku, vlasniku Instagrama, u sklopu njihovog Bug Bounty programa za otkrivanje sigurnosnih rupa. Kao nagradu za otkriće dobio je od njih 6.000 američkih dolara.

Iz Instagrama su za TechCrunch poslali i svoje očitovanje oko ovog slučaja. Ističu kako su poruke i fotografije izbrisane s društvene mreže greškom ostajale na njihovim serverima, te da su se mogle naći u podacima koji su se preuzimali putem rečenog alata (Download Your Information). Instagram je, kažu, sada ispravio ovaj propust, a u međuvremenu nije pronašao dokaze za njegovu zloupotrebu.Prijenosni bežični BT zvučnik

JAMO DS 3

Elegantan spoj oblika i funkcionalnosti. Savršen suputnik za glazbu u pokretu. Trajanje USB punjive baterije 6 sati, priključak za SD memorijsku karticu, FM radio, AUX ulaz, 150 Hz - 20k Hz.

779 kn 899 kn Kupi

Bežične in-ear BT slušalice

FOCAL SPARK

Kvalitetan Focal zvuk, aluminijsko kućište, ugrađen mikrofon i daljinski upravljač na kablu, do 8 sati trajanje bateriije, 16 Ohms, 20Hz – 20KHz, 103dB.

499 kn 799 kn Kupi