Kako nadmudriti softver za prepoznavanje lica?

Biometrijska identifikacija moćan je alat, s čak 99,7% točnosti prepoznavanja lica. No, moguće ga je prevariti...

Martina Salvaro nedjelja, 25. lipnja 2023. u 09:03

Prepoznavanje lica biometrijski je identifikacijski alat koji koristi strojno učenje za prepoznavanje ljudi na fotografijama, videozapisima ili u stvarnom vremenu. Najnapredniji alati za prepoznavanje lica mogu postići 99,97% točnosti kada su slike u idealnom stanju. Ipak, točnost će pasti na stopu podudaranja od 90% ili manje s lošim osvjetljenjem i pozicioniranjem.

Jedinstveni 'otisak lica'

Alati za prepoznavanje lica koriste se računalnim algoritmima koji odabiru specifične, prepoznatljive detalje na licu kako bi stvorili predložak lica. Razlika između fotografije i predloška je u tome što potonji uključuje samo određene detalje za razlikovanje jednog lica od drugog.

Softver analizira i pregledava geometriju vašeg lica. Mjeri ključne detalje: udaljenost između vaših očiju, udaljenost od čela do brade, oblik jagodičnih kostiju te konture usana, ušiju i brade. Većina tehnologija za prepoznavanje lica oslanja se na 2D slike i mogu stvoriti podudaranja s fotografijama u javnoj domeni ili iz baze podataka.

Sustav pretvara vašu sliku u skup digitalnih podataka, a zatim u ‘otisak lica’. Ovaj brojčani kod je jedinstven baš kao i otisci prstiju. Mnogi upozoravaju kako ova tehnologija vodi ka totalnoj kontroli, a neki su otišli i korak dalje te osmislili načine kako onemogućiti softver da očita lice, to jest kako blokirati softver za prepoznavanje.

Naočale za ometanje sustava za prepoznavanje lica

Iz Laboratorija Echizen pri Nacionalnom institutu za informatiku u Japanu dolaze naočale za ometanje prepoznavanja lica. Imaju ugrađene LED diode koje stvaraju šum u procesu prepoznavanja lica, s tim da nosioc ima punu vidljivost unatoč ledicama.

A zašto jednostavno ne stavite neko drugo lice?

Da, i to je moguće uz pomoć nosivog projektora za lice koji projicira drugo lice na vaše lice i tako vam daje potpuno novi izgled. Izradili su ga studenti nizozemskog sveučilišta u Utrechtu 2017. godine. Projektor je tada izazvao raspravu o distopijskoj budućnosti i kako zaštititi privatnost u takvom okruženju.

Šminka kao zaštita od prepoznavanja

Umjetnik Adama Harveyja u suradnji s Dazzle Clubom osmislio je način šminkanja koji onemogućuje prepoznavanje lica i uz to izgleda vrlo cyberpunk.

Naziv dolazi od vrste mornaričke kamuflaže iz Prvog svjetskog rata koja se zvala Dazzle. Taj je izgled koristio dizajn inspiriran kubizmom kako bi razbio vizualni kontinuitet bojnog broda i prikrio njegovu orijentaciju i veličinu.

Algoritmi su programirani da traže simetriju određenih točaka na licu kako bi ga mapirali, no ovakav način ‘anti-face’ šminkanja onemogućava softveru da ih detektira na licu.  

Ovaj je nakit sjajan štit protiv prepoznavanja lica

Dizajnerica Ewa Nowak ima jedinstveno rješenje - nakit koji štiti od prepoznavanja lica. Još 2017. godine, nakon što je diplomirala na odjelu dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Varšavi došla je na ideju za svoj dizajn nakita kojega je nazvala prigodno ‘Incognito’.

‘Bila sam zadivljena kako su mogli identificirati naš spol, dob i raspoloženje. Iznenadilo me kako nas, čak i ako imamo djelomično pokriveno lice, software može pratiti i razlikovati.’ rekla je Nowak.

Navodno možete prevariti softver i noseći odjeću s jarkim grafičkim printovima, zatim noseći različita pokrivala za glavu, maske i slično. Znate li još neke načine zaštite od biometrijskih identifikacijskih alata? Pišite nam u komentarima.