Instagram čuvao slike i poruke i nakon što su ih korisnici uklonili

Facebookova društvena mreža na svojim je serverima sačuvala privatne poruke i fotografije koje su korisnici izbrisali, otkrio je mladi sigurnosni stručnjak

Sandro Vrbanus subota, 15. kolovoza 2020. u 07:15

Sigurnosni stručnjak iz Nepala Saugat Pokharel prije nekoliko je mjeseci iskoristio Instagramovu mogućnost preuzimanja svih podataka koje ova društvena mreža čuva o pojedinom korisniku. Ta je opcija aktivirana kao odgovor na europsku Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR) 2018. godine. Kada je Pokharel malo "pronjuškao" po svojim podacima, među njima je pronašao privatne poruke i fotografije koje je s ove društvene mreže vlastoručno bio izbrisao više od godine dana ranije.

Vi izbrišete, oni ne

Ovaj je propust prijavio Facebooku, vlasniku Instagrama, u sklopu njihovog Bug Bounty programa za otkrivanje sigurnosnih rupa. Kao nagradu za otkriće dobio je od njih 6.000 američkih dolara.

Iz Instagrama su za TechCrunch poslali i svoje očitovanje oko ovog slučaja. Ističu kako su poruke i fotografije izbrisane s društvene mreže greškom ostajale na njihovim serverima, te da su se mogle naći u podacima koji su se preuzimali putem rečenog alata (Download Your Information). Instagram je, kažu, sada ispravio ovaj propust, a u međuvremenu nije pronašao dokaze za njegovu zloupotrebu.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi