Jednom tjedno isključite i uključite telefon, savjetuje NSA

Redovito isključivanje telefona, gašenje Bluetootha kad nije potreban, ažuriranje aplikacija i korištenje sigurnih šifri i biometrije neke su od preporuka američke Nacionalne sigurnosne agencije

Mladen Smrekar petak, 7. lipnja 2024. u 14:16
Jednostavna radnja može hakerima otežati krađu informacija s vašeg telefona 📷 freepik
Jednostavna radnja može hakerima otežati krađu informacija s vašeg telefona freepik

Pametni telefoni izloženi su mnogim sigurnosnim prijetnjama, od krađe identiteta do instalacije zlonamjernog i špijunskog softvera. Dovoljan je samo jedan uspješan napad da vam ukradu sve pa čak i vaš identitet. Obavještajci američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), zaduženi za nadzor i analizu komunikacija u državi i inozemstvu, ali i zaštitu vladine infrastrukture, u svom redovnom izvještaju o najboljim praksama zaštite nude i razne savjete osmišljene kako bi spriječili hakere i napadače da napadnu vaš mobilni uređaj. 

NSA vam pomaže da zaštitite svoj pametni telefon od hakerskih napada 📷 NSA
NSA vam pomaže da zaštitite svoj pametni telefon od hakerskih napada NSA

"Prijetnje mobilnim uređajima sve su češće i sve složenije. Korisnici mobilnih uređaja žele u potpunosti iskoristiti značajke dostupne na tim uređajima, ali mnoge od njih pritom žrtvuju sigurnost", navodi NSA u vodiču koji opisuje korake koje korisnici mogu poduzeti kako bi bolje zaštitili osobne uređaje i informacije.

Isključivanje i uključivanje

Hakeri spearphishingom ciljaju vaš telefon kako bi na njega instalirali zlonamjerni softver, a zero-click napadi mogu zaraziti uređaj bez ikakve interakcije korisnika. Kako bi se obranili od takvih napada, NSA savjetuje da telefon isključite i ponovno uključite barem jednom tjedno. Ova jednostavna radnja može hakerima otežati krađu informacija s vašeg telefona, iako agencija upozorava da to neće uvijek spriječiti napad.

Mete napada i kako se zaštititi 📷 NSA
Mete napada i kako se zaštititi NSA

NSA navodi još mogućih prijetnji sigurnosti, od zlonamjernih aplikacija koje mogu zaraziti vaš telefon, do zlonamjernih Wi-Fi mreža koje presreću i preusmjeravaju promet. Spominju i špijunski softver koji može pratiti vaše razgovore i hakere s daljinskim pristupom uređaju koji mogu prikupljati podatke o vašim pozivima ili slanju poruka. No, i od ovih se napada možete zaštitite, kaže NSA i nudi sljedeće prijedloge:

Prijetnje mobilnim uređajima sve su češće i složenije 📷 freepik
Prijetnje mobilnim uređajima sve su češće i složenije freepik

Ažurirajte svoje aplikacije. Obavezno ažurirajte svoje aplikacije i operativni sustav najnovijim sigurnosnim zakrpama.
Koristite službene trgovine aplikacija. Instalirajte aplikacije samo iz službenih trgovina, kao što su Appleov App Store ili Google Play Store.
Suzdržite se od klikanja. Izbjegavajte klikati na poveznice ili privitke datoteka u e-porukama i tekstualnim porukama jer su to uobičajeni načini za pokretanje zlonamjernog softvera.
Pripazite na javne Wi-Fi mreže. Izbjegavajte spajanje na javne mreže kad je to moguće. A ako se već spajate, koristite VPN.
Onemogućite Bluetooth. Isključite Bluetooth kad ga ne koristite kako biste spriječili da se neovlašteni uređaj poveže s vašim telefonom.
Koristite sigurnu šifru i biometriju. Napravite snažnu šifru s najmanje šest znamenki za zaključavanje i otključavanje telefona. Za veću sigurnost i praktičnost koristite mogućnosti skeniranja lica ili otiska prsta na svom uređaju.
Koristite pouzdanu dodatnu opremu. Rabite samo originalne kabele za punjenje ili pribor za punjenje provjerenog proizvođača. Izbjegavajte javne USB stanice za punjenje.
Isključite usluge lokacije. Onemogućite usluge lokacije kad vam nisu potrebne.