Instagram čuvao slike i poruke i nakon što su ih korisnici uklonili

Facebookova društvena mreža na svojim je serverima sačuvala privatne poruke i fotografije koje su korisnici izbrisali, otkrio je mladi sigurnosni stručnjak

Sandro Vrbanus subota, 15. kolovoza 2020. u 07:15

Sigurnosni stručnjak iz Nepala Saugat Pokharel prije nekoliko je mjeseci iskoristio Instagramovu mogućnost preuzimanja svih podataka koje ova društvena mreža čuva o pojedinom korisniku. Ta je opcija aktivirana kao odgovor na europsku Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR) 2018. godine. Kada je Pokharel malo "pronjuškao" po svojim podacima, među njima je pronašao privatne poruke i fotografije koje je s ove društvene mreže vlastoručno bio izbrisao više od godine dana ranije.

Vi izbrišete, oni ne

Ovaj je propust prijavio Facebooku, vlasniku Instagrama, u sklopu njihovog Bug Bounty programa za otkrivanje sigurnosnih rupa. Kao nagradu za otkriće dobio je od njih 6.000 američkih dolara.

Iz Instagrama su za TechCrunch poslali i svoje očitovanje oko ovog slučaja. Ističu kako su poruke i fotografije izbrisane s društvene mreže greškom ostajale na njihovim serverima, te da su se mogle naći u podacima koji su se preuzimali putem rečenog alata (Download Your Information). Instagram je, kažu, sada ispravio ovaj propust, a u međuvremenu nije pronašao dokaze za njegovu zloupotrebu.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi